SPŠE Adlerka alebo Zochová

silvastaana
22. apr 2024

Dobrý deň,

dcérka je v 8. ročníku na základnej a a už sa rozhodovala nad výberom strednej školy. Rozmýšľala (čo sa týka tých škôl bez talentoviek), že by šla buď na Adlerku alebo Zochovú. Povedala mi, že nevie na ktorú by šla keby ju prijali na obi dve. Akože áno ešte je to kus skoro a ešte môže hockedy zmeniť názor. Napriek tomu ma zaujíma, či niekto nemá skúsenosti s týmito školami.

andrejka1974
22. apr 2024

Adlerka je dosť ťažká Zochova je ľahšia ale neviem či je to veľmi vhodne pre dievča je ich na škole minimum syn mal na adkerke vo všetkých ročníkoch len tri dievčatá ostatní boli chalani

barju
23. apr 2024

@silvastaana dievča na takej škole je ozaj rarita ale je to stále populárnejšie. Aj na vysokej elektrotechnickej je každým rokom viac žien. Keď som to študovala ja pred 15 rokmi,tak som bola jediná v ročníku 😀 manželov brat študuje zochovu . Ja by som sa ale nerozhodovala podľa školy ale podľa odboru ktorý chce.

silvastaana
autor
23. apr 2024

@barju som sa pýtala ešte na jednom fóru a mi odpovedala študentka priamo čo teraz študuje na Zochovej, že tento ročník je ich tam 20 na celej škole, a že ona sama má 4 spolužiačky okrem seba čiže elektrotechnická sa fakt dostáva viac ku ženám. Ja som ex-zoškárka sama, ale vtedy tam tiež až tak veľa žien nebolo. A čo sa týka odborov, tak mi na to povedala, že by ju bavilo oboje. Skôr ju zaujímal princíp a skúsenosti čo tam iní majú. Sama som bola prekvapená, keď mi to povedala :D

barju
24. apr 2024

@silvastaana pozrela som odbory na adlerke majú len dva: elektrotechniku, informačné a sieťové technológie . Na zochovej majú 4 :INTELIGENTNÉ TECHNOLÓGIE,PROGRAMOVANIE DIGITÁLNYCH TECHNOLÓGIÍ,ELEKTROTECHNIKA,INFORMAČNÉ A SIEŤOVÉ TECHNOLÓGIE. Manželov brat študuje ten prvý odbor inteligentné technológie. Z môjho pohľadu akože pracujem v IT sfére má s tým odborom alebo ešte s programovaním digitálnych technológií ako dievča lepšiu šancu na uplatnenie a tieto odbory na adlerke nenájde.

barju
24. apr 2024

@silvastaana programátorov a testerov je málo, na programátora musí byť žena veľmi dobrá, keď chce uznanie u mužských kolegov. Ešte pred pár rokmi sa na nás pozerali zvrchu. Testing je menej náročný. Zároveň sú tam slušne platy a aj perspektívny kariérny rast.

roxana280
2. máj 2024

@barju moj manzel je programator, pracuje v IT dlhe roky, povedal, ze videl programatorky, nebolo ich vela, ale ani jedna dobra aj testerky, asi tolko a to vobec nepodcenuje zeny, robi s roznymi krajinami, narodnostami, ja si myslim, ze moze byt aj vynimka aj on si to mysli, ale ze zatial ju nestretol, ale podla mojho nazoru by musela byt neskutocny talent, inak jej to daju vyzrat muzi..co sa tyka testovania, nie je to pravda, dobry programator si bud testuje sam, alebo chce poriadneho testera . Teraz je trend umelej inteligencie aj v IT, ja si myslim, ze nedostatok na trhu budu aj tymto sposobom riesit, zostanu len ti najlepsi, ostatne spravi pocitac.Ide o to, ci ma na to vlohy, mame sikovneho syna tiez zvazujeme alderku, zosku, halovu, ale nie je typ na programovanie aj ked mu technicke predmety idu vyborne, laka ho skor robotika.

barju
2. máj 2024

@roxana280 tiež pracujem 13 rokov v it, stretla som veľa dobrých programátorov, ale všetci si vedeli spraviť iba unit testy, integracne, záťažové, bezpečnostné, to už je na testeroch. Nevie si programátor otestovať všetko. Nedá sa naučiť všetko a byť vo všetkom dobrý.

roxana280
2. máj 2024

@barju urcite ano, suhlas, len aj na testera treba byt dobry, mozno este viac ako programator, lebo testerov je viac, nemusi mat ani prislusnu VS, osobne poznam jedneho co pracoval ako jadrovy fyzik a vykaslal sa na to siel robit testera do AT, nebol vtom uplne top, ale nebol ani zly,testerov zvladaju zo strednych technickych skol u programovania sa vyzadovala skor VS i ked ani to nie je podmienka, poznala som jedneho co VS nedokoncil z rodinnych dovodov, ale programator bol taky, ze sa nechytali na neho... vzdy si spomina manzel "nahe stvrtky", vtedy chodil kolega do prace a vyzliekol sa, bol nahy🙂)) Boli tam len muzi, prihoda je z AT, mohol si to dovolit, kedze ho potrebovali, ale bol to iny pripad, jemu by bolo jedno, ci je tam zena...oni ti najlepsi su casto ako z inej planety, mam takeho doma🙂I ked ja som sa ho snazila socializovat, neuspesne, skor zmenil on mna🙂

barju
2. máj 2024

@roxana280 tiež som mala kolegov ktorí prišli z gastra a robili predtým taxikárov a podobne, tiež neboli na vysokej úrovni, ale keby mali aspoň snahu sa učiť nové veci, nové nástroje atď, ale proste zakrneli. Ale to platí aj v každom odvetví že sa treba zlepšovať, lebo inak ta prevalcujú tu lepší. Aj zamestnávateľ si radšej vyberie takého ktorý má od seba vyššie očakávania, chce to niekam dotiahnuť. Práveže mám pocit čím ďalej tým viac že vyššie škola je menej cenená ako skúsenosti z praxe. Nesúhlasím s tým úplne, ale tiež poznám programátorov, bývalých spolužiakov na VŠ, ktorí sa v prvom ročníku vykašľali na školu a teraz majú plat 5000 a viac tisíc, alebo odišli do Googlu,amazonu,applu atď. Joj takých príhod mám, že mozem knihu napísať 😀 len keby si to prečítali asi by sa v tom spoznali

roxana280
2. máj 2024

@barju nedá sa do jedného vreca hadať každého, sú ľudia, čo majú učňovku a vedia zarobiť veľa, môj stolár má VŠ a robí si stolárinu, baví ho to, slušne zarobí, vobec nerobí čo vyštudoval, ani ja nie🙂 Človek by mal o sebe vedieť čo ho baví a včom je dobrý a čo ho dokaže uživiť🙂 Ono snaživý blbec, toho tiež nemajú radi kolegovia, lebo ich núti robiť niečo tiež a začnú intrigovať ako sa ho zbaviť.