Ktorú strednú školu si má dcéra vybrať?

5. máj 2023

Dcéru prijali na všetky 3 stredné školy ktoré si vybrala... Najťažšie bolo dostať sa na tu s talentovkami..Priprava bola zdlhavejšia. Podala si prihlášku na pedagogickú... Zubného asistenta a na Biotechnológia a farmakológiu.Ktora škola by podľa vás bola najlepšie uplatnitelna do buducnosti. Viem že je je to o tom čo ona chce.. Ale všetko je pre ňu zaujímavé. Čo a prečo by ste si vybrali vy?

melanta
5. máj 2023

Vybrala by som si to, čo by sa mi pozdávalo najviac. Ani náhodou by som sa nenechala ovplyvňovať názormi cudzích ľudí.

domkakvet
5. máj 2023

Ja by som vybrala farmakologa, ale su to rozne odbory ucitel a farmakolog je dost velky rozdiel, nech este porozmysla co by ju bavilo.

luccija
5. máj 2023

Biotechnológia a farmakologia je na chemickej v Ba?moja dcéra tam chcela ísť miluje chémiu, ale nakoniec sa inak rozhodla vybrala by som si to, alebo zubný asistent

heleninamama
5. máj 2023

Zrejme ide o šikovné dieťa so záujmom o prírodné vedy, vylúčila by som teda pedagogiku. Tam sú nízke mzdy, nič moc podmienky a študuje to dnes každá druhá žena, ktorá nevie, čo so životom, často externe a zoberú každého, kto zaplatí smiešne poplatky. Takže, ak by raz dcéra chcela ísť smerom do školstva, môže si vzdelanie doplniť ľahko a hocikedy. Zaujímavé sú skôr zubný asistent a farmakológia. Šla by som týmto smerom.

lucka_ke
5. máj 2023

zubný asistent

autor
5. máj 2023

@heleninamama vieš áno študuje to veľa žien dnes.. Ale preto sme vybrali aj túto školu lebo je to škola ktorá má dobre meno v rámci SR... Uchádzačov bolo 3x toľko ako môžu zobrať.. Tak jednoduché sam dostať nebolo. Je rozdiel študovať a študovať.

autor
5. máj 2023

@heleninamama a v tej farmakológii neviem si úplne predstaviť kde sa dá uplatniť... Prakticky výcvik škola nemá. Len cvičenia v rámci vyučovania. Tu dala prijímačky na 100%v oboch predmetoch.

henriettak
5. máj 2023

A jej sa pozdáva najviac čo? Čo by chcela v živote robiť? Veď to je asi jedno, čo ti poradia tu, ak sa na to ona v skutočnosti necíti, no nie? Mala by sa rozhodnúť sama. Každopádne si myslím, že ako zubárka by sa uchytila oveľa lepšie tu u nás.

luccija
5. máj 2023

Farmakologiou ma dvere otvorené viac ako si myslíš.Vo farma firmách, výskume, vede, obchodný zástupca pre farma, kozmeticke firmy.Ked tak dobre spravila prijímačky vybrala by som si toto.
Pedadogiku nie vzhľadom k napisanemu plat, energia, ktorú do toho dá, vyhorenie po rokoch rovnaký typ práce celý život..a z pedadogiku nie je ľahké prejsť potom do aimistrativy, keď chce robiť niečo zaujímavejšie.
Čo by dcéru bavilo najviac?
Alebo zubný asistent fajn pracovná doba, čistá práca, nie stres max lekár a pacient a, keď bude šikovná a baví ju chémia môže ísť ďalej na medicínu, farmaciu. Aj z jednej aj druhej skolu.Je šikovná len nech si nevyberie pedadogiku

ana82
5. máj 2023

no ja by som určite vylúčila tú pedagogiku, pokiaľ bude chcieť byť učiteľka môže ísť potom na vš, farmakologia aj zubná sú ťažké školy, na ktoré je ťažko sa dostať, takže asi je šikovná a obe majú dobré uplatnenie...takže asi čo je jej bližšie

heln
5. máj 2023

ked ma na zubneho asistenta a farmakologiu predpoklady, ze ju to zaujima a ma na to hlavu, tak nech si vyberie jedno z toho. potom moze pokracovat na vysku akymkolvek smerom, hoci aj na pedagogiku.

stvura
5. máj 2023

to uz viete ze ju prijali? nejako rychlo ked nebolo druhe kolo...- moj stale caka lebo hoci napisal monitor na pozadovane percenta a tym padom ma 100 percent z prijimaciek, skola este zoraduje vsetkych uchadzacov aj z druheho kola ...
ja som dieta neovplyvnovala, vybral si co chcel, len som vyplnila prihlasku...zrejme by som si ja vybrala zubneho technika alebo dentalnu hygienu - pg sa da spravit popri VS a ak velmi chce moze ucit a studovat sucastne

luccija
5. máj 2023

Môže si spraviť dentálnu hygienu, protetiku neskôr..veď ona má milión možnosti s bio a ch sa nestratí.Z akého ste kraja?

stvura
5. máj 2023

@luccija synov spoluziak ide na tu biochemiu ale to je v BA, predtym bola vyborna Chemicka v Sali - organicka a anorganicka chemia ale uz ked ja som tam praxovala ako ucitelka (rok 2000) bola zrusena a nahradena TISkou

luccija
5. máj 2023

@stvura áno, oni v Ba spravili aj bilingválne lýceum 5 r snažia sa tu školu viac propagovať a posuvat sa. Ja som bola online na dni otvorených dverí, ale potom sa dcéra zľakla tých hodín chémie každý deň a vybrala si bilingválne gymnázium.
Väčšina detí čo mala záujem si vyberala tu farmakologiou.Aj, keď riaditeľka nenapadne propagovala ten nový odbor je tuším na trhu len 2,3r .Ano, aj hneď ponúkali prácu v Slovnafte tak ako u Vás si ich vyškolili hneď do Dusla

stvura
5. máj 2023

@luccija je to skoda, tito odbornici su velmi ziadani, moj spoluziak co ju skoncil je uz dlhe roky v Australii ako biochemik, moje dve sesternice robili labakoch, jedna v potravinarskom, druha v Prahe v Motoli v nemocnici

athom
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
j93375
5. máj 2023

.

autor
5. máj 2023

@luccija si úžasná. Úprimne ďakujem za radu. Dcéru to láka na tu farmakológiu.Ktora len som mala pochybnosti o uplatnení... Škola nás zaujala obe.

autor
5. máj 2023

@luccija Trenčiansky.

panonia
5. máj 2023

Zubny asistent

autor
5. máj 2023

@panonia v tomto prípade mi bolo vedane že je ťažké dostať študentov do praxe. Že ich je už veľa a tým pádom sa ťažšie uplatnia.

panonia
5. máj 2023

No jedine že by potom isla na medicínu a bola by z nej zubárka tak ale to by asi bolo lepšie gymnázium. Ja som tateto veci riešila ešte pred tym než som si vybrala školu.

zana76
11. máj 2023

tiez riesime podobnu otazku. Syn urobil dobre monitor a tak je prijaty aj na Biotechnologiu a farmakologiu aj na biling. lyceum na tejto skole, a aj na gymnazium. Po zvazeni vsetkych pre a proti si vybral Biotechnologiu.

autor
11. máj 2023

@zana76 a prečo ste si vybrali práve tento odbor?

zana76
11. máj 2023

rozhodovali sme sa medzi gymnaziom a chemickou (biotechnologia). Kedze syn inklinuje k predmetom chem, bio, fyz a mat, cize vie uz teraz co chce v buducnosti. Pri prechode na VS som mala jemne obavy ci bude po SS dobre vybaveny matematikou, ale na skole mi bolo povedane ze ju planuju posilnit v poslednych rocnikoch.Myslim, ze ked posilnia tu matematiku bude tato skola pre neho lepsim startom pre VS tohoto smeru ako gym. Nemam konkretne info od ziakov, rodicov deti ktore tuto skolu navstevuju ( nepodarilo sa mi zohnat). Ale osobna návsteva a rozhovor s pedagogmi tejto skoly na mna urobil velmi dobry dojem.
Pevne verim, ze syn bude spokojny s vyberom a prezije na tejto skole 4 pekne roky.
Na stranke si viete pozriet konkretne predmety v kazdom rocniku pre dany odbor- tiez vie napomoct pri rozhodovani.