Koeficient na určenie mesačného úväzku. Poznáte to?

cicimotinka
8. jan 2011

Zistila som, že manžel je v práce cca o 16 hodín mesačne viac ako je úväzok. Dala dom mu za úlohu spýtať sa na to v práci, prečo im tak rozpisujú dochádzku. Prišiel mi domov so zaujímavým zistením, že majú v zmluve, že pre firmu môžu odrobiť cca 250 hodín nadčasov, z toho 100 neplatených a 150 platených. Ja som si doteraz myslela, že s nadčasmi musí súhlasiť, že sa nezaratávajú automaticky do hodín a tým pádom do mzdy, ktorú majú paušálnu na mesačný úväzok a nie nadčasy.

Počítajú to nasledovne: spočíta sa ročný úväzok (hodiny), prirátajú sa tam tie nadčasy, vydelí sa to počtom pracovných dní v roku a vyjde počet pracovných hodín na pracovný deň. Tie sa potom násobia počtom pracovných dní v mesiaci a vyjde mesačný úväzok...za január má 176 hodín odrobených a 1 hodinu podčas (tak neviem, či sa mu ju už báli dať do úväzku pri tých ostatných)...Máte s takýmto dačím niekto skúsenosti? Je to vôbec podľa nejakého zákonníka práce?

angua27
8. jan 2011

cicimotinka, veru je to podľa zákonníka práce. zamestnávateľ môže zamestnancovi prikázať ročne určité množstvo hodín nadčasov.

ivetkab.
8. jan 2011

je to tak ... podľa zákoníka práce, môže Ti zamestnávateľ určiť nadčas, ktorý nemáš preplatený. Je to blbé, že je to tak, ale čo už. Ak sa dohodneš na preplatení, tohoto nadčasu, tak je to super. Ale pokiaľ do smenovky im dajú tie hodiny, tak zrejme to majú veľmi dobre overené.