Dôvera v novom vzťahu

21. aug 2023

Ahojte,
vopred sa ospravedlňujem za trošku dlhšie čítanie ale tak trápi ma jedna vec.
Stretávam sa už nejaký čas s chlapom, rozumieme si, trávime spolu čas, denne komunikujeme všetko je super všetko je fajn. Keď ideme niekam vezme má za ruku, pobozká ma kľudne aj na verejnosti. No keď niekto ide okolo povie si aký pekný pár. Lenže nie je tomu úplne tak. Problém nastáva čo sa týka dôvery. Rozprávali sme sa obaja už niekoľko krát na tému dôvera vo vzťahu. Môj "partner" tvrdí, že ma má rád, je mu somnou dobre, rád somnou trávi čas aj všetko ostatné ale má strach mi na 100% dôverovať. Problém je v tom, že v predošlom vzťahu bol so ženou (cca 7 rokov - sú od seba cca ¾ roka), ktorá bola presný opak mňa. Rada si vypila, stále sa jej niečo nepáčilo, neustále hádky kvôli hlúpostiam , a samozrejme tá žena ho podvádzala a nie raz a nie s jedným chlapom preto sa s ňou rozišiel. Ja som zase skôr ten slušnejší typ, nepijem (len výnimočne vo veľmi malej miere napr na oslave decentne) som nekonfliktná, nemám rada hádky a nedokázala by som podviesť. V predošlom vzťahu som bola taktiež podvedená takže viem aké to je zažiť niečo takéto. Nuž partner stále tvrdí, že má strach dôverovať nie len mne ale celkovo ženám. Má aj v okolí ženy, ktoré sú v dlhodobom vzťahu a podvádzajú pričom ich partneri to nevedia prípadne keď si našli nového zahodili dlhoročný vzťah. Keď vidí aké rozšírené to je v okolí tak sa boji, že by sa mu to stalo znova. Nechcem ho nasilu presviedčať, že mi môže dôverovať, a že sa nemusí báť. Len ma to začína trápiť a začínam mať strach že mi veriť nezačne nikdy a ja stratím niekoľko rokov života. Taktiež ho mám veľmi rada, dokonca by som povedala, že z mojej strany tam je aj láska len sa mu to bojím povedať do očí keďže on aj spomínal, že sa nevie ešte tak úplne otvoriť. Snažím sa mu tú moju lásku prejavovať, cíti, že mi na ňom záleží, že ho mám naozaj rada ale asi to nestačí.
Myslíte si, že je šanca aby sa dôvera v našom "vzťahu" objavila? Prípadne môže to byť spôsobené tým, že sa ešte nevyrovnal s predošlým vzťahom? Má vôbec zmysel začínať nejaký takýto vzťah? Mám vydržať alebo to vzdať?
Pre lepšiu predstavu možno obaja máme medzi 20-30 rokov poznáme sa už dlhšie ale aktívnejšie sa stretávame a komunikujeme asi pol roka. Ja by som bola vďačná za normálny vzťah a chcela sa za pár rokov aj usadiť a začať budovať spoločný život. Budem rada ak mi poviete váš názor, prípadne zodpoviete na moje otázky alebo má nasmerujete.
Hlúpe pripomienky si prosím nechajte pre seba 🙂 za pochopenie ďakujem 🙏

macekovam
22. aug 2023

podla mna z neho bude chorobny ziarlivec casom...bude ta porovnavat ..

h2
22. aug 2023

Je 3/4 roka po 7 ročnom vzťahu a s tebou je pol roka, čiže ste sa dali dokopy 3 mesiace po jeho veľmi dlhom vzťahu. To je príliš skoro. Na druhej strane, aj toho pol roka, čo ste spolu, je už dosť dlhá doba na to, aby ťa spoznal natoľko, že vie, že ti môže dôverovať a mať jasno v tom, čo k tebe cíti. Rozumiem tomu dobre, že sex spolu nemáte? Pol roka je dlhá doba, chce to otvorený rozhovor.

avonladyba
22. aug 2023

Tak človek nemôže dôverovať na 100% ani sám sebe, nakoľko sa mení, vyvíja, mení názory. Za pol roka sa nepoznáte tak do hĺbky, ani ty jeho, aby si mohla dať ruku do ohňa, že ho nikdy neopustíš. Alebo áno?

marianarem
22. aug 2023

Tazko povedat, ja by som lepsie preskumala pozadie. Zaujimalo by ma napriklad, preco bol 7 rokov so zenou, ktora pila a podvadzala ho. Asi to teda nerobila cely cas, ale chcela by som vediet, ako dlho v takom niecom zotrval a preco..Tiez by ma zaujimalo, aly ma vztah s mamou a ci veri jej. Ak ano, tak je velka sanca, ze z toho predosleho vztahu sa casom spamata. Ak nie, tak ide o hlbsi problem a bude to ovela tazsie.
Kazdopadne mam jedneho kamarata, ktoreho dlhodoba frajerka podviedla s jeho najlepsim kamaratom..Ten mal tiez obrovsky problem verit zenam a v podstate sa z neho stale plejboj a striedal zeny ako ponozky. Potom ale stretol jednu, ktorej uveril a s ktorou uz zostal. Ale sam mi hovoril, ze na zaciatku robil blbosti, ze ta baba musela byt velmi trpezliva a tolerantna. Tiez mu pomahalo, ze mu velmi ukazovala, ze s nim chce byt.
Na zavee jedna psychologicka mi raz povedala (v suvislosti s niecim inym):"Nemusite verit, ale dajte sancu." To by som povedala aj priatelovi. Nech ti proste da sancu, nech ti nehovori, ako ri neveri, dlhodbejsie to tym moze pokazir.

la_dolce_vita
22. aug 2023

Každý vzťah je v podstate risk a každý sme iný... Keď chcem byť vo vzťahu, musím rátať aj s tým, že to nevyjde. Možno to chce čas a ako ťa spozná viac a viac, tá dôvera príde. Ale u teba to bude chcieť veľa trpezlivosti. Keď to však trápi, tak to bude ťažké, pretože cítiš určite, že on do toho nedáva všetko ako by mal. Ak ti ovšem tento chlap za to stojí, daj tomu šancu a čas ukáže... Vačšina ľúdí má aj negatívne skúsenosti, tie nás niečo majú naučiť a fungujeme ďalej v živote, len sme opatrnejší a skúsenejší.

hugger
22. aug 2023

Dovera nevznika ako dosledok zalubenia sa, dovera sa buduje roky a neziskava sa presviedcanim, ale pozorovanim toho, ze slova su v sulade s cinmy.

Naviac, je mozne ze ak bol partner prehnane doverujuci, tak sa trvalo na posunul na skale dovercivosti ako dosledok svojej skusenosti z predchadzajuceho vztahu a je mozne, ze on vnutorne nebude citit ze doveruje este dlho.

Okrem toho ze hovori ze nedoveruje ako sa to prejavuje na jeho spravani? A co z toho spravania ti vadi? Ries co robi a nie to co hovori.

h2
22. aug 2023

@avonladyba Že ho neopustí, nemôže vedieť nikto na 100%. Ale že nepodvedie, vedieť môže.

tamtamka26
22. aug 2023

ja by som ti poradila vydržať. tiež som vstúpila do vzťahu s mužom, ktorý bol podvádzaný a hlavne klamaný ohľadom financií a bohužiaľ vo viacerých vzťahoch. videla som, že má stále nejaké pochybnosti, že to nie je 100%. trvalo mi dosť dlho, kým pochopil, že nemám exekúcie, nie som podvodníčka a neokradnem ho. chce to len veľa trpezlivosti. prehovárať, alebo dohovárať mu budeš zbytočne, sám musí dôjsť na to, aká si...

elysiacik
22. aug 2023

Obávam sa, že takýto chlap bude vo všetkom hľadať problém, bude žiarliť a bude myslieť, že robíš veci ako jeho bývalá.
Takže to asi úplne jednoduché nebude.

patricia255
23. aug 2023

Nepáči sa mi to - poviem ti na rovinu. To je ako báť sa že mi každý ublíži lebo mi kedysi ublížili

Ako keby nechcem ísť do práce lebo ma raz vyhodili. Prenáša na teba staré rany, bezdôvodne. Počúvaj čo ti hovorí od začiatku. Nechce sa viazať, necíti sa na vzťah. Podľa mňa to znamená len jedno...

Poznáte sa dlho, pol roka sa stretávate, to je dlhá doba. Ale vzťah mate. Či to bežne s každou sa drží za ruku a dava jej bozky na ulici?? On ťa ale drží v neistote, necháva si zadné dvierka...

Buď nech do toho ide naplno alebo sa ser naňho. Takto nie si spokojná ani ty ani on...
Ak má takýto problém veriť ženám tak ho bude mať aj o rok.. nebodaj budeš mať kamaráta a už bude vystrájať... Bude žiarlivý na každého na koho sa pozrieš a usmejes aj keby to bol len dlhoročny kolega ktorý o teba nemá záujem ani ty oňho...

Tento tvoj "priateľ" je ustráchaný a aj bude, vzťah nechce, len sa tak s tebou asi stretáva a bozkáva nezáväzne...