Som zlá matka?

4. feb 2022

Mam 18 mesačnú dcérku. Je úžasná, šikovná. Trosku viac vystraja. Príklad začne búchať po skle z niečím kovovým vysvetlím jej ze to nesmie a ona to zopakuje so smiechom a čaká co urobím. Takto je to pri všetkom napríklad dostane sa k niečomu hádže to o zem a keď je vysvetľujem ze to nesmi tak sa smeje a robí ďalej zle. Keď jej poviem ze dostane po dupe tak sa zasmeje a vystaví mi ju ze dobre. Okrem toho ze je to potvorka je hrozne múdra.. Ide o to, ze občas sa stane ze mi rupnu nervy a capnem ju tak aby to trosku cítila. Väčšinou sa aj potom rozplače. Mam potom hrozne výčitky a bojím sa ze ma nebude mať rada. Stále si hovorím ze už ju nikdy necaones aké vždy sa po čase stane ze mi uleti ruka...

mamka1984
4. feb 2022

No, v živote som ešte na dieťa nezvýšila hlas, nie to ho capnúť po zadku tak, aby plakalo ☹ Veď ak sa nevieš ovládnuť teraz, čo budeš robiť neskôr? Obdobie vzdoru ešte len príde...

mamina0078
4. feb 2022

Pre ňu je to hra "nesmieš" keď to začne robiť zabav ju niečím iným napríklad choďte z okna pozerať, čo je vonku "pozri tam je červené autíčko, svieti slniečko, sneží a pod." alebo zamestnať ju inou činnosťou/hrou. To robí z nudy a vie, že tak získa tvoju pozornosť.

zienka966
4. feb 2022

@mamka1984 tak teda klobuk dole 😀 ..nie, nie si zlá matka, nevidím na tom nič zlé, udrieť trochu dieťa po zadku, holt, ale som už asi stará škola 😀

denden77
4. feb 2022

mam 17m, robi to iste.. uz mam z nej isto par sedin 🤣🤣🤣

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
nafka0483
4. feb 2022

Dieta nevnima negacie. Takze namiesto "nehadz veci ma zem" povedz "pozri, veci ulozime do boxu", "hracky patria do police", "tieto veci pekne jemne polozime na gauc", "aha, poloz to na zem takto pomaly".

drobcek17
4. feb 2022

Autorka nie si zlá matka 😊 ja som tiež mala plán že na dieťa nikdy nezvýšim hlas a necapmen po zadku. Ale nie každé dieťa posluchne na prvýkrát niektore ako môj syn ani na 50ty krát vtedy už zvýšim hlas, niekedy capnem na zadok. A myslím že som zlá matka.

hailey1
4. feb 2022

😂😂😂pane jo, to k nam by uz socialka mala prist podla niektorych matiek tu… aj ja dam po zadku, ked sa nevie vpratat do koze. Nehovorim ho zmastit do modriny, ale dostane aj po zadku aj po ruke. Ked mu poviem zavri zasuvku a on ju otvori a vyhadze z nej vsetko. Nie si zla matka.

diamond007
4. feb 2022

Nepriviedli sme deti na svet, aby sme im my, rodičia, ubližovali. Ale vychovávali. Držím palce, som zvedavá čo budeš robiť v troch rokoch 😀 konanie tvojej dcérky je úplne normálne,prirodzene. Nie je to malý dospelý... Nastuduj si o Tom nieco

diamond007
4. feb 2022

@nafka0483 ❤️❤️❤️krásne napísané

meluela
4. feb 2022

Ja som obcas capla, hlavne pri prvom dietati a teraz to lutujem, mame nakoniec diagnozu a viem ze za vela veci nemohol a proste im nerozumel v tom veku. Druhe dieta je uplne vzdorovite od babatkovskych cias, vtedy by aj tym najslovenskejsim slovakom bolo blbe bit par mesacne dieta, takze vidim uz naplno, nakolko je to zbytocne a kontraproduktivne a treba hladat ine riesenia. Nejake to capnutie deti "preziju" s vacsou ci mensou ujmov, ale da sa vychovavat aj bez nasilia a dokonca efektivnejsie. Odved pozornost, daj tu vec prec z dosahu, podporuj to dobre a na nezelane veci velmi neupriamuj pozornost. Pozri si nejake knizky o vychove, deticky su mudre i ked obcas vymyslaju a je to hlavne o nas rodicoch nakolko sa dokazeme od toho odosobnit a nebyt vtiahnuti do situacie. Predychat, premysliet, reagovat rozumne a tiez predvidat konflikt velmi pomaha.

lasoli
4. feb 2022

capni radsej po prstoch a nebude to robit

fajnova
4. feb 2022

@beata_k a potom puberta 🙄 tam sa už len vrieska..

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lujza123
4. feb 2022

Nie si zla matka a tvoje dieťa nevystraja o nič viac ako iné batoľatá v jej veku ani nerobí niečo zámerne zle.
Ma obdobie kedy si uvedomuje vlastne ego, teraz bude po všetkom búchať, bude bit ľudí, deti, zvierata a sledovať ich reakciu, chcieť niečo čo nemôže a potom vrieskat keď to nedostane, lozit tam kde ma zakázané.
Nejaké dlhé trpezlive vysvetľovanie nemá cenu, proste povedz nie a vezmi predmet ktorým trieska, odved ju zo situácie ktorú nesmie robiť a odved pozornosť inde, ukáž jej niečo iné. Krik a plač koli tomu ze niečo nesmie si nevsimaj.
Capnutie po zadku je teraz blbosť, nemá to žiadny extra výchovný efekt. To skôr keď ona teba capne capni ty ju aby chápala že ti spôsobuje bolesť.

Ja som proti fyzickým trestom, väčšinou sa to dá aj inak a efektívnejšie. Aj keď uznávam ze pri temperamentnejsich detoch v určitom veku je to capnutie naozaj účinné ale malo by sa to používať len veľmi výnimočne.

andreatytler
4. feb 2022

Si velmi dobra matka. Nikto nema nervy zo zeleza.
Mrzi ta ked ju bijes, lebo citis ze to nie je spravna cesta pre teba. Mala som to take iste a hladala som ine sposoby a nasla som a uz rok som dieta neudrela ale este stale sa mi nedari ovladat krik.☹ Skus si precitat knihu, respektovat a byt respektovany alebo facebookovu stranku Alenky Kominkovej alebo internetovy kurz Nevychova.

1. Uznaj jej zaujemy, pocity a vyjadri ze jej rozumies. (Vidim ze ta buchanie po skle velmi zaujima, chapem to, robi to pekny zvuk). Tymto sa naladis s dietatom na rovnaku vlnu.
2. Nedavaj iba zakaz ale vzdy jej vysvetli pravdivo preco to nesmie robit. (Nedovolim ti buchat po skle lebo sa bojim ze sa rozbije)
3. Hovor o sebe a nie o vseobecnych pravidlach. (namiesto: "Po skle sa nebucha", povedz: "Nechcem aby si buchala po skle"). Tymto urcujes dietatu jasne pravidla ktore pochadzaju od teba. Nie nejake vseobecne mudrosti.
4. Opytaj sa jej ako by to vyriesila ona. Zapoj ju do riesenia problemu. Ak je prilis mala na odpoved, ponukni alternativnu hru podobnu tej ktora ju bavi. (Pozri, mozes buchat vareskou na tuto misku aj to robi pekny zvuk a toto sa nerozbije).
5. Nestras dieta bitkou, sama vidis ze to na nu vobec nefunguje. Aby si docielila ze prestane s cinnostou ktoru nechces, zabran jej k tomu sklu pristup, alebo jej povedz ze jej budes musiet zobrat ten predmet, ktorym bucha ak neprestane.

Takze ked dieta bucha po skle, pridem k nemu a postavim sa medzi dieta a sklo, sklonim sa k nemu a poviem mu: "Vidim ze ta buchanie po skle bavi, robi to pekny cinkavy zvuk ze? Aj mne sa ten zvuk paci, ale nemozem ti dovolit buchat po skle lebo sa moze rozbit. Aku inu hru by si navhla namiesto tejto?" Pockaj co urobi alebo povie, ak nic, tak povedz: "Pod, mozes buchat na tuto misku". A cakam na jej reakciu. Ak nadalej chce buchat po skle, len opakujem dokola aby bolo jasne ze na tomto trvam. Mozes navrhnut klopkanie prstom po skle ako alternativu, lebo je mozne ze buchat do misky ju nelaka.

nique
4. feb 2022

@mamka1984 nie je to od Teba celkom fér komentár. Podľa profilu máš len 1 dieťa, aj to ešte dosť male. Ja Ta chápem, moj prvý bol a je anjelik. Vytúžene dieťa po 6 rokoch snaženia. S manželom sme tu boli len pre neho. V obdobi vzdoru to bolo pre nás prekvapenie, ze anjelik nedokáže pochopiť, keď mu obaja s trpezlivosťou všetko vysvetľujeme. Zvysenie hlasu sa stalo normálnym a občas bolo treba na zadok. Nie som na to hrdá a nikdy by som neverila, ze sa to stane ale zúfale situácie vyžadujú zúfale riešia (tajne chcel brat malú z postieľky) Teraz ma 5,5r., už vystačíme len s krikom. Podobne to bolo s mladšou. Tam sme ale začali s krikom skôr. Ma úplne inú povahu a potrebuje jasne určené hranice.
Spomeň si na nás obyčajne matky, keď prvykrat vybuchnes a nakricis na svoje dieťa. Dovtedy si užívaj pohodové bábätko.

diana999
4. feb 2022

@mamka1984 to vôbec nie je dobrá výchova, nebiť.. Dobre ale ani neskriknut.. Nechápem

zmrzlinka2021
4. feb 2022

No vidis, udries ju a ma ta u riti.
Pokial chces dieta nieco v zivote naucit a neznicit jeho potencial, hodnotu, nikdy ho neponizuj a fyzicky nenapadaj.

Tvoje dieta nevie spracovavat vela veci a potrebuje sprievodcu v zivote a tym si ty ako rodic. Udretim mu nepomozes.
Este nikoho bitka, ani tzv. vychovne po zadku nevychovali - vacsina ludi povie, ze po udreti prestala danu vec robit. Ale prestali to, lebo sa bali, mali strach, nechceli zazit bolest. Neprestali preto, ze pochopili ze dana vec je zla.

A mnohi si to preniesli aj do dospelosti - nepotrebuju vysvetlenia, potrebuju nad sebou palicu, okrokovanie, zvysovanie hlasu, rozkazy... preto aj dnes velmi vela dospelych ludi nevie komunikovat, riesit problemy, chyba im empatia.... nevytovrili sa im zaklady v detstve

ketrint
4. feb 2022

Vieš čo, my sme kedysi malú takúto drevenú zatĺkacku a keď niečim buchla, tak som jej vysvetlila, že nono s tým sa nebúcha, ale že ak chce búchať, s týmto moze a podala som jej zatlkacku. Úplne parádne to takto výchovne fungovalo. 👌😊

timi247
4. feb 2022

@diamond007 zlata ze co v troch rokoch, ale čo v puberte 😀😀 viem o com píšem, mame to už za sebou.

diamond007
5. feb 2022

@timi247 tak jasné, skôr som to myslela že je im bližší vek odporu v troch ako puberta o 12rokov 😀

daniela2202
6. feb 2022

Jasné že nie si.... dnes je to len ťuťuli-muťuli a decko ťa v dospelosti pošle do.... Tresknúť po zadku je úplne v poriadku, nás trieskali aj v škole A? Bola disciplína , poriadok a hlavne.... slušní ľudia

majkadaniova
4. okt 2022

@daniela2202 presne môj názor
Aj keď sama má dcérku 6 ročnú a tiež ľutujem keď na ňu kričím vycitam si to po nociach