Skoro 5-ročné dieťa v škôlke nekomunikuje

27. nov 2023

Ahojte mám skoro 5 ročnú dcéru a tá veľmi nechodila do školky lebo stále bola chorá tak isto aj teraz, 3 dni v školke 3 týždne doma. Nechce komunikovať s učitelkami ani s detmi. Učitelka sa sťažovala, že dcéra jej nepovie že jej treba pisať, alebo je hladná ale začne plakať. Doma komunikuje normálne. Nemáme problém. Keď dcére poviem že nech aspoň niečo povie deťom a učitelke tak ona odpovie že sa hanbí. Chodíme ku psychologičke, ale nevidím zmenu síce boli sme tak asi 2x s tým že psychologička si zoberie dcérku k sebe ja čakám vonku a že po piatich sedeniach mi povie čo a ako takže zatial nič neviem. Tuším že sa jedna o selektívnu mutizmus, ale čo mi poradíte ako mam postupovať dalej ?

zuzkamamka
27. nov 2023

U nás to bolo také isté, zlomilo sa to na konci posledného ročníka v škôlke a nástupom do školy bez problémov. Bol a stále je zväčša tíško ako pena pri cudzích alebo pri učiteľke, ale na otázky odpovedal hneď od začiatku a najnovšie už aj recituje pred celou triedou na jednotku. Takže za mňa, ak chodíte ku psychologičke tak to je super a už to chce len trpezlivosť a nechať dieťa dozrieť. Nám so psychologičkou v 5 rokoch prvýkrát prehovoril po pár mesiacoch 🙂

autor
27. nov 2023

@zuzkamamka čiže iba čakať máme ? Učiteľky sú nespokojné že dieťa s nikým nekomunikuje.

gabika0825
27. nov 2023

To nie je žiadna diagnoza, nie je zvyknutá na kolektív a ak je nebodaj tichšej a introvertnej povahy od mala, tak to budeš mat ťažké. Pravdepodobne sa rozrozprava až v škole, kde už nebudú vo velkom detské choroby, nadobudne imunitu a bude v novom kolektíve deti častejšie. Takto ťažko jej dohovárať ked nie je zvyknutá na komunikáciu s rovesníkmi dlhšie ako len niekde napr. Na ihrisku chvíľku. Takze len vydržať

euka210
27. nov 2023

Nas treti take mal, len prikyvoval, max povedal ano-nie, ale curat sa pytal, jest jedol. Posledny rok mal super ucitelky, velmi sa snazili a zacal postupne s nimi rozpravat. ...nic v zlom, ale ked sa budu len stazovat a oni nijaku snahu nevyvinu, tak nebude s nimi len tak komunikovat.
Bol na testoch zrelosti u psychol.a tam s nou hovoril az som sa cudovala.
Je druhak, v skole uz komunikuje ok, hlasi sa, spociatku to jasne ze bolo slabsie, ale ucku ma dobru trpezlivu. Zacal chodit na Zus a tam zase nic nehovoril, uz sa to zlepsuje a uz zacina hovorit aj tam. Nas si musi zvyknut.
Doma je utarany, ale co bolo v skole len tazko z neho vytiahnem.
Za mna treba len cas a netlacit, musi sa otukat a socializovat.

zuzkamamka
28. nov 2023

Aj u nás v škôlke bola jedna taká, čo to nedokázala pochopiť a povedala mi, nech mu doma dohovorím, aby začal rozprávať. Ako keby to bolo také jednoduché :D Tieto deti to nerobia na truc.. takže áno, podľa mňa netlačiť a chce to čas.

annm81
28. nov 2023

Určite by som len nečakala a pokračovala so psychologičkou - po dvoch sedeniach ťažko čakať výsledky. Trochu ma ale udivuje, že ti zatiaľ nedala žiadne rady, ako s dieťaťom pracovať doma a v škôlke.
Medzi spolužiakmi môjho dieťaťa bol podobný prípad. Podrobnosti nepoznám, ale dieťa chodilo na nejakú terapiu a zlepšilo sa to natoľko, že mohlo normálne nastúpiť do školy.

autor
28. nov 2023

@annm81 Nie nič mi nepovedala, iba že po piatich sedeniach všetko zhodnotí a povie mi čo a ako. Len ma hnevajú učiteľky, lebo vyštartovali na mňa, že dcéra má autizmus, pri tom to je blbosť. Všetko chápe, všetkému rozumie, hra sa s deťmi iba komunikovať nechce.

autor
28. nov 2023

@euka210 no moja keby aspoň povedala alebo prikyvovala, ale ona nič. Pri tom doma stále kecá.

autor
28. nov 2023

@zuzkamamka a vy ste chodili aj na terapie či ?

zuzkamamka
28. nov 2023

Áno, na filiálnu terapiu.

annm81
28. nov 2023

Teraz, keď som sa tak narýchlo pýtala, tak im vraj veľmi pomohli aj knihy od tejto autorky https://www.amazon.de/stores/Maggie-Johnson/aut...

U nich do celého riešenia boli zapojené aj učiteľky. Asi musíš naštudovať nejaké základy a ísť s tým za učiteľkami s prosbou o spoluprácu. Ak budú protivné a neochotné s tým, že určite ide o autizmus, tak potom bude asi najlepšie zmeniť škôlku.

autor
28. nov 2023

@annm81 hm tažko to, lebo ja som z menšieho mesta a tu nemáme tolko možnosti, pozriem tie knihy a počkám ešte a opýtam sa tej psychologičky, že čo dalej. Lebo zatial iba čakáme a nič z toho.

autor
28. nov 2023

@zuzkamamka a to je čo ? v čom to spočíva?

deedol
1. dec 2023

ucitelkam povedz, ze to riesite, a popros ich, nech este chvilu vydrzia. uvidis, ako zareaguju, ci tam bude nejaka ochota.

ankare
1. dec 2023

Možno keby mala iné učiteľky, cítila by sa bezpečnejsie. Sú milé a empatické? Možno aj kvôli nim sa dcérka zasekla. Chudinka. 😔