Nezvládam skoro 10-ročné dieťa

25. apr 2024

Neviem či je to mojou výchovou, povahou dieťaťa, nevychovanostou, alebo iba ja nemám dostatok trpezlivosti. NEVIEM kde je chyba. Moje deťa chodí na 1. Stupeň ZŠ, nemá ešte 10 rokov.Manžel pracuje mimo domu, takže všetko je na mne. Začne to hneď ráno, vždy je problém sa vychystat do školy, všade chodíme poslední, a to sa ani nestíha naraňajkovať. Najprv nechce vstávať, potom je problém s obliekaním, potom s hygienou, všetko musím opakovať 15x, choď sa obliecť, choď si umyť zuby.... Ako keby do vetra som rozprávala, potom samozrejme zvýšim hlas lebo vidím že už je veľa hodín. Podotýkam že vstávame dostatočne skoro aby sa to všetko stihlo. Cestou do školy si ideme nohy dolamat.
Pokračuje to poobede keď príde zo školy. Zase musím 100x opakovať poď robiť úlohy. Pritom je to naozaj šikovné dieťa, učí sa veľmi dobre aj vidím že všetko rýchlo pochopí, prečíta si pár x už to vie, no aj tak sa učíme do večera lebo vždy ho niečo rozptýli už sa nesústredí pozerá po svete a zase len ja to dávam dokopy a opakujem že je veľa hodín, vymenň si učebnice, dopíš to, čítaj.... Tým že to trvá takto dlho nestíha ísť ani von ako ostatné deti. Je večer a zase to isté. Umývani
e zubov trvá aj 15 minút, ale príprava na umývanie zubov trvá aj oveľa dlhšie, kupanie by trvalo aj hodinu, 100x poviem koniec vypiname vodu končíme no zase musím kričať lebo inak by voda tiekla do pol noci. Všade kam ideme meskame. Horšie je že toto trvá už niekoľko rokov a ja už nevládzem dookola opakovať, akonáhle sa pozriem iným smerom už robí niečo iné

autor
25. apr 2024

Nechcem aby to vyznelo že je problém v dieťati, možno je to len môj problém. Proste tomu nerozumiem, lebo dieťa je naozaj veľmi šikovné v rôznych veciach, dokonca sa aj vie rýchlejšie obliecť ako ja ale ako náhle sa niekam ide trvá to zrazu aj pol hodinu.

hederamonstera
25. apr 2024

No bude to tym, ze zije utopeny v prikazoch. Nechas ho robit nieco aj po svojom?
Ja mam uzkost len ked to citam

babulkomale
25. apr 2024

@hederamonstera poznam podobny pripad a myslim si ze prikazy zacali az po tom, ako matka zistila ze nestihaju a ze dieta kuka do blba a nic nerobi.
Keby robilo samo, netreba stale pohanat.

babulkomale
25. apr 2024

Skus ho dat diagnostikovat, to vyzera na problem so sustredenim, mozno ADD. Budes ho vediet lepsie pochopit a pracovat s nim.

autor
25. apr 2024

@hederamonstera áno znie to všelijako, ale ver že sú to len základné veci ako nachystať sa ráno do školy a poobede urobiť úlohy, večer nachystať spať. Nič svetoborné, keby to urobil sám tak nič neprikazujem. Veď ráno si ani neustelie posteľ, to zvládajú aj škôlkari. To už ani nevyžadujem, lebo by sme nestíhali na vyučovanie. Pritom si vie ustlat od 3 rokov, ale neurobí to. Obliecť sa vie sám od 3 rokov, a tiež to nerobil. Musela som to v škôlke urobiť ja lebo by som nestihla do práce a poobede by sme neodišli zo škôlky keby som mala čakať.

autor
25. apr 2024

@babulkomale v škole sa sústredí, nikdy nebol žiadny problém, nikdy sa mi nikto nesťažoval od kedy chodí doškôlky, práve že skôr štýlom že neobliekla seba ale pomáha obliekať mladšie deti 😂😃 ale to že sám nie je oblečený tak to nevadí

majkamasar
25. apr 2024

Asi bude nadpriemerne nadane dieta. A musi niekde ventilovat. A preto to robi. Navstiv psychologicku. Ona ti poradi ako na to♡

hederamonstera
25. apr 2024

Nerobi to, lebo s tebou bojuje. Odid z vojnoveho pola, zvolni sa na par dni a uvidis ;)

autor
25. apr 2024

@majkamasar vedela som, že je veľmi múdry už keď mal 2 roky, ale nechcela som si namyslat. V škôlke bol vždy vychvaleny do nebies, vždy všetko vedel. Ale v škole mi nikdy nikto nič nepovedal ani nepochválil. Jedine rodina vidí že je nadaný v rôznych oblastiach.

svetlonos
25. apr 2024

Hneď začnem od seba - nie som genius ani ta dokonalá mama, ktorou by som chcela byť. Kolkokrat tiez výletom za kraviny a potom mi je to ľúto- lebo moje zlyhanie a dieta si to nezaslúži.
Aké ty ho prakticky džubes od rána, potom škola, kde sa nudí keďže je chytrý, a poobede ho znova dres kym nejde spat.
A teraz si to otoc, ze toto iste by s tebou robil muz, matka ... Ved to je na skaktrafenie!
Po pár vetach ma hneď tiez napadlo add. Ja som si napríklad v skole pocas vysvetľovania učiteľov kreslila ci pozerala z okna. A vždy boli prekvapení, jed som vedela odpovedat na ich otázky. Mysleli, že nedávam potom. Tiez som vždy mala casuuu.
Áno, je to na nervy. Vues kedy som si stihla? V praci. Tam to už nefungovalo a musela som sa rozhýbať.
Skus tu diagnostiku a poradia ti ako s nim pracovať. Co sa sprchy tyka - ným po určitom čase prestane tiecť tepla voda 😁.
Držím palce a prajem pevné nervy, veľa trpezlivosti a z9 všetkého najviac pekný vzťah so synom 🙂

autor
25. apr 2024

@hederamonstera áno občas je to boj, ale nemôžem si v dnešnej dobe dovoliť permanentne meškať do školy, nechcem mať na krku sociálku. Ja každý deň verím že dnes to bude lepšie, ale ver že po toľkých rokoch už naozaj nemám toľko trpezlivosti a snáď nemám obliekať skoro 10 ročne dieťa? Alebo mu umývať zuby

babulkomale
25. apr 2024

A to ta nenapadlo ist uz davno na diagnostiku? Aby si vedela s nim pracovat?

autor
25. apr 2024

Aby bolo jasné nie som žiadna ježibaba, nevrieskam stále atď. Objimame sa každý deň, ráno večer pusa, rozprávame sa atď. Ale ja mám pocit že keby že mám novorodenca tak jedno z mojich detí chodí by bolo hladné, lebo stačí že ja sa obzriem a už robí niečo iné. Keď si ide umývať zuby 10x vyjde z kúpeľne kým si ich začne umývať. Toto zažívam 100x za deň. Ja nemôžem nič urobiť. Kým sa on ráno oblečie ja stíham rannú hygienu, prezleciem sa, wc, začnem robiť raňajky atď a stále nie je oblečený. Ale keď hráme ráno preteky oblečie sa za 2 minúty.

autor
25. apr 2024

@babulkomale napadlo mi to už veľmi dávno, lenže manžel tvrdí že to je v pohode. Ale popravde ani on na to nemá trpezlivosť, ani babka ani dedko keď ho pár x chystali do školy, mala som telefonáty do práce že nepočúva 🤦

babulkomale
25. apr 2024

Snad zvladnes zajst s dietatom kamkolvek aj bez manzela.

babulkomale
25. apr 2024

Ake ma zaluby, konicky, kruzky?

majkamasar
25. apr 2024

Tak niekedy tie deti nic nepovedia. Si mamka. Zajdi sama ku psychologicke. Poradi ti ako na to. Mam nieco podobne doma. Nasa ale ventiluke pri malovani a kresleni. Je na to nadana tiez ma 10 sama chodi na ZUS s nadsenim. Vyhrava sitaze. Ucenie v skole zvlada lavou zadnou. Teraz mala 2 a to len preto lebo mi icitelka pvedala, ze musi obcas dostat aj 2. Ranne vstavanie katastrofa. Raz som ju nechala zaspat meskala do skoly hanbila sa lebo som aj ucitelke povedala, ze sa jej jednoducho rano nechcelo preto prisla neskoro. Teraz uz vstava skor. Ja osobne som tiez ucitelka takze si s tym ako tak viem poradit. A inac ta nepotesim lebo tie deti su jednoducho take. Nasa odchadza do skoly o 7.20 ale vstava o 6.10. .mame to tak dohodnute ze ked sa rano skor vychysta moze este mobil alebp telku. Ja odchadzam z domu o 6.30 takze sa musi vychystat sama. A mobil potom vyuziva tak ze si rano piseme spolu.

marianarem
25. apr 2024

Aj ja mam takeho, ma sice len 4.5r, ale plne chapem. Presne otocim sa a uz ho zaujme nieco ine. Ked ideme von, hoci aj niekam, kde sa tesi, a poviem mu, ze idem sa obliect a nech sa oblecie aj on, tak pridem, on na sebe natiahnuty jeden rukav z tricka, zvysok tricka visi a on si robi z plasteliny 🙂 Nie je to o tvojom buzerovani, podla mna ho to vrcholne nebavi a moze byt, ze aj nejake mierne ADD, a proste ked len moze, tak prepne na nieco ine.
Ja mojho rano pred skolkou napr. motivujem tym, ze ked sa rychlo oblecie, zostane mu este cas na hru. To nejako funguje, za 30 minut od zobudenia opustame dom a to aj s tou hrou cca 10 minut. Ale ked sa neponahlame do skolky a nesnazim sa, tak to vyzera tak, ako som napisala vyssie. Tvoj je uz vacsi, hra neviem ci by ho uz motivovala, ale mozno nieco ine pozitivne.

mane01
25. apr 2024

Mne to pride, ze si ho naucila, ze nic nemusi… vsetko mu ty milion krat pripomenies, o vsetko sa postaras. Chcelo by to preniest zodpovednost na dieta. 10 rocne dieta je uz velmi velke na takyto cirkus! 10 rocne sa ma byt schopne pripravit do skoly same, musi byt schopne si samostatne umyt zuby a nie mu kazdu hlupost vkuse pripominat. Ak neurobi, musi prist dosledok, nie trest, dosledok. Napriklad, nestihne sa obliect, ok, musime uz ist, obujes sa v aute… nevymenis si knihy, nebudes zajtra mat, mozno dostanes poznamku…skus sa spravat, ako keby si mala tych deti viac. Tvoje dieta je mozno len pohodlne, lebo by si zanho este aj dychala, ak by to slo.

bennn
25. apr 2024

Je mi to známe, takéto peklo, ale nie zo strany rodiča. Uprimne predstavuješ si, že budeš dieťa komandovať dokedy? Asi navždy že? Pretože z toho bude zvyk, ak bude v dnešnej situácií ekonomickej bývať s rodičmi do 30 možno aj po 30 tak sa z vás zcvokne.
Psychologické vyšetrenie je určite dobrý krok, aspoň sa možno niečo zistí, ale dosť pravdepodobne to nebude nič čo bude mať niečo so zdravotnými problémami či poruchami. Len ťa proste nepočúva, nepovažuje to za potrebné, nevníma tú nutnosť do tej školy ísť, alebo sa ponáhľať, nevníma tú povinnosť, alebo časovú organizáciu dňa.
Čo by som urobil ? Skúsil by som sa s ním porozprávať, a vysvetliť mu ako sa veci majú, nech to pochopí, že čo je treba robiť, že všetko čo doma máme, funguje preto, že chodím do práce, a zarábam peniaze, že tam nesmiem meškať a deti musia chodiť do školy, je to ich povinnosť, aby potom tiež mohli zarábať peniaze a kupovať si čo budú chcieť. Ale ak nebudú chodiť do školy, alebo budú chodiť v otrhanom oblečení tak ich môže niekto nahlásiť a poslať dieťa do ústavu. Do školy nemôže chodiť ešte sám, tak ho musím voziť takže to musíme stíhať. ... Domáce úlohy? Nechal by som ho nech ich nemá. Zodpovednosť si bude niesť sám. Dostane poznámku, Päťku tak bude to preňho hanba v kolektíve... Doma ho za to nepochválite tiež. Ale keď budete z toho robiť scény ako "keď dostaneš zlú známku, ani nechoď domov" alebo zákazy toho, hentoho za zlú známku, môžem povedať, že to mu naozaj nepomôže. Tak jeden čas nebude mať dobré známky, nebude vzorný žiak, nič na tom nie je. Ja by som jednal otvorene. Postupne by to začal chápať, v takom 7. ročníku by si to už začal uvedomovať a musel by sa učiť sám od seba. Aj preto, že by som mu opakoval, že známky na vysvedčení sa už budú brať na strednú školu, a ak nebude mať dobré známky, nemusia ho zobrať na dobrú školu alebo tú ktorú bude chcieť.

Hygiena pamätám, že aj ja som mal odpor k umývaniu zubov, a nepovažoval som to za potrebné. Až neskôr. ... Možno by pomohlo ho zobrať na nejakú preventívnu prehliadku k zubárovi, teda som o tom presvedčený, a zahrať to napr. na dentálnu hygienu čistenie, že tam má kaz atď, nie je to príjemné, a doktor mu povie, že si má čistiť zuby pravidelne, inak to môže bolieť ešte viac nabudúce. Najlepšie mu ukaźať potom video ako to človeka u zubára bolí niekde na internete a myslím, že postupne začne na to pamätať. Keď nie ráno, aspoň večer, alebo po jedle doma.

Čo by mohlo pomôcť, nejaký viacdňový výlet niekam, s prespaním, v kolektíve, kde uvidí, že ostatní to robia, a teda je to normálne...

Ale v mojich predstavách, nechcem deti, ktoré možno niekedy budem mať, karhať za známky alebo im diktovať a zakazovať, alebo robiť s nimi domáce úlohy, pomôcť áno, ale tie úlohy sú väčšinou také aké by mali zvládnuť, a kľúčom k poznaniu je to, že aj keď tú úlohu urobíš nesprávne, urobil si ju. A preto tie domáce úlohy zadávajú.
Podstata je nebyť ľahostajný, ale ani nebyť godzilla čo je doma generál.

A na zaver, ono to prejde... 10 rokov je niečo iné ako 12 rokov, niečo iné ako 14 rokov... to všetko bude iné. čas letí.

andreatytler
26. apr 2024

Mam pocit ze bojkotuje cinnosti kde nema vobec ziadnu vnutornu motivaciu. Lebo zuby, obliekanie, ulohy su vsetko velmi nudne a otravne cinnosti. Ma taky isty probem ze mu unika pozornost a sustredenie aj pri cinnostiach ktore ho bavia? Stiha vobec take cinnoti?Skusila si niekedy nechat zodpovednost na nom a nechat ho niest nasledky?
Napriklad to ze ak sa neoblecie, tak pojdete do skoly v pizame?
Ak je tak sikovny a mudry, je mozne ze tie ulohy nepotrebuje robit. Vymenu knih by som tiez nechala na nom.
To kupanie ho bavi a preto tam chce byt dlho? Ak ano, tak by som ho nechala aj hodinu nech je tam.

aaao
26. apr 2024

Ja by som ho iechala ist do skoly v pyzame a neumyteho 🤷‍♀️🤷‍♀️ mal si cas sa prezliect a pripravit, aj som to 2-3x pripomenula, ty si to nespravil tak si nes nasledky. To iste aj s ulohami. Ja chapem ze niektore deti maju problem so sustredenim, aj moj ma. Ale potrebuju sa naucit niest dosledky za svoje konanie. A tvoj je uz dost velky aby tomu rozumel.

dadis
26. apr 2024

A kolko mate casu rano? Moje decka si rano nechavaju hodinku 😁. Pomalicky vsetko, dcera sa len 20minut prezlieka. A vecer idu skor spat 🤷‍♀️, tiez vyhoda. Ja tiez rano stresy neznasam, teraz si pijem kavu a som na konikovi, i ked do prace mi staci odist 8:50.

babulkomale
26. apr 2024

@bennn velmi vidno ze nemas deti a uz vobec nemas doma taketo dieta a neprechadzas si tebou popisanymi situaciami do dosledkov a denne a opakovane a zas a znova.
Uplne zbytocne teorie co pises, aj ked ty si samozrejme myslis ze pises dobre a pravdivo.

lenusiatko
26. apr 2024

Mne to ide na poruchu pozornosti, mam s tym skusenosti, dcera extremne chytra, mudra, ale ked nieco bolo ziadane a rutinne, u nas doma peklo. Je aj anglicky pojem PDA, ktory sa skor viaze k autizmu, patologicke odmietanie poziadaviek. Ak treba nieco spravit, u dietata to vyvolava odpor a uzkosti. Treba riesit s odbornikom na ADHD, aj pedopsychiatrom. Ked sa to neriesi, vekom sa to zhorsuje a dieta si neustale zaziva neuspech, rodina zas velky stres. Nie je to o tom, ze mu das hodinu alebo dve, vzdy budete neskoro. Take vymudrele rady, ako ti tu niektori davaju, su smiesne a od ludi, ktori to realne nezazili. Viem to porovnat, s obycajnym detskym prejavom, ktory ma kazde dieta, az s tym, ako ty popisujes.

kofa77
26. apr 2024

u nas to bolo to iste,nepomahalo nic. uz ma 15 a rano ja uz neriesim, idem skor a nestaram sa. a napodiv-stiha. ale lekvar je vzdy.inak ozaj ma nadpr. IQ, neviem, ci to s tym suvisi..
stalo ma to vela nervov, magnezia, omega olej-pre mna na nervy.

tiika
26. apr 2024

Mám podobnú neter a verím ti, že to je asi ťažké tak pre dieťa či pre teba. Doteraz sa spolu so sestrou trápia, i keď ako odišla na internat, tak je o cosi samostatnejšia (ma 18). A zároveň ju konecne tak veľmi nekontroluje, nerobí veci za ňu a zmierila sa s tým, ak v niečom pochybí.
Problém môže byt i únava ak napr. nie je práve ranný typ, trvá mu dlhšie sa prebrať a tým pádom aj udržať pozornosť.
Tiež mi pride, ze si za neho prebrala značnú mieru zodpovednosti. Chápem, ze sa snazis, aby všetko bolo v poriadku, no na druhej strane ho chránis i pred následkami, nemá motiváciu, neprežije si význam vykonania nejakej činnosti. Postupne by som to na neho prenášala a zároveň pustala svoj strach, ze nieco neurobí, dostane poznámku, možno i tvoj pocit, kto si čo pomyslí. Ty vytvoris podmienky, zabezpečíš, aby veci mohol spraviť a ostatne je na ňom. Ak sa ráno nestihne obliecť, vzala by som mu veci so sebou a môže tak urobit v aute alebo na wc..

Zároveň by som ho však podporovala a vela komunikovala, o tom, čo prežil, ako sa pri tom cítil, aké následky to malo/môže mat, o tom, co vlastne spôsobuje jeho nezáujem, čo by mu pomohlo (pustit hudbu, nastaviť časový limit, spraviť harmonogram, vniesť viac zábavy… na učenie vyskúšať viacero a nájsť najvhodnejší ´limitivaný´ čas, nech navrhne nieco sam, potom prehodnotite či to pomohlo a ak nie, opäť budete hľadať možnosti).

valena01
27. apr 2024

Podla mna je to v nom.Ja mam dvoch, starsi presne ako pises, mladsi uplny opak, pride zo skoly sam vezme ucebnice, robi ulohy, proste uplny opak vo vsetko- a to je len prvak. Starsi tretiak a taha sa to s nim od skolky.

adka89bb
27. apr 2024

Pripomína mi to moju kamarátku, už dospele žieňa, s ADHD. Verím ze skôr ako prišli stonasobne príkazy ci ako nastalo zvyšovanie hlasu tak v tom bola všetka vaša láska, pomoc, podpora a vysvetľovanie.
Presne chodila posledná do školy, na strednú aj s patričným meškaním a trvá to dodnes, teraz meškajú jej deti, lebo kým sa ona vymotka to je celá večnosť.
Lebo kúpanie u nej nebolo len napustiť vanu, vliezť tam, umyť sa a vyliezť ale vanu už mama napísala aby ona počula ze už sa jej napúšta ale kým prišla už bola aj studená, takže odpustiť vodu doliať novu najskôr sa hrať na potápača potom sa umyť ale až na ste upozornenie mamky, zas dolievat teplú, umyť sa, dat veľa sprchac, bola pena tak ešte s penou sa hrať a zas sa od peny umyť, kresliť na kachličky, a nie osušiť ale už už liezť na práčku aby mohla kresliť na zahmlené zrkadlo..... A takto nejak to funguje aj dnes keď už má po 30. Na diskotéku sa sľúbi ze dôjde na 20,o 22 už je na ceste o polnoci je stále na ceste o 2h nemáme odchádzať lebo je už za 5min tam o 3h keď už fakt odchadzame sa stretáme vo dverách 😂 no lebo kľúče dvere puklica špinavý koberček v aute brat kamoška benzínka náhodné stretnutie a tak

janette2021
27. apr 2024

Toto nie je ADHD. Je to Asperger, prejavuje sa hlavne tým, že je príliš zameraný na činnosti, ktoré ho bavia, dokáže sa na ne až prehnane sústrediť. Naopak, do vecí, ktoré ho nebavia, ho nedonútite, alebo len veľmi ťažko a prídete pritom o nervy. Mám doma jedného 10-ročného a máme to veľmi podobné. Tiež veľmi inteligentný, všetko zvládne sám, len sa mu nechce.
Odporúčam ho zobrať k psychológovi, ktorý sa tým zaoberá, posúdi najlepšie a poradí.