Bezlepkové koláče

18lenussa
29. jún 2015

prosím o radu, v sobotu chcem grilovčku a bude tam aj kamaratka ktorá má bezlepkovú diétu. Budem robiť smotanovú tortu ale chcela by som nejaký menší dezert aj pre nu spraviť. Sú aj bezlepkové biele jogurty? A bezlepkové piškóty? Prosím poradte mi niečo jednoduché na prípravu.
dakujem 🙂

jaron
29. jún 2015

@18lenussa nie je problém zohnať biely bezlepkový jogurt, len si musíš prečítať zloženie, aby tam nebol pridaný napr. nejaký škrob pšenice.
Tiež existujú bezlepkové napr. kukuričné piškóty. Môžu mať aj v bežných predajniach ako Tesco, Jednota... alebo špeciálne obchody so zdravou výživou. Znova je však potrebné čítať zloženie. Niekde môže byť vyslovene uvedené, že výrobok je vhodný pre celiatikov (značka prečiarknutý klas), inde to byť nemusí, čiže len podľa zloženia zistíš, že výrobok neobsahuje nič s lepkom, ale môže sa stať, že obsahuje stopy lepku. To pre niektorých celiatikov nemusí byť žiaden problém, pre niektorých áno.

Čiže z jogurtu (bez pridaného škrobu), bezlepkových piškót (kukuričných), vhodného sladila a ovocia môžeš urobiť bezlepkový variant tej smotanovej torty.

18lenussa
autor
29. jún 2015

@jaron dakujem 🙂

jaron
29. jún 2015

@18lenussa ešte pre zaujímavosť, tu sú vyjadrenia niektorých výrobcov jogurtov:

Zvolenské jogurty - väčšinou bez lepku
http://www.celiakia.sk/magazin/zlozenie-vyrobko...

Danone jogurty - väčšinou s lepkom
http://www.celiakia.sk/magazin/zlozenie-vyrobko...

Vždy je však dôležité čítať obaly a tiež je dobré konzultovať to s tým celiatikom. Pre istotu, každý prípad môže byť iný, každý môže mať inú citlivosť a on sám ti najlepšie povie, ako na tom je.

18lenussa
autor
29. jún 2015

@jaron len som práve chcela ju prekvapiť aby aj ona niečo mala a nemusela na nás pozerať ked budeme jesť niečo sladké.
Nejaký zaručený recept jednoduchý na koláč nemáte?

jaron
29. jún 2015

@18lenussa s tým prekvapením by to išlo, pokiaľ sa použijú tie výrobky, ktoré som písal, s tým, že sa ešte dôkladne preverí zloženie pri kúpe, malo by to byť v poriadku. Akurát by som ešte pred konzumáciou povedal, čo tam je, pre istotu, to už by prekvapenie pokaziť nemalo.

Ja by som zostal pri tom recepte, čo budú mať aj ostatný, akurát by som použil tie bezlepkové varianty. Rôzne naukladané bezlepkové piškóty, jogurt, ovocie... stuhnuté vo forme, to sa mi zdá aj chutné, aj jednouché, aj to bude podobné tomu, čo majú ostatní. Pri pečenom koláči je to už hlavne pre začiatočníka trochu náročnejšie.

jaya47
29. jún 2015

@18lenussa Tiez si u nej over, ci moze mliecne veci. Prevazna vacsina celiatikov nemoze ani laktozu, niektori ani mliecnu bielkovinu. Lebo sa mozno darmo budes trapit, ked to potom aj tak nebude moct.
Tu je napriklad recept: http://yulkinreceptar.blogspot.sk/2014/08/mrkvo...

kiki68
29. jún 2015

ak chces robit bezlepkovo,tak poradim,ze ak chces nepecenu smotanovu tortu,tak kup bezlepkove piskoty, su drahsie,ale zopar balickov nevyjde neviem kolko. Maju take modre balenie, je ich dostat myslim aj v kauflande, bille atd. Jogurty by nemali byt problem,ale pozri sa na obaloch ci tam nie je nieco ako psenicky skrob vypisane. Lepsie su v tomto pripade tie normalne tucne, nie tie light,kde vacsinou nieco taketo hodia,aby to zahustili. Zelatina od Dr. Otetker je fajn, tu tiez mozeme. Ovocie je bez problemov.

Keby chces piect kolac, tak musis kupit muku (odporucam Schar mix C, mantler, doves farm, promix C)
S tymito mukami sprav normalnu piskotu. Cukor pouzi krystalovy, v praskovom je vacsinou lepok. Prasok do peciva mozes pouzit Dr. Oetker. Tiez Dr. Oetker pudingy su preverene nami celiakmi.

A hlavne nekontaminovat to lepkovym jedlom,cize nesmies chytat normalnu muku ked pecies bezlepkove, nesmies pouzivat rovnaku prac. dosku ako na lepkove cesta. Riady su ok ak presli umyvackou riadu. Tiez pozor na formu,aby nebola od niecoho predchadzajuceho lepkoveho.

paskolinka
29. jún 2015

a preco nepouzijes normalnu kyslu smotanu? ta by mala byt bezlepkova... a podla mna lepsia ako jogurt. piskoty su inak dobre aj od Schär - take tie dlhe (neviem, kde ich na SR presne dostat, ale ich vyrobky maju v DM, v "moja samoska" a neviem, ci nie aj v Bille a potom v specializovanych predajniach). ak by si chcela nieco piect, tak podla mna najlepsie su veci, ktore su prirodzene bezlepkove (piskotove kolace, kde nejde muka ale napr. mak a mlete orechy alebo mandle), su aj super recepty na torty/ kolace typu brownies, kde tiez nejde muka, len napr. mlete mandle.

18lenussa
autor
29. jún 2015

@jaron
@paskolinka
@kiki68
@jaya47
dakujem vám všetkým za rady 🙂

kiki68
29. jún 2015

so schar ci celia sa neda nic pokazit :D