Kto bude dediť?

16. máj 2024

Ahojte. Vlastním nehnuteľnosť - byt, manžel tiež - byt. Spolu sme zakúpili ešte chatu po uzavretí manželstva. Ja mám dieta z predch.vzťahu, manžel tiež a jedno máme spoločné. Ako sa bude dedit po mne a po nom zo zákona, ak nenapíšeme závet? Dakujem.

taynee
16. máj 2024

V pripade vasej smrti dedi manzel, vase spolocne dieta a vase dieta z prveho manzelstva rovnym dielom.

alenah31
16. máj 2024

po tvojej smrti - čisto tvoj majetok pred manželstvom pôjde na rovnaké tretiny pre manžela a tvoje a spoločné dieťa. A spoločný majetok - tvoja polovica z chaty rovnakým dielom manžel (pričom už vlastní druhú polovicu), tvoje a spoločné dieťa. Ak spíšeš závet - môžeš v ňom odkázať svoj majetok pred manželstvom iba deťom - on nie je neopomenuteľný dedič takže nemusí dediť zo závetu nič ak ty nechceš. Keby si vydedila takto dieťa - ono na súde tvoj závet zákonne vie napadnúť pokiaľ nespĺňa jednu z podmienok zákonného vydedenia.

hope87
16. máj 2024

Presne tak ako je vyssie napisane. A v pripade nahleho umrtia oboch, tak po muzovi by jeho byt nadobudnuty pred manzelstvom, dedilo rovnym dielom jeho dieta a vase spolocne dieta a takisto to plati u teba, ze aj tvoj byt na polovicu medzi tvoje a vase spolocne dieta. A co sa tyka chatky...ta by sla rovnym dielom vsetkym trom detom, kedze je to vas spolocny majetok.