Splatiť dlh verzus osobný bankrot

10. jan 2024

Vznikla mi exekúcia z VŠZP , bola som v zahraničí.
Dali by ste si osobný bankrot, alebo by ste si to vyplatili?
Keď to počítam tak ak by som mala nastavenú splátku ktorú si môžem dovoliť momentálne splácať, tak by som to celé dokázala splatiť tak za 10 rokov.
Ak by som si dala osobný bankrot tak by som bola 5 rokov nazvime to “zablokovaná”. Alebo sa mýlim ?

amonet
10. jan 2024

mylis, osobny bankrot je napr stopka v bankach aj na dlhsie. mali sme klienta ktory ani po 7 rokoch nedostal hypo

pribinak
10. jan 2024

Bankrotom sa v banke dostávaš na ciernu listinu, si vlastne neseriózny klient pre väčšinu finančných inštitúcii
Treba si to dobre rozmyslieť

Taktiež ak by si v čase do 5 rokov dedila, musíš z dedičstva dať časť tým ktorým dlhujes

Veď vysku tých splátok si môžeš časom upraviť a skôr splatiť

To akú sumu dlhujes ak by ti splácanie trvalo 10 rokov?

syslik81
10. jan 2024

ked si bola v zahranici nemala si tam poistenie a neda sa ti to dodatocne vydokladovat ... sk poistovna lubi takto odrbkavat ludi ..ja som mala nedoplatky aj napriek tomu ze som bola davno odhlasena a v zahranici .. az ked som narobila bordel samozrejme s papierami ze odhlasena som mi bol dlh "odpusteny" kazdopadne lepsie ti je splatit ako bankrot-ten sa neda len tak ze zmyslim si a je ...

autor
10. jan 2024

@syslik81 mňa práveže nechceli odhlásiť nakoľko som nebola poistená v štátnej poisťovni v cudzine , iba v súkromnej. A ja som si proste nemohla dovoliť platiť 70€ mesačne na sk (keď som za 4 roky nebola ani len v lekárni , nie to ešte u Dr) + 80€ v zahraničí za to súkromne. Nemala som v pláne sa vracať zo zahraničia , mala som v pláne sa dopracovať k štátnemu poisteniu a časom sa odhlásiť , no vrátila som sa tak to teraz riešim

autor
10. jan 2024

@pribinak a neberú banky ohľad aj na to , že ten dlh nevznikol voči banke? Že som nemala žiadny úver ktorý by som nesplácala alebo leasing alebo podobne? To je asi moc sci-fi že

pribinak
10. jan 2024

Nie

aandrea9
10. jan 2024

Príliš sci-fi. Kontaktuj exekútora a požiadaj o splátkový kalendár, všetko sa dá riešiť.

veselo_neveselo
10. jan 2024

To je ale blbost, ze ta vszp nechcela odklasit, lrbo rovno na stranke pisu ze mas povinnost poistenia v state kde si, a ked nemozes byt poistena v statnej, tak si musis uzavriet poistenie komercne.

Takze, ak si naozaj to poistenie mala, tak ta nemaju za co nahanat. Najdi vsetky potvrdenia o tom, ze si bola poistena a kedy, a nabehni spat do poistovne, a za exekutorom.
Mozno aj pravnika oslov, lebo by bola blbost zruinovat si financnu povest kvoli tomuto. Len skoda ze si to nechala zajst az takto daleko.

autor
10. jan 2024

@veselo_neveselo to platí v prípade že by som bola vo Švajčiarsku , bola som kvôli tomu osobne v poisťovni a veľmi milučká pani ktorá veľmi miluje svoju prácu ma poslala tam odkiaľ som vyšla

vroni
10. jan 2024

Hlavne si sa evidentne z poistenia neodhlasila. Desaťročný splátkový kalendár ti poisťovňa nedá, takže ti zrejme mimo bankrotu iná možnosť neostane.
Súbežne poistenie platí len v Eú, keď nemohla platiť 70 euro a mala len komerční poistku, zrejme v Eú nežila.

autor
10. jan 2024

@vroni
1. Neodhlasili ma oni , vraj to nieje možné.
2. Dlh je už u exekútora nie v poisťovni
3. Zila som v EU , ale v tej dobe keď som to riešila ešte zo zahraničia telefonicky, mailom a potom raz keď som bola na návšteve na sk osobne , mi povedali že ma neodhlásia , pretože nemám v tom druhom štáte štátne poistenie. Že iba vo Švajčiarsku sa akceptuje súkromne poistenie. Nikde inde.

vroni
10. jan 2024

No potom nerozumiem, prečo si platila súkromné poistenie tam a nenechala si slovenské.

autor
10. jan 2024

@vroni pretože s európskou kartičkou z VŠZP by ma zobrali iba na pohotovosť. A keďže som tam nežila mesiac , tak som chcela byť v pohode a mať istotu , že keby sa čokoľvek stalo , tak môžem ísť k lekárovi.

vroni
10. jan 2024

Nuž, chápem, len momentálne ti táto "istota" hrozí zlomiť krk. Lebo kým nezaplatis dlh, dostaneš teraz aj na Sk len nevyhnutnú starostlivosť (ako zvláštny bonus navyše)

autor
10. jan 2024

@vroni ja už som v inej poisťovni tu na sk našťastie.

vroni
10. jan 2024

Tak držím palce.

veselo_neveselo
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sissy27
11. jan 2024

Urcite by som dlh splatila, osobny bankrot sa s tebou povlecie cely zivot. Ved si najdi brigadu alebo lepsie platenu pracu, nech mozes splacat rychlejsie. Ked uz si za tie roky v zahranici nedokazala zarobit tolko, aby si nemala problem zaplatit 70€ mesacne poistenie, tak hadam si tam nadobudla aspon nejake schopnosti a zrucnosti, ktore vies teraz sikovne zurocit.

simca06022011
11. jan 2024

Jasne, lebo vsetci co pracuju v zahranici si urobia takyto dlh v poistovni, urcite sa to da riesit.. omg... to si ako pracovala , na cierno? pracovala si v eu, mala si mat normalne poistenie, ci ?

VEci sa riesia ked sa deju, nie o 5rokov neskor ked je zle, proste povedz pravdu, vykaslala si sa na to, lebo niekto povedal, ze sa neda. Neuvedomujuc si, ze nie si odhlasena = nabieha ti dlh, nevedela si si to platit (???wtf??? par eur je to) ani si nasporit, odlozit na dlh... a teraz nevies ako z toho von. Dokonca ak dobrovolen ides do osbneho bankrotu = nemas ziadny majetok. Tak dufam, ze mas aspon uzasnu prax a dobru pracu
NIe osobny bankrot konkurzom nie je riesenie, je to velka komplikacia v pripade zaujmu o uvery, ale su tam aj ine nevyhody. Radsej si dohodni rozumny splatkovy kalendar, a nie urcite ta nenechaju platit to po 30EURach 10rokov.. Proste mesacne odide znacna cast tvojich prijmov. To iste sa stane aj ak nastane exekucia, nastavia ti zrazky zo mzdy apod.
Inak tu je to tak zbezne zhrnute, ak si necitala https://www.peniaze.sk/pozicky/9589-8-najcastej...

Inak k tomu, ze si nemala nikdy uver, leasing.. to je prave negativum, ine by bolo keby si mala uver leasing a poctivo splacala a nemala problem. Ale pri osobnom bankrote je to uplne jedno.

autor
11. jan 2024

@simca06022011 Ja si nemôžem dovoliť splácať viac ako 50€ mesačne bohužiaľ , som slobodná matka , mam novú prácu, zatiaľ si to exekutor nevšimol, zarobím v čistom cca1200€ , 600€ mám nájom , 200€ mám splátku auta ktoré mi ešte bývalý zobral na úver, takze to platím jemu cca 150€ mesačne benzín a nákup potravín domov je tak 150 mesačne pre nás dvoch škôlku platíme raz ja raz ex. Výživné nemám nakoľko dieťa mame v striedavke. Riešila som to snimi niekoľko krát , ale podľa mňa je úplne jedno či budem platiť právnika 3000 alebo si vyplatim dlh. Takze som sa snimi nešla hádať a riešiť to pravnou cestou

rebrambora
11. jan 2024

Ved to nedava zmysel, ze ta nechceli odhlasit kvoli tomu. Pred odcestovanim do zahranicia som sa na VSZP bola odhlasit a odovzdat karticku. Nikto odo mna ziaden doklad alebo nieco nevyzadoval. Povedala som, ze sa stahujem do zahranicia a bolo. Plus tiez som bola skrz muza sukromne poistena v DE, medzi vybavovackami som nebola asi dva dni poistena nikde.
Je to tiez nejakych 5 rokov.
A pozri ked teraz citam tvoju situaciu. Nebolo lepsie by ti ostat v tom zahranici? Nezarobila by si viacej a nesplatila to rychlejsie? Ak mas dceru, tak do bankrotu by som nesla. Nikdy nevies, ci nebudes uver alebo nieco potrebovat. A aj keby to malo byt 10 rokov, tak to splatis, co uz. Poucila si sa. Ved dovtedy si vies financnu situaciu zlepsit. Skôr tak bud namotivovana.

simca06022011
11. jan 2024

ty sa nemas hadat, ty si mas zistit na co mas riadny narok a este predtym ako odides do zahranicia, napr. tym, ze sa aj opytas inych ludi, co pracuju v zahranici ako su prihlaseni/odhlaseni a kde a nenechas si dlh narast do takych vysok ze nemas ako platit. Ale to uz je jedno, stalo sa. ten dlh ti uz neodpustia.
Ak vyhlasis bankrot, nieoc uhradit budes musiet, plus prides o komplet majetok ktory mas. Bohuzial, za to, ze sa nemysli dopredu sa plati. TEbe by pravnik aj tak nepomohol, lebo ak raz nemas nieco splnene, nemas to splnene.. nie si odhlasena = mas povinnost si platit zp ako samoplatca. Ak si dohodnes splatkovy, budes to splacat. Ono ak ti pride exekutor, nedohodnes sa na niecom, tak ti necha iba zivotne minimum na teba a dieta (neviem okolo 500EUR? meni sa to) A zvysok ti stiahne.A on si to vsimne, ze pracujes, o to sa neboj. On ma cas. Tebe rastie dlh. Cize by som rozhodnutie dlho neodkladala a riesila.

bosorkabb
11. jan 2024

Osobný bankrot má svoje pravidlá. Zároveň si už nikdy v živote nebudeš môcť zobrať akýkoľvek úver vrátane hypotéky, nič na splátky. Komplikuje to život mám brata ktorý si tým prešiel ale to boli iné dlhy oveľa vyššie ako tvoje.
Pri tak malej sume sa to neoplatí.

vulka
11. jan 2024

No jasne, že Ťa poisťovňa sama neodhlási.Vieš si predstaviť, že by takto svojvoľne odhlasovala klientov? No urobila si chybu, keď si zistila, že musíš byť poistená v štátne poisťovni a Ty si to neurobila.

autor
11. jan 2024

@vulka ja som sem už napisala že som sa niekoľkokrát pokúšala odhlásiť a odpoved bola stále ta istá , nikde som nenapisala že ma mali oni sami od seba odhlásiť

bosorkabb
11. jan 2024

A netreba zabúdať že exekútor o chvíľu zistí že si zamestnaná a začnú zrážky zo mzdy, nechá ti určitú časť ( cca 600 eur) a zvyšok pôjde jemu.
Nemáš možnosť si niekde požičať peniaze a vyplatiť exekútora?

bubuzu
11. jan 2024

Ja som bola takto v zahraničí a tiež som sa neodhlásila. Potom som len doniesla zmluvu a milá teta mi dala vypísať odhlásenie a bolo. Nevieš tam skočiť znovu a vychytať inú tetu? Pretože u nás to funguje tak, že som bola pri dvoch a oni to nevedeli spraviť, prišla som iný deň, k inej a tá to urobila bez problémov. A teda, ešte môžeš sa skúsiť rovno obrátiť na riaditeľa poisťovne, mne hlava neberie, že ak si mala zdravotné poistenie, aj keď súkromné, nechcú ti ho uznať. Za to nič nedáš, oni niekdy sami nevedia čo robia.

autor
11. jan 2024

@bubuzu teraz už nie, už to má exekútor a poisťovňa s tým už nič nemá. Možno nájdem niekde ešte staré maily, alebo poštu a kľudne to sem dám , lebo tu nikto neverí že mi zamietli odhlásenie 😄

sono2
11. jan 2024

@rebrambora presne rovnako ja som postupovala. Tiež sa mi to zdá ako rozprávka. Proste som vrátila kartičku a 18 rokov som mimo

autor
11. jan 2024

@sono2 rovnako si postupovala pred 18 rokmi? To myslíš vážne?