Kúpili by ste takýto pozemok?

pamag1805
30. okt 2023

Pozemok je oplotený s novou bránou a ohlásenou drobnou stavbou betónového plotu, povolenou bez vyhrad
Voda a elektrika sú naplánované a zobrazené v situácií na obrázku. V obci nieje kanalizácia. Vypúšťací otvor akumulačnej nádrže umiestnite pred pozemok a tak sa odvoz odpadu môže riešiť pohodlne aj bez Vašej prítomnosti.
Rozloha pozemku je 821 m2, na parcele vedený ako záhrada. Pozemok je oplotený s bránou, kamerou so solárnou lampou a dreveným skladom pre stavebné náradie
Je to dedina pri komarne s 2000 obyvatelmi..isli by ste do toho?
Je to vzdialene od mojho bydliska 150km..

mamina7070
30. okt 2023

a plyn ? a ta lektrika kedy tam bude? je tam napojenie a cestnu komunikaciu? a co voda?
vies po madarsky?

h2
30. okt 2023

@pamag1805 A účel? Záhrada, rekreačná víkendová chata, či trvalé bývanie? Ak tam chceš stavať, budeš potrebovať vyňatie z PPF, lebo záhrada nie je stavebný pozemok. Je to v intraviláne, či extraviláne? A čo znamená, že voda a elektrina sú naplánované? Sú pred pozemkom prípojky? No a napokon je dôležitým faktorom aj cena.

h2
30. okt 2023

@mamina7070 Po maďarsky vedieť nemusí. Komárno je ešte stále na Slovensku.

henriettv
30. okt 2023

@pamag1805 škola/ škôlka, obchod, lekár, lekáreň, pošta tam je? Ako blízko/ ďaleko od pozemku?
Budeš ochotná cestovať každý deň x km do práce ak si nenájdeš prácu v mieste bydliska?
Budeš ochotná cestovať za kultúrou a zábavou do väčšieho mesta?

pamag1805
autor
30. okt 2023

@mamina7070
@h2
@henriettv
@h2
Vraj ked sa pozemok nepredá tak ho prestanu ponúkať a začnu so stavbou ich domu na ktorý práve dokončili projekt.
Cena je 20 000euro

h2
30. okt 2023

@pamag1805 Majitelia práve dokončili projekt rodinného domu na tom pozemku, ale stavať budú, len ak sa nepredá? 🤔 Veľmi divné!
Ináč, neodpovedala si mi na žiadnu otázku, na ktorú som sa pýtala. Ani na otázky ostatných prispievateliek. Potom ťažko radiť.

mamina7070
30. okt 2023

@h2 zijes v dolnych zemiach ? cim blizsie hranic s madarskom a dedina tym tazsie sa dorozumies bez madarciny
a pracu tiez tazko bez nej najde

h2
30. okt 2023

@mamina7070 14 rokov pracujem v Šamoríne, o spolužití s maďarskou menšinou (v tej lokalite skôr väčšinou) by som mohla písať romány. (Maďarsky neviem.)

mamina7070
30. okt 2023

@h2 samorin a komarno je dost rozdiel 😉

h2
30. okt 2023

@mamina7070 Ale veď ľudia z Bratislavy si bežne kupujú domy a pozemky v Rajke a ostatných dedinách, ktoré už reálne sú naozaj v Maďarsku a nevedia po maďarsky. V tomto ja naozaj problém nevidím.

miadi
31. okt 2023

Nie . Voda a elektrika “su naplanovane.” Nie dakujem. Keby tam naozaj chceli/mohli stavat dom tak sa toho pozemku nesnazia zbavit.

lily246
31. okt 2023

najlepšia kamarátka vyrastala v Komárne ako Slovenka medzi Maďarmi. Veľmi jej to dávali pocítiť, vylučovali ju, povyšovali sa nad ňou, počúvala reči o tom, že toto je felvídek a južné Slovensko neexistuje (pri tom ona nie je žiadny veľký národniar, že by do nich zapárala), nám tam v potravinách odmietli odpovedať po slovensky, keď som sa predavačky niečo pýtala...Komárno a Rajku nemôžeme porovnávať.
Autorka, tvoj život bude veľmi ovplyvnený slovensko-maďarskou problematikou v týchto končinách. Ak nevieš po maďarsky, určite by som tam nešla. V škole, škôlke, na úradoch, v potravinách, v práci,...všade bude maďarčina.

vso10
31. okt 2023

Nešla by som do toho. Voda a elektrina naplánované? Na kedy? Ja len uvediem príklad, že moji rodičia pred skoro 30r kúpili záhradu, v 2016 sa z toho stala oblasť určená na stavbu domov (stavebný pozemok na katastri neexistuje), potešili sme sa, naplánovala sa elektrina a je r 2023 a elektrinu nemá. Treba tam postaviť novy transformátor s vyššou kapacitou pre danú ulicu, určitú dobu tam bol investor, ale vycúval, a ZSE to odkladá každý rok na ten ďalší rok.
Cena 20 000€ za pozemok je asi aj na Komárno šialene nízka, kúpila by si záhradku bez elektriny. Zatiaľ si môžeš zajast na obecný/mestský úrad a spýtať sa či to je extravilán, intravilán oblasť určená na stavbu domov, taktiež si môžeš dať žiadosť o UPI, ale na tú Ti odpisu do 30dni, to nemáš na počkanie. To či to je oblasť určená na stavbu domov, intravilán vieš zistiť aj na stránke úradu, no možno osobne by si sa dozvedela aj ako to tam s tou elektrinou je plánované...

paciko9
31. okt 2023

20 000tisic? No ja byvam na orave. Znama predavala garaz zo záhradkou a predala ju za vyse 20 000. Toto bude blud. Majitelia urcite vedia nieco,co vy neviete.

zuzkaa1991
31. okt 2023

@pamag1805 inžinierske siete su pred zahradom?nakreslene kde su? V situácii?ak tam tak su realne staci len si natahnut..co nie je problém my nemame plyn cenovo vychadza ako keby sme mali plyn co sa tyka mesačných splatok(svokrovci maju starsi dom cca taky velky ako my takze.si mesacne platby mame podobne dokonca mame vacsi preplatok ale kurime s drevom aj) ale.k veci ak su fakt inžinierske siete prečo neísť do toho cena asi dobra na zahrade sa da stavat ;) treba ist za starostom a popýtať sa on dava povolenie ja som isla za starostom riesila som ci mzowmw tam a tam stavat ake ma podmienky tu tazko vieme zhodnotit ci sa oplati plus ci je prijazdova cesta ;)
Kanalizaciu tiez nemame len žumpu len manzel predprípravil do budúcnosti ak by bola kanalizacia ze sa pripoji do zumpy ;)

bublinka1426
31. okt 2023

@h2 ti co ziju v rajke naozaj nemusia vediet madarsky, 90 % ludi chodi VSETKO riesit do Ba. skola robota nakupy..

marca12
31. okt 2023

Nekupila by som taky pozemok. Ak mi niekto povie,ze ak sa nepreda,zacnu tam oni stavat dom. To je jasny odrb a nieco skryvaju.

simca06022011
31. okt 2023

Aký projekt domu keď je tam návrh malej stavby, je to záhrada. Nie je to stavebný pozemok. Kto urobí siete a kedy? Plyn nie je problém, nemáme 20rokov a nechýbal. Problém vidím v tom ze zakreslen3 v situácii nie je vybudované;) nejaká žumpa v tejto dobe nič moc. Išla by som sa pekne s tým nakrwsom spýtať na celú situáciu, lebo vám tam dom postaviť nemusia dovoliť. V zahrad4 tak chatka a nie na trvalé bývanie.
Ostatne záležitosti: dostupnosť služieb, vzdialenosť od miest, prace.. to je už na zvážení. A na danú lokalitu... Je to záhrada. Aj keď teda je tam plot, to na túto rozlohu je dosť, čiže cena by bola ako tak.

lonely66
31. okt 2023

mne by stačilo vedieť to, čo píše napríklad aj
@marca12
ono totiž,
@pamag1805
autorka, taký projekt na dom nie je len tak celkom lacná záležitosť. nejaký ten finálny projekt zachádza až do tisícov eur. ak sa vyjadrili, že ho majú hotový a ak nepredajú, idú stavať, neverím, museli by zaň dať povedzme okolo 3000 eur. dávali by na projekt domu 3000 eur v prípade, že chcú pozemok predať za 20 000? odpoveď: nie.
chcú ťa oklamať, chcú navodiť dojem, aký je ten pozemok super a čo všetko už je predpripravené (lebo veď môžu začať so stavbou). ale je to odrb, ako píšu mnohí vyššie. ani by som neskúmala, čo za tým je, vôbec by som do toho nešla na tvojom mieste. navyše, 150 km od domu, to ani nemáš čas sa ísť povypytovať na miestne úrady, no nie. nechaj, nech si ten svoj dom postavia. a choď sa tam pozrieť o 2-3 roky. pozemok bude rovnako holý, ako je dnes.

mooonika1975
31. okt 2023

@h2 ozaj nemusi ? No nemusi, ale je to ako by si sa prestahovala do cudziny a nevieš ani ťuk, nemusiš vedieť, ale bude ti tam " ohromne!" 😂

mamina7070
31. okt 2023

@h2 aby bolo jasno ja nemma problem s madarcinou ako dieta som vyrastla v malom mestecku kusok od BA kde sa bezne stavalo ze ked si prisla do obchodu predavacka povedala “tesiiik” (foneticky) a babky rozpravali madarsky (doteraz je tam madarska skolka skola gympel) aj ked mesto je uz plne pristahovalcov z oravy atd

ale teda robila som roky v oblasti samospravy (resp elektronizacie samospravy a poznam mesta obce ludi atd) a proste je to tam tak ze bez madarciny sa nepohnes tam niekedy ani uradnicka poroadne slovensky nevie a starosta jej preklada 😂
samorin a okolie oni su poslovenceni tam slo vela pristahovalcov

a viem z vlastnej skusenosti moj muz prisiel zo Zahoria a ked sme sa rozhodovali kde stavat on napr nechcel ist na madarsku dedinu (nerozumie vobec) takze sme skoncili v okrese galanta ale v dedine ktora je slovenska

vreckovka2
31. okt 2023

@pamag1805 ja len, ze ohlasenie betonoveho plotu ako drobnej stavby je hlupost. To by nemalo prejst, pokial na pozemku nie je uz existujuca stavba. Riesili sme to. Ako je naplanovana voda a elektrika? Studna a stlp na vlastnom, alebo aspon obecnom pozemku? Povoli to obec? Povoli tam vobec stavat? Povolia elektrarne tahat elektriku zo stlpu? Treba si vsetko pred kupou pisomne zaziadat.

luccija
31. okt 2023

@pamag1805 je to v zastavanej oblasti?odkiaľ budete ťahať siete?nie, nekúpila by som to.Mas deti?

melanta
31. okt 2023

@pamag1805 je to vedené ako záhrada, čiže majú tam povolenie postaviť na betónový základ nejakú záhradnú chatku. Ak chceš záhradu a je to lokalita, ktorá sa ti páči, tak kúp. Inak nie. Alebo teda iba v prípade, že ti nebude vadiť, ak to za 10 rokov stále bude záhrada, kde okrem záhradného domčeka nepostavíš nič, kde ani po 10 rokoch nebude žiadna zmena v inžinierskych sieťach a vode.

januska12323
31. okt 2023

Veď nech stávajú a ty si hľadaj lepší pozemok. Nie len taký kde sa možno raz dostane voda, elektrina a kanalizácia ale kde už aj je.

akvi
31. okt 2023

@pamag1805 robím s tým, tak poradím takto. Ako prvé daj písomne na stavebný úrad v obci žiadosť o územno-plánovaciu informáciu. V nej stručne popíš tvoj zámer, čo tam chceš postaviť. Obec sa ti vyjadrí, či je to územie vôbec určené na zastavanie a aké regulatívy musíš dodržať. Chci to všetko písomne, v malých obciach ťa možno budú chcieť odbiť ústnym prísľubom, ale ten ti nebude stačiť, chci to písomne a čo najpodrobnejšie. Ak toto bude kladné a obec nebude mať problém, ďalšiu žiadosť pošli na elektrárne a vodárne, aby sa vyjadrili, či je možné napojiť sa, kde je bod napojenia (to je vcelku podstatne, aby to nebolo príliš ďaleko, lebo sa ti predraží stavba)a ak chcete elektrické kúrenie, tak to v tej žiadosti uved. Tiež si zisti, kadiaľ by ste tú elektrinu museli ťahať a zisti vlastnikov tých pozemkov, lebo sa ti môže stať, že budeš musieť osloviť xy ľudí a pýtať súhlas od všetkých, čo tiež obcas nie je reálne. Ak budú všetky tieto vyjadrenia kladné, el. bude v rozumnej vzdialenosti a nie cez cudzie a regulatívy tiež akceptovateľné, tak by som to kúpila. Inak nie, je to riziko a majitelia možno vedia niečo, čo ty nie.

Btw pozemok sa stáva stavebným v momente vydania stavebného povolenia. To by musel už existovať projekt a stavebné povolenie. To, či je pozemok stavebný, nie je uvedené nikde na LV, ako si to mnohí myslia. Tak isto to nijako nesúvisí s vyňatim z pôdneho fondu, aj keď samozrejme, aj to je dôležité, ale až po všetkých tých krokoch, čo som napísala vyššie. A samozrejme, ešte sa všetko komplikuje, ak by to bol extravilán. 😅

avonladyba
31. okt 2023

Čiže ak sa nepreda, tak budú musieť, aj keď neradi, oni stavať?

jarka_black
31. okt 2023

@akvi 👍🏽👍🏽👍🏽

marsmykkok
31. okt 2023

@h2 je rozdiel bývať v Šamoríne alebo Rajke a chodiť za prácou do BA. A iné žiť v Komárne, Nových Zámkoch, Štúrove, Šahách kde nemôžeš dochádzať do BA a bez maďarčiny si tam s prácou ani neškrtneš. Stredná a staršia generácia komunikuje len po madarsky a aj v banke, obchode, u mobilného operátora a podobne je maďarčina nutná. Preto sú tam lacné nehnuteľnosti,.lebo sú to lokality len pre Maďarov, Slovák si tam na chlieb nezarobi.

deti95060810
31. okt 2023

určite nekúpila, niečo tam poriadne smrdí...
takže nech sa páči, majiteľ môže začať stavať hneď aj zajtra...išla by som sa tam pozrieť o nejaký čas akú "honosnú vilu tam stavajú"..... 😉