Kedy sa vaša dcéra/syn stali vašou dcérou/synom?

any_soj
30. apr 2024

Sorry za provokačnú otázku, ale fakt som zvedavá, ako to vnímate 🙂 Naša Julianka je našou dcérou od počatia, a Timotej našim synom rovnako od počatia, teda odkedy vznikol a začal sa vyvíjať.
Často čítam v diskusiách, že "to ešte nie je dieťa, ale len embryo, len plod...". Píšu to aj matky. V mojom chápaní je embryo a plod len označením vývojového štádia môjho dieťaťa, rovnako ako novorodenec či pubertiak.
Možno ste nad tým nikdy nerozmýšľali, ale ak sa teraz zamyslíte, tak v ktorej najskoršej chvíli by ste povedali, že áno, vtedy to už bol môj syn/dcéra...? Zaujíma ma, či naozaj to niektoré vnímate tak, že až pri pôrode, alebo v čojaviem 15+3tt, alebo proste ako 🙂 Schválne sa pýtam na syn, dcéra, lebo teda ako som zistila, slovo dieťa sa môže viazať na presné ohraničenie od narodenia do 18. narodenín.
Prosím, žiadne vzájomné urážky, obvinenia a podobne v diskusii. Naozaj ma to len úprimne zaujíma.

hederamonstera
30. apr 2024

Od pocatia to bolo moje babo

thoughtfulweirdo
30. apr 2024

Keď nad tým teraz premýšľam, pre mňa tá hranica "premeny" z plodu na dieťa bol cca 24.+ týždeň, keď už bola aká taká šanca na prežitie mimo maternice. Kým mimo maternice neprežije, je to plod, keď už dokáže za pomoci medicíny prežiť aj bez maternice, je to dieťa 🙂

lucia13022023
30. apr 2024

Od kedy som videla srdiečko na ultrazvuku. Od vtedy som sa o syna bála, či bude všetko ok, atď. Ale taka ta skutočná láska akú som si nedokázala ani predstaviť prišla až keď som porodila.

timea301196
30. apr 2024

Hneď ako som sa dozvedela že som tehotná 🙂

ivanakal
30. apr 2024

Odkedy som zistila ze som tehotna, tak to bolo moje/nase dietatko. A ked sme zistili pohlavie, tak odvtedy to boli nasi synovia.. 😊

mamatroch
30. apr 2024

@any_soj vsetky tri razy som to velmi silno vnimala tak, ze uz odkedy som zistila, ze su, uz boli "mojimi"
pri prvej dcerke to bolo este s takym napatim, neistotou u mna, ci dokazem byt dobrou mamou a potom u druhej dcerky som to uz tusila skor ako vobec test ukazal. A rovnako i u synceka, i ked teda ten bol velkym prekvapenim, necakany, ale vytuzeny vymodleny dar... Jednoducho som citila taku euforiu, stastie a to mi napovedalo, ze boli moje modlitby vyslysane...
Takze ako svoje dcery / syna som ich vnimala odkedy som o nich vedela. Aj keby s nami boli hoc aj len par mesiacov ci tyzdnov v brusku, hoc by sa ani nenarodili, boli by rovnako mojimi dcerami / synmi. Narodenie je len prve fyzicke stretnutie s nimi, kedy pristupia viditelnym sposobom do vlaku nasho zivota a my ich urcity cas mozeme na tejto ceste sprevadzat, kym neprideme k cielu... A to moze byt niekedy skor pre deti a niekedy pre nas...

pribinak
30. apr 2024

Hneď ako som zistila že som “v tom “, tešila som sa a okamžite to bolo moje dieťa

Neriešila som žiadne blbosti okolo, proste som sa tešila že čakám dieťa

klsmat
30. apr 2024

@any_soj od počatia 🙂

huxy
30. apr 2024

Počas tehotenstva som čakala "dieťa". Ale označenie moja dcéra prišlo až po narodení. Hlavne z dôvodu, že mi dr.tvrdil že to bude chlapec (ja som podvedome tomu neverila a túžila po dievčatku), až 4 dní pred pôrodom mi druhá dr.povedala, že to bude dievča.

mia_von_prag
30. apr 2024

Úprimne, keď som videla 2 čiarky na teste, bolo to ešte veľmi abstraktné. Snažila som sa trochu držať odstup, že to tehotenstvo nemusí vyjsť.

Vďaka tomu nastaveniu som dobre zvladla biochemické tehotenstvo. Nebrala som oplodnené vajíčko ako dieťa. Asi som ani neplakala.

Machuľu so srdiečkom na ultrazvuku sme volali naše embryjko.
Zlom nastal na prvom ultrazvuku, keď sme zistili pohlavie, nazvali sme ich menom, videli sme orgány, počítali prsty. Ďalší milník bol, keď sme prekonali hranicu 24 tt a vedela som, že by prežilo aj mimo mňa. Ako o dcére a synovi som o nich hovorila asi až po narodení.

30katrusa40
30. apr 2024

@any_soj od vtedy čo som našla 2 čiarky na teste. Bola dcéra aj syn mojim.babom. podľa tvaru na ultrazvuku som volala deti fazuľka pokiaľ sme.nevedeli pohlavie potom už menom. Aj keď boli v brušku .

mimi3008
30. apr 2024

@any_soj odkedy som zistila, ze ich mam v brusku😍

silviaa
30. apr 2024

@any_soj Ked som nasla dve ciarky na teste🙂

vilma7
30. apr 2024

Ja som ostala tehotná až po 40.tke (dovtedy nevhodný partner), pracovala takmer do pôrodu, okrem rastúceho brucha žiadne príznaky...keď som prvý x cítila pohyby, prvé čo ma napadla, že asi budem mat hnačku keď mi krúti črevá....pre.mna to bolo neuveriteľne, že sa stanem matkou.
Ale dôležité bolo u mňa, dočkať a prečkať pôrod. Takže vlastne tak ozajstné a naj som to cítila až keď som ho držala v rukách a nemohla uveriť, že toto je moje, MOJE dieťa.

any_soj
autor
30. apr 2024

Ďakujem zatiaľ 🙂 Len ešte doplním, snažila som sa tak položiť otázku, ale asi to neviem úplne vyjadriť - jasné, že také spoznanie zoči voči a uvedomenie plné prišlo až po pôrode. Ale nemyslím že kedy ste to tak začali cítiť (to ja napríklad u najmladšieho syna až mesiace po pôrode, vyslovene pocitovo - ľúbila som ho oveľa skôr, ale pocit že to je MÔJ syn prišiel strašne neskoro, neviem prečo) - ale že keď sa teraz na neho pozriem, tak viem, že hoci som to cítila v rôznych etapách rôzne, ale mojim synom bol od počatia. Že nejde mi o pocity, ale vyslovene o racionálnu časť, že áno, je to môj syn, a bol ním aj vtedy, keď bol embryo, aj plod, aj teraz keď bude o chvíľu batoľa. To len na dovysvetlenie otázky 🙂
Alebo naše tretie dieťa Sára - do pôrodu sme nevedeli naisto pohlavie, bol to môj prvý pôrod (u nás je to kadejaké :D ) a presne ako tu niekto písal, tak vo chvíli, keď povedali že je to dievčatko a ja som povedala Sára, som zrazu mala pocit, že konečne ju naozaj poznám, že je to moja dcéra 🙂 - ale bola mojou dcérou už od počatia, neviem povedať iný moment, kedy sa ňou stala. Ale verím, že sú maminy, ktoré to vnímajú ináč.

thirstymonk
30. apr 2024

Fuuu, tak moje deti sú to odkedy mi začali semeníky produkovať materiál 🙂

vroni
30. apr 2024

Zamyslela som sa.... Mne sa zdá, že ten pocit moja dcéra/môj syn sa dostavil tak.... Ja neviem, spätne. V tehotenstve som to ešte stále bola ja, čakajúca dieťa. Bolo mi jasné, že to nebude krokodíl, ale "moje dieťa" bol pre mňa pojem čisto imaginárny. Až keď dieťa vykuklo na svet, bolo to zrazu to moje, až vtedy prišiel ten pocit, že teba som čakala, konečne si tu, od okamihu, kým som zistila, že som tehotná až kým neprestanem dýchať, toto je moja dcéra, môj syn.

majlo1234
30. apr 2024

U mna asi az porodom. Aj teraz som v 38 tyzdni a stale som “rezervovana”, nejak to neprezivam, bojim sa, ze sa nieco pokazi…ale ja som asi chora na hlavu😂

beata_k
30. apr 2024

Ano, az po porode. Pokial som svoje deti nedrzala v naruci, tak este " nic nebolo iste". Kedykolvek pocas tehotenstva sa mohlo nieco pokazit. Ano, moze aj teraz kedykolvek. No tehotenstvo je take cele krehke. Tym nechcem povedat, ze ked boli v bruchu, ze som ich nelubila alebo sa o ne nebala, ale moje dieta to bolo az ked som ho pevne drzala v naruci.

nika23t
30. apr 2024

@any_soj od prvého pozitívneho testu to bolo moje bábätko. Od narodenia moja dcérka, moje dievčatko.

belle_vie
30. apr 2024

Po porode. Dovtedy som lubila nejaku neurcitu predstavu, ale realne MOJ SYN/ DCERA som si spojila az s tvarou.
Inak, prve dieta som potratila a hoci vtedy som to tazko znasala, spatne nemam pocit ze islo uz o dieta ( 10 tyzden, nevedela som ani pohlavie). Ale vtedy som to samozrejme prezivala, ze som stratila babatko.

vanilkovazmrzka
1. máj 2024

Kladies uplne zbytocnu otazku. Lebo ked niekto dieta chce, tak je to prenho dieta este skor nez vidi ciarky na teste.

A ked ho niekto z roznych dovodov nechce, tak nad tym ani neuvazuje ako nad dietatom.

mimikarol
1. máj 2024

Odkedy som uvidela // ❤️

henka123123
1. máj 2024

Az od porodu.dovtedy to bol pre mna plod

doriiis
1. máj 2024

Ja len taká poznámka.
Túto poznámku ,že to ešte nie je dieťa iba plod píšu a hovoria vždy iba tie ženy,ktorým pripadá v poriadku počas tehotenstva si dať deci- dve vínka a ktoré si zapália.Nikto iný to nepovie.
Takže,ja túto vetu považujem za čistý alibizmus.Ja som mala deti hneď,ako som uvidela dve čiarky na tehotenskom teste a syna a dcéru hneď ako mi povedali pohlavie

henka123123
1. máj 2024

@doriiis co tym chces povedat ? Ze som pila a fajcila? Sklamem ta ale nie...a ano bol to pre mna plod..dokonca pri 2hom tehotenstve som mala sekciu a isla som s tym ze keby trebalo zachranovat tak radsej mna ako plod..pretoze moj 1.syn si nepytal surodenca on chcel mamicku pre seba...ale samozrejme po porode ako som hned zbadala dieta tak uz to bol moj syn za kt.by som dala zivot..ale dovtedy priznam sa ze nie

zuzanockamt
1. máj 2024

@doriiis Na tento skvost si ako prišla?

zuzanockamt
1. máj 2024

@henka123123 Takéto veci sa tu medzi hysterické matky neoplatí písať. Vidíš sama, že ťa hneď dourážajú a ak budeš častejšie prezentovať svoje názory, ktoré sú iné ako má väčšina, tak ťa tu začnú šikanovať.

doriiis
1. máj 2024

@henka123123 ....ja som len povedala,ako to vnímam ja.Nechcela som tým konkrétne o tebe povedať nič.Je to tvoj názor a postoj a ja ho rešpektujem.

@zuzanockamt ....nikdy som tento názor nečítala a nepočula inde,ako v takých diskusiách.

zuzanockamt
1. máj 2024

@doriiis A na základe toho zovšeobecnenia si urazila ostatné matky.