ZŠ v Bratislave - Kulíškova, Vazovova, Grösslingová

agalia
18. máj 2024

Prosím poradíte nám dobrú ZŠ v BA - Staré Mesto,Ružinov. Syn ide do 1.ročníka a my sa sťahujeme do BA. Zvažujeme Kulíškovu, Vazovovu alebo Grosslingovu...Hľadáme komunitnejšiu školu s dobrým prístupom. Syn je taký pomalší, ťažšie si zvyká na zmeny. Budeme vďační za rady, osobné, učiteľské, akékoľvek skúsenosti.

sisa_s
18. máj 2024

@agalia neplatí aj v prípade Zš spádovosť?

lucik194
18. máj 2024

v BA plati spadovost, pri sucasnych poctoch deti, mnohe skoly zoberu len deti zo svojej oblasti.....

pietra
18. máj 2024

@agalia neviem, co presne si predstavujes pod pojmom komunitnejsia skola, ale Vazovova aj Grosslingova su velke skoly. Ja si pod pojmom komunitnejsia skola predstavujem skor mensiu skolu, kde kazdy kazdeho pozna. Kazdopadne tieto dve su dost vychytene skoly, zapisy do 1. rocnika uz prebehli, takze nevidim velku sancu sa tam dostat. V BA sice plati spadovost, ale ak ma skola miesto, zoberie aj mimo svojej spadovej oblasti. Ak v BA budete mat trvaly pobyt, ozvi sa skole, pod ktoru budete patrit a zisti, ci maju miesto.

agalia
autor
19. máj 2024

Ďakujem pekne za reakcie.
Áno, tieto "technické" veci viem.... skôr ma zaujímajú tie ostatné, ktoré sa nikde nedozviem. Len teda, či máte skúsenosť s týmito školami - učitelia, prístup, náročnosť a tak... srdečná vďaka za ochotu. Prípadne, ak mi viete poradiť nejakú inú školu?

hope07
19. máj 2024

@agalia ahoj, asi zbytocne ti tu budu kocky pisat na konkretne skoly, ked ti ho napr.ani do jednej z nich nevezmu. Ked sa stahujete, tak podla ulice si pozries, ktora ZS je vasa spadova a tam volaj, ci maju este miesto. Kedze zapisy uz boli a v BA je brutal natresk, moze sa stat, ze spadova skola ti dieta uz nevezme. V tom pripade ti zriadovatel urci skolu, kde bude volne miesto a do ktorej bude dieta chodit.
Inak Vazka, Grosslingova su kolosy, tam je brutal tempo a urcite nie komunitny pristup. Kuliskova ma myslim aj specialne triedy pre deti s poruchami reci.

agalia
autor
20. máj 2024

@hope07 Ďakujem

hope07
20. máj 2024

@agalia rado sa stalo. Ono v BA najst komunitnu skolu, statnu, je dost bez sance. Je tu strasne vela deti, z roka na rok viac. Nedostatok ucitelov. Ucitelia su radi, ze nejako zvladaju tych 22-25 deti v triede a nie este sa im specialne venovat :( A v rocniku 4-7 tried. Este tu pribudli Ukrajinci. Asistentov je malo.
Rodicia, ktori chcu pre deti lepsi a rodinny pristup, a menej stresujuci, si platia drahe sukromne skoly. Tym sa tu dari vyborne a vzdy je aj tam pretlak deti, viac sa hlasi, ako mozu prijat. Proste situacia je tu desna a to este nehovorim o strednych skolach. Uz sami jednotkari maju problem sa dostat na gymnazia, aj ked urobili prijimacky, a bude to este horsie, lebo je malo miest. Vezmu 2x 25 deti a hlasi sa vyse 300. Takze pevne nervy a vela stastia prajem🍀

2medvede
21. máj 2024

Myslim, ze Kuliskova by mohla byt fajn pre vas. Synovec tam chodi, je deviatak, ked bol mensi, mal logopedicke problemy, pomalsie tempo a tu bol spokojny, teraz uz je ok ziadne problemy, v skole sa mu dari. Oni sa aj specializovali na deti s logo problemami, neviem ako je to teraz, ale teda maju bohate skusenosti s integrovanymi ziakmi a celkovo specialnopedagogickou podporou. Mala skola, mensie triedy. Myslim ze aj sportove triedy maju. Z tych malych skol v starom meste mam este pozitivne referencie na Jeleniu a Podjavorinskej, ale do oboch byva obrovsky pretlak deti, takze to asi jedine ak by ste to mali ako spadovu skolu

agalia
autor
23. máj 2024

@2medvede Ďakujem veľmi veľmi pekne - veľká pomoc!

agalia
autor
23. máj 2024

@hope07 Ďakujem!!!

hope07
23. máj 2024

@agalia suhlasim s @2medvede Jelenia je mensia skola a da sa povedat, ze ma taky komunitnejsi pristup, len je problem, ze je spadova. Ale zase viem, ze vela rodicov zo SM ktorych deti tam patria, tak skusaju Vazku, aj ked je obrovska a je tam vacsi tlak na deti, lebo jednak to maju blizsie k domu (tie ulice su tak blbo dane, ze vela domov ma blizsie k Vazke ako az na Jeleniu sa trepat) a druhak maju este spomienky zo svojho detstva, ked chodili na Vazku a plus si myslia, ze potom sa lahsie odtial dostanu na ten ich gym.Vazovova.
Jelenia sa tiez specializuje aj na deticky s poruchami reci, sluchu, adhd. Vzdy mali aj pripravny rocnik pre taketo deticky. 1.stupen mali triedy rozdelene pre “normo, spadove” deti a tie s diagnozami = teraz to pani riaditelka prezentuje ako nadane deti 🙂 a potom sa neskor triedy spajali. Ale neviem ako to je teraz, niekto mi hovoril, ze deti uz maju pomiesane od zaciatku, to by si si musela este prezistit 🙂 Hlavne cim skor volaj, lebo zapisy boli a aby si vedela, na com si. Nech sa vam dari🍀

2medvede
23. máj 2024

@hope07 ja len doplnim ohladom Jelenej ze pokial viem, tak posledne cca 3 roky sa uz nespecializuje na deti s diagnozami (jedine nadane deti), ani nemaju pripravny rocnik , je to v podstate uz klasicka spadova skola. Boli sme tam na zapise so synom pred 2 rokmi a tak mi to vtedy povedala riaditelka. Len pre info hlasilo sa vtedy cca 130 deti a brali 50. Syna nezobrali, lebo byvame uz v inej mestskej casti aj ked kusok od tej skoly.

agalia
autor
24. máj 2024

Ďakujem vám veľmi veľmi za pomoc a úžasné odpovede! Veľmi ste mi pomohli... pre prváka mi vychádza Kulíškova...
ale ešte mám piataka, ten je fakt veľmi šikovný, jemu ide všetko, ale nie je zase bifľovací typ, taký družný, priateľský, veľa záujmov má - a tak tam hľadám takú "lepšiu možno výkonnejšiu" školu ale zase aj šport, aby tam bol - prípadne sa potom odtiaľ dostať na bilingvál...vedeli by ste mi dať nejaký tip? Vazovova, Grosslingova, MMHodžu či Hlboká...?