Problémy počas menštruačného cyklu

petruska1511
18. jan 2018

Prajem pekný večer všetkým.
Chcela by som Vás požiadať o radu.
Mám 16 rokov. Menštruáciu mám od mojich 12 rokov.
Nemám pravidelný cyklus. Vždy mi mešká menzes niekedy aj týždeň - nikdy nepríde pravidelne, niekedy za 30 a už sa stalo aj za 15 dní. A keď už príde mám neskutočné bolesti (kŕče), zrážanlivosť krvi a aj dosť silný.
Najväčšou chybou je, že vždy keď sa ma moja obvodná lekárka opýtala, či mám pravidelný menzes ..povedala som, že áno. Uvedomujem si, že robím pravdepodobne chybu -som mladá a hanbím sa. No keď čítam na internete články ohľadom, toho tak mám strach či to nie je niečo vážnejšie, či je podľa Vás potrebne zájsť za gynekológom a či náhodou to nemala niektorá z Vás tiež tak. Či je to normálne, či to prejde časom a pod. Budem vďačná za každú odpoveď.

montemotherone
18. jan 2018

@petruska1511 nemáš sa prečo hanbiť. Je to normálna súčasť tvojho zdravia. Bolo by dobré zájsť za gynekológom. Pre istotu. Hlavne kvôli tým zrazeninám. Nemáš problémy s chrbticou? Často to spolu súvisí.

lintu
19. jan 2018

V prvom rade si nečítaj články o chorobách na internete. Tie vedia aj z maličkosti urobiť smrteľnú chorobu 😅 Nepravidelnosť cyklu nie je nič nezvyčajné. V tvojom prípade môže byť spôsobený ešte stále aj vekom. Ak si chceš byť úplne istá, zájdi radšej k doktorovi. Keď máš z návštevy veľké obavy, pokojne popros maminu, aby šla s tebou. Neboj, ak si ešte nemala pohlavný styk, doktor na tebe nebude mať veľmi čo pozerať a od niektorých úkonov ťa určite bude šetriť. Už len nabrať tú odvahu k nemu ísť 🙂

V prípade ochoty robiť na sebe pokusy... skús piť alchemilkový čaj. Možno ti pomôže.

simusska
19. jan 2018

Ja som mala v tvojom veku ten istý problém. Hovorila som o tom s mojou mamkou, tá má vzala ku gynekologovi a ten mi na pol roka predpísal nejakú antikoncepciu. Užívala som ju iba pol roka a cyklus sa mi potom krásne upravil.

zdena12345
19. jan 2018

Mas len 16, nepravidelnost nie je nic nezvycajne, ani bolesti... no tie zrazeniny neiem posudit. K uprave cyklu pomoze kys listova, alchemilka, mysi chvostik... pozri dalsie prirodne produkty. Za gyn. by asi bolo dobre uz celkovo zajst. Len prosim, neries nepravidelny cyklus HAK. Vela zien to tak robi, no neverim, ze je to spravne, ma vela neziaducich ucinkov a hlavne, ak ju uzivas dlllllllhe roky, po vysadeni aj tak nie je cylus pravidelny. Lenze to uz je iny problem ak sa snazis o dieta a nemas ms. Chce to len cas. Mne sa upravila cca v 22-23 🙂 bolesti su stale, aj po porode. Skratka len viem ze ak sa to blizi, rychlo tabletku. Prve dva dni bez nej nehnem.

andrejocka14
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
janinka007
19. jan 2018

ja mám 48 a dodnes ho nemám pravidelný...a už to bude len horšie 😀

katharines
19. jan 2018

Ahoj, HAK neodporucam vobec. Na upravu cyklu vyskusaj mysi chvostik, alchemilku, dostatok spanku a vyvazena strava s dostatkom vitaminov a mineralov (teraz klicky, zelenina, ovocie, omega-3 kyseliny, zdrave tuky, ak mliecne produkty, tak len plnotucne....), pupalkovy olej .... Nauc sa sledovat cykly napr prostrednictvom symptotermalnej metody. Pomoze ti vcas odhalit choroby, ale aj budes vediet kedy mas plodne a neplodne dni.

petruska1511
autor
20. jan 2018

@simusska a nemali ste neaké roblémy počas užívania a po vysadení?

petruska1511
autor
20. jan 2018

@katharines neporadili by ste mi prosím Vás s tou symptotermálnou metódou?

jahodka8
20. jan 2018

Ja som tiež nemávala pravidelný cyklus. Závisí to od životosprávy, ako je žena pracovne vyťažená a podobne.

katharines
20. jan 2018

@petruska1511 velmi rada. Skus si precitat napr. tento clanok:
http://www.lpp.sk/stm-ppr/16046-symptotermalna-...

A skus pozriet aj toto
http://www.zenyprezeny.sk/crms/

Mas este len 16 rokov, preto ti odporucam sledovat len hlien. Vsetko je potrebne si zapisovat. Na internete je aj celkom fajn aplikacia, som zabudla ako sa vola, ale je tam moznost zapisovat aj stav hlienu. V strede cyklu by mal byt velmi elasticky a ciry, co znamena, ze si blizko ovulacie. Po ovulacii je uz neelasticky a je ho malo, alebo ziaden. Tak je dobre odsledovat niekolko cyklov. Este by som zdoraznila, ze ak beries antihistaminika, mnoztvo i vyzor hlienu moze byt iny.

simusska
20. jan 2018

@petruska1511 nie, žiadne. Ja som mala veľmi bolestivú, silnu a dlhú ms a po pol roku užívania antiky a jej vysadení sa to všetko upravilo.

pe5ka1
24. jan 2018

Produkty z aloe Vera. Nápoj brusnicovy, materskú kašičku, čaj, Multi-maca.