Poznámky na tretie dieťa

29. jún 2023

Zeny, mam doma dvoch chalanov, uz vacsich. A od narodenia druheho mi stale niekto hovori, "Tak este tretie" a "Do tretice dievcatko" a dalsie podobne frazy. Rodina, cudzi ludia v meste, kolegovia, moji kamarati, mamicky zo skolky a dokonca rodicia mojich kamaratov z detstva. Kolko krat sa s niekym stretnem v meste a vidim, ze mi pozeraju na brucho ci nejsom tehotna 🙄 Mladsi ma 4 roky. To je standart, ze takto sa ludia netaktne vypytuju? Stretvate sa s tym tie co mate dve deti rovnakeho pohlavia? Lebo ja uz neviem. Niektorim ludom uz som aj 3 krat povedala, ze dalsie neplanujeme a 4 krat su schopni sa zase spytat "kedy bude dalsie"?
Myslela som, ze ked porodim druhe dieta tak sa dostanem mimo terč tychto otazok.

viestta
29. jún 2023

Neber to ako blbu poznamku. Je to len nezavazny rozhovor ked nie je ina tema.

evkamotka
29. jún 2023

Aj ja mam dvoch chlapcov a toto sa ma spytali naozaj len 2-3x a hotovo. Lebo zase väčšina ludi okolo mna nie je nastavena na viac nez dve deti, bez ohladu na pohlavie

anjelicek26
29. jún 2023

Ano je to uplny standard bez ohladu na pocet deti... kedy bude chlapec, kedy bude dievca, ked bude druhe tretie a ked mate tri tak urcite stvrte a bla bla no proste ludia to beru ako normalnu konverzaciu bohuzial, treba sa obrnit... najlepsia je protiotazka - a preco ste vy nemali tri?? My mame styri a obcas padne otazka, ci nechceme piate, viacere kamosky vedia, ze sme o babo prisli... no ja im budem vysvetlovat, ze sme sa 1,5 roka neuspesne snazili a vzhladom na zdravotny stav a vek to uz nechavame tak... tak fakt vzdy len poviem, ze kde je tvoje piate? Tym je debata ukoncena...

cyberk
29. jún 2023

Si moc precitlivena.

autor
29. jún 2023

@evkamotka mna sa to pytaju aj ludia, co maju po dve deti rovnakeho pohlavia uz odrastene. Neviem co to ma znamenat.

h2
29. jún 2023

Cudzí ľudia v meste majú k tomuto poznámky?! To sa mi nejak nechce veriť.
Jediné, čo ti môžem poradiť, je prestať to brať nejako zle. Tých ľudí to v skutočnosti nezaujíma, nezamýšľajú sa nad tým, či, kedy a či vôbec budeš mať, či mala by si mať ďalšie dieťa a či to bude "konečne" dievčatko, alebo "zase" chlapec. Je im to jedno a sekundu po tom, ako to povedia, sa tým už vôbec nezaoberajú. Sú to len také reči. Jedným uchom dnu, druhým von.

tani777
29. jún 2023

Poznam,ja mam dve baby...mladsia ma 2.5,prakticky odkedy sa narodila pocuvam pripomienky,ze do tretice chlapec 🤷‍♀️ teraz sme sa prestahovali do malej obce,pri prihlaseni na trvaly pobyt sme sa bavili so starostom,ze ked sme dosli my 4,ci uz je tam 100 ludi..kukol do papierov,a ze nie,ze musime sa posnazit este dvojicky 😵‍💫 tak som mu povedala,ze jedno my a jedno este oni (ma 3 deti) 🤷‍♀️ neviem,nejak sa to snazim selektovat,alebo potom "odfajcit" poznamkou akoze,ok,ale potom to dieta dam jemu/jej (kto sa pyta) 🙈

autor
29. jún 2023

@anjelicek26 To ani nehovor! Ja mam pocit, ze som pod takou palbou otazok len ja. Mozno preto, ze ja sa nikdy nikoho nepytam na nic ohladne poctu deti tak mi pride divne, ze mna sa niekto pyta kazdu chvilu. Povedala by som, ze kazdy tyzden aspon 1x padne tato otazka. Ale fakt ked som sa bavila s kamoskami co maju dve deti - chlapec a dievca - tak vraj sa ich nikto nepyta.

anjelicek26
29. jún 2023

Ts my mame 2xchlapec a 2xdievca a tie otazky su furt, staci pribrat kilo 🙄

mikadooo
29. jún 2023

Nie, u nás v pohode... Skôr boli prekvapení, keď som oznámila, že čakáme tretie (potom bolo - snáď už to teda aspoň bude chlapec, čo tiež bolo príjemné počúvať 🙄). Každopádne, myslím si, že každý z nás má nejakú oblasť otázok, na ktorú je citlivý, tak by som to nejako extra neriešila, nech sa pýtajú. Keď budeš mať 50, tak sa prestanú pýtať, začnú sa pýtať na menopauzu 😁.

belllinka
29. jún 2023

je to iba bežná fráza, keď nie je o čom. Každému je počet tvojich detí ukradnutý. Tak sa ťa nespýtajú "Ako sa máš?" alebo reči o počasí, ale kedy bude tretie

river_song
29. jún 2023

Ludom nevyhovies. Je možné, že je to myslené len ako barlička v konverzacii. Ale nech mas akýkoľvek počet detí, či dievčatá, či chlapcov,.. vždy budeš počúvať poznámky v takom duchu.. mala by si 2 chlapcov a dievca? "Konecne sa vam podarila baba".. mas troch chlapcov? "Ten treti mal byť urcite baba, ze? Dokedy budete takto skusat? Aby ste nemali za chvilu futbalovu 11tku". Mas 2 dievcata? "Este chlapa treba".. mas 3 dievcata? "Tvoj muz bude robit iba na vlozky". Mas chlapca a dievca? "Vyrovnane, to vám stačí ".. mas iba jedno dieta? "Surodenca treba".. prostr vzdy vzdy vzdy vzdy bude čo komentovať.. počet detí a ich pohlavie lubovolne menitelne 😂

autor
29. jún 2023

@h2 Fakt kolko krat pride za mnou nejaka babicka, dedusko v meste a zacnu jooj dvaja chlapci. Este by to chcelo dievku dorobit. No mne sa uz panenky pretacaju.

nyusika
29. jún 2023

si na materskej alebo uz chodis aj nornalne medzi ludi ?
lebo inak by si to takto neprezivala.
ja neviem, za mnou nikdy v zivote nikto cudzi neprisiel a nepytal sa ma na podobne sprostosti. mnozno by bolo fajn zamysliet sa, ci im nedavate spravanim najavo, ze si to mozu dovolit.

viestta
29. jún 2023

Ked k tebe pride babicka, o dedkoch pochybujem, ze su ich cele davy, tak asi nevie ako zacat rozhovor. Ber to len ako recnicku otazku, na ktoru vobec nemusis reagovat a uz vobec nikomu, ani blizkemu, nie to este cudziemu cokolvek vysvetlovat. Pripustas si to, pretoze nieco ta na tej otazke skrie. Nie je to v tych co sa pytaju, je to v tebe. Mas nieco neuzavrete, ked to uzavries, prestanu sa ta take otazky dotykat.

mogaa
29. jún 2023

neznamená to absolútne nič....normálna otízka...aj ty dáš občas otázku do "vetra", jednoducho sa opýtaš čo ťa napadne....

h2
29. jún 2023

Veď sa na tú babičku, či deduška usmej, odpovedz im niečo neutrálne a milé a budeš v pohode aj ty a aj oni budú mať možno príjemnejší deň. Zrejme sú sami a nemajú s kým ani slovko-dve prehodiť. Nezabije ťa to.

autor
29. jún 2023

@belllinka ved jasne, ze by mohol byt ukradnuty. Preto tomu nerozumiem. Neni to kolko krat ani zaciatocna fraza. Minule som stretla rodicov mojho spoluziaka. Normalne sme sa rozpravali asi 5 minit ako sa maju atd. a v polke konverzacie o vsetkom moznom zrazu veta "a dievcatko kedy bude?"
Alebo sme na chate, niekolko rodin s detmi. Vsetci mame po dve deti. A zrazu sa zvrhne konverzacia, ze niekto by mal mat este tretie dieta. A kto? No samozrejme my lebo sme jediny co nema dievca-chlapec. A normalne nas zacnu popichovat, ze teda nech si este dorobime tretie dieta. A to sme naozaj uz vela krat hovorili, ze uz dve su na nas dost.

kristinapetronela
29. jún 2023

Aj ja trepnem takú blbosť. A nemyslím to zle .

autor
29. jún 2023

@nyusika nebola som na materskej? pracovala som aj s malymi detmi. Ja toto prave nechapem, ze niektory ludia sa s tym absolutne nestretnu a ja som pod palbou neustale.

nyusika
29. jún 2023

tak to ignoruj,
prapc, ale takuto sprostost riesit a este aj diskusiu o tom zalozit, ti mi pride, ze mas prilis vela volneho casu

lenka_aknel
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
viestta
29. jún 2023

Poviem ti jedno, prilis sa zaoberas absolutnou hlupostou. Narastli ti dve usi, tak jednym dnu, druhym von. Aj tvoj muz sa po takych poznamkach citi dotknuty? Urcite nie, vie vyhodnotit, ze to je len o tom aby rec nestala. Tisicky zien pocuvaju podobne otazky den pri dni, tisicky si z nich nic nerobia. Cim to asi bude?

zuzinka888
29. jún 2023

Su to take naucene blbe konverzacne frazy. Asi nemaju o com. Dedia sa tieto blbe otazky z generacie na generaciu. Odpovedz - ze na tdraz ste kompletny a ze si spokojna ze mach chlapcov partakov. Ja som neznasala kdd som prisla z babatkom z nemocnice este sa mi ani sitie nezahojilo a ludia sa pytali- Kedy bude dalsie???🙈

letfenixa
29. jún 2023

Za mňa sú to tiež drzé a zbytočne otázky.

unicornlady
29. jún 2023

Ono sú to skôr len rečnícke otázky, ani nie, že by to ľudí vyslovene zaujímalo.
Usmej sa "nám to vyhovuje takto... aj dvaja sú dosť... ja som vďačná za to, čo mám... uvidíme, čo budúcnosť prinesie..."
a potom môžeš preniesť debatu na nich "no, čo, z obchodu..?" alebo sa len potom odzdrav "dovidenia" a choď si po svojom
ja som vyrastala na dedine, tak som zvyknutá, že babičky sa pýtajú, preto viem, že vyslovene im nejde ani o odpoveď, skôr len tak, sú samé, tak sa prihovoria

autor
29. jún 2023

@h2 tak to aj robim ☺️ Akurat tu sa potom postazujem

1angelika
29. jún 2023

takí ktorých by to nerozhodilo také otázky nedostávajú, tebe je to nepríjemné tak just sa ti to stáva, to je stále tak keď máš jedno, kedy druhé, keď máš dvoch chlapcov tak sestričku treba, keď dve dievčatá tak bračeka, keď máš párik chlapec dievča a čakáš tretie tak sa spýtajú či sa vám pritrafilo to tretie keďže už máte obe pohlavia a takto by som mohla pokračovať donekonečna, vykašli sa na to a nereaguj vôbec prípade by som povedala napr " keď naprší a uschne" a keď by sa čudovali tak by som dodala aká otázka taká odpoveď.

h2
29. jún 2023

Zmeň svoje nastavenie. Aby ťa to tak nebralo. Tej cudzej babičke, či dedkovi, naozaj nemá prečo záležať na tom, aby si mala ďalšie dieťa. Je to pre nich to isté, ako povedať "To máme dnes ale pekný deň." Účelom je len a iba trošku sa porozprávať.

autor
29. jún 2023

@viestta asi to vo mne na nieco naraza. Ale ja neviem na co, pretoze vzdy som dvoch chalanov chcela. A som uplne najstastnejsia, ze to tak "vyslo".