Ktorú Bibliu si mám kúpiť?

30. apr 2024

Ahojte, poprosím kresťanky alebo osoby, ktoré majú prehľad. Ak som úplne nová v tejto oblasti a chcem si zaobstarať Bibliu, s tým, že by som potrebovala všetko ozrejmiť od začiatku, ktorú si kúpiť?
Na internete som našla mnoho podôb, starý zákon, nový zákon, kniha Mormonova atď.
A neviete či je dostupná aj online formou alebo v knižnici? Ako som pozerala ceny, nie je najlacnejšia a neviem, či si ju môžem dovoliť.
Vopred ďakujem.

hopsas
30. apr 2024

Existuje aj online aj audio forma ..ja mám v kindli online a na tablete audio....odporúčam tento preklad je najpresnejší

https://www.martinus.sk/473169-biblia/kniha

Okrem toho mám aj v mobile appku.moja biblia ..tiež celkom fajn vec

esteris
30. apr 2024

Ahoj, poradím ti určite Starý aj Nový Zákon spolu, lebo to je vlastne Biblia. A potom si len vybrať preklad, ktorý by ti najviac vyhovoval. Máme napríklad evanjelický, katolícky, ekumenický, Roháčkov preklad. Všetky sú samozrejme tie isté, ale líšia sa v jednotlivých slovách alebo vetách. Na začiatok je asi najlepší ekumenický alebo evanjelický preklad, veľmi ľahko sa číta. No a najprv začni Novým Zákonom a potom prejdi na Starý. Ešte odporúčam projekt Biblia za rok, je to denné čítanie aj s vysvetleniami v audio forme.

maja22
30. apr 2024

Ak si v tomto nová, odporúčam čítať hlavne Nový zákon - evanjeliá a Skutky apoštolov. Neviem, k akému vierovyznaniu inklinuješ, ak ku katolíckemu, tak tu je Sväté písmo online, kde každý deň nájdeš aj všetky liturgické čítania (čo sa číta v daný deň na sv. omši): https://svatepismo.sk/

0silvia0
30. apr 2024

To co znamena, neviem ci si ju mozem dovolit? Bud mozes alebo nemozes

hopsas
30. apr 2024

@0silvia0 tak akože nie sú to práve lacné knihy...ak autorka chce bibliu zadarmo tak ta appka čo som spomínala vyššie je zadarmo

0silvia0
30. apr 2024

@hopsas ale ved ja viem, ja sa pozastavujem nad formulkou "neviem, ci si ju mozem dovolit". Ja osobne napriklad viem, ci si nieco mozem alebo nemozem dovolit.
Autorke odporucam antikvariaty, urcite nieco najde

martinmmartin
1. máj 2024

urcite si kup aj novy zalon lebo keby si ostala len pri starom a nebodaj zacnes podla neho zit tak okamzite ides do basy.

thirstymonk
1. máj 2024

Cauko. Dolezoty je preklad. Je ich myslim 5. Preklad spolku svateho vojtecha je katolicky. Potom je evanjelicky preklad, rohackov preklad, ekumenicky preklad. Ekumenicky je vlastne taky vseobecno cirkevny (aj katolici aj evanjelici robili kompromisy). Ten piaty si neviem spomenut.

Povodiny su rozlicne. Najznamejsia je vulgata a neovulgata (latinske), potom je este septuaguinta (starogrecka) a hebrejska biblia.

Ak si katolicka, alebo chces byt, rozhodne odporucam preklad spolku svateho vojtecha

loliki
1. máj 2024

Ahoj, na začiatok ti odporúčam: https://www.mojabiblia.sk/ (katolícka)

dzejsik
1. máj 2024

najlahsie sa cita asi ekumenicky preklad (je to taka najsucasnejsia slovencina) a ja mam rada to vacsie rodinne vydanie, lebo ma vacsie pismena, a ak nevies ako zacat skus ist podla planu Biblia za rok

heln
1. máj 2024

kup si Bibliu s nazvom Slovo na cestu zivotom, stoji okolo 20 eur, je to jeden z najnovsich ekumenickych prekladov, takze by tam mali byt opravene niektore nezrozumitelne preklady. rohackovu bibliu si nekupuj, ta je prave ta menej zrozumitelna.
a este si mozes do mobilu stiahnut apku, myslim ze sa vola Biblia.

maranco
1. máj 2024

Online niekoľko prekladov máš na stánkach
https://biblia.sk
https://proxy.ceit.sk/wwwisis/biblia.htm

katulienkax
1. máj 2024

@martinmmartin presne ked zacne starym zakonom tak rovno na boha aj zanevrie, jento zidovsky zakon a vyzera ze ziju a konaju aj teraz tak 🙈

martinmmartin
1. máj 2024

@katulienkax pidla stareho zakona nezije nikto

katulienkax
1. máj 2024

@martinmmartin ako kto ako kto

martinmmartin
1. máj 2024
jaskolka
1. máj 2024

Mám viacero biblii, aj takú tú klasickú "veľkú tehlu"😊 potom osobitne iba Žalmy a Nový zákon a pred pár rokmi som si kúpila takú menšiu (formátom). Tá je praktická, keďze nie je taká veľká a ťažká. Stála okolo 15 eur vtedy. Všetky sú kúpené v Spolku Svätého Vojtecha.

smajliica
1. máj 2024

Ja používam predovšetkým appku v mobile, volá sa ‘Bible’, je tam veľa prekladov. Ak vieš po Anglicky, odporúčam citát v Angličtine, je to oveľa lepšie preložené ako do Slovenčiny.

A Mormonovej knihe sa vyhni oblúkom 🙈