Neplánované tehotenstvo

nela2343
18. aug 2023

Ahojte ženy,
prosim o radu, s priatelom spolu zijeme obaja sme pracujuci ale mladí.. ja mam 22 a on ma 24..
neplanovane sme otehotneli a teraz stojime pred rozhodnutim ci si dieta nechat alebo nie.
vobec neviem co mam robit jasne podpora od rodiny tam bude vo vsetkom len ide o to ze momentalne sa mi tolko veci bije v hlave a ja neviem ako sa k tomu postavit. Priatel je na tom tak isto stym ze ja mam z neho pocit ze je viac nakloneny k potratu na jednej strane ho chapem no na druhej mam v sebe obavy.
Potrebujem od neho podporu a hlavne istotu..
On sam mi povedal ze sa boji toho ako potrat ovplyvni nas vztah a nechce ma stratit - no jednoducho sme obaja v slepej ulicke a ja sa bojim ze sa nebudeme vediet rozhodnut..
chceli sme babatko ale nie teraz mali sme plany najprv postavime dom a potom babatko.. ale nejak sme sa ocitli momentalne na tomto mieste. Mali ste to tiez niektora tak?

nafka0483
18. aug 2023

Ako ste sa chranili?

krisbar
18. aug 2023

@nafka0483 uplne zbytocna otazka 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️
Tazko radit, ste na krizovatke. Asi by som vam poradila, skuste si ptestavit oba scenare...co by sa dialo nasledovne roky, ci by ste to ustali, ako by ste zili. A ktora "realita" sa vam bude pacit viac, tu si vyberte.

pribinak
18. aug 2023

Obaja ste dospeli. Tak sa zodpovedne postavte k situácii a dieťa pôrod a vychovajte

Do budúcna odporúčam sexovat s ochranou, aby ste neboli “tehotní”

bety19
18. aug 2023

Otehotnela som mesiac po postavení domu ale mali sme nabraté aj spotrebáky akže to prišlo veľmi nevhod... a teraz viem že nechať si ho bolo najlepšie rozhodnutie v mojom živote... mala som vtedy síce o kus viac 26r.tiež plánov kopec, cestovaní.... teraz ma malý 6r. a druhé bábätko sa nám nedarí už 2 roky a je tam veľký aj zdravotný problém... takže ja ďakujem že nám chlapček skrížil cestu vtedy kedy si sám vybral... Aj muž nechcel a teraz povedal že je šťastný keď vidí ešte mladý dieťa vyrastať..a má aj síl sa mu venovať... ved ked bude mať 30 tak on skoro 60....takže aj vnúčat by sme sa chceli ešte dožiť.

tamta
18. aug 2023

No pozri sa, ste uz dospelí, nie ste deti. Mali by ste prevziať zodpovednosť za svoje činy a tehotenstvo je ten prípad.
Za mna je ísť v takomto prípade na potrat zbabelosť a sebectvo. To dieťa sa na svet nepýtalo. Keď sulozite, mali by ste počítať aj s touto možnosťou. Ak je chlap nakloneny potratu a ty nie, u mňa to značí jediné. Nedospely jedinec, ktorý sa nevie postaviť nastavajucim 'problémom' celom a s takym človekom by som byť nechcela. A ty ak pôjdeš na potrat hoci o tom nie si presvedčená, budeš tym poznacena celý život. Drzim palce nech urobíš správne rozhodnutie, ktoré nebudeš ľutovať.

sidon
18. aug 2023

@nela2343 ste mladí, zdraví, mate prácu, podporu rodiny, ste dvaja na dieťa, netreba sa zlaknut. Nikdy to nie je úplne ideálne, plány sa upravia, prispôsobia zmenám a dom bude ďalší v poradi. Dieťa k vam prišlo, privitajte ho medzi vas, budete rodina ❤

nafka0483
18. aug 2023

@krisbar Nie je zbytocna - ak brala HAK, mala teliesko, pouzivali kondom - tak chapem ze je to sok, ze na to nie su pripraveni.
Ak "si davali pozor", tak bohuzial, nezodpovednost, s tym museli pocitat.

Zazemie maju, maju kde byvat, pracuju, maju podporu rodiny. Ak sa nechranili, tak treba prebrat zodpovednost.
Ak sa chranili, tak chapem ze to beru tak, ze fiha, ved sme boli zodpovedni, tak co teraz.

tamta
18. aug 2023

@nafka0483 jediná spolahliva antikoncepcia je nesexovat. Inak vždy treba počítať s možnosťou tehotenstva.

lavender94
18. aug 2023

Ja som väčšinou tá ktorá obhajuje potraty. Ale v tvojej situácii naozaj nevidím dôvod, prečo by si mala ísť na potrat. Máte prácu, snáď aj kde bývať, rodinu ktorá vás podporí... Čo viac si priať? Cestovať a užívať život môžeš aj o 18 rokov, ešte budeš v top kondícii a ako poznám ženy v 40ke tak práve vtedy chytia ten druhý dych a užívajú život ako nikdy.
Je to samozrejme na tebe. Takto to môže znieť idylicky, ale nikto nevieme ako to naozaj máte a aké iné dôvody, ktoré ťa prikláňajú k potratu máš.

nelca0510
18. aug 2023

@nafka0483 podľa mňa dobrá otázka. Snáď nebola ich "antikoncepcia" v štýle "vcas vyberie,veď on vie,kedy to na neho ide" . Vtedy by z tehotenstva nemali byť až tak prekvapení.

zuzanockamt
18. aug 2023

@nela2343 Tu nerieš a nehľadaj rady a odpovede na svoju otázku. Rieš to len sama so sebou a s priateľom. A rozhodnite sa tak, ako to bude vyhovovať vám dvom a hlavne tebe. Neber ohľad na to, ako to mali ostatné. Každé riešenie bude dobré, ak sa preň rozhodneš sama, bez nátlaku.

inana11
18. aug 2023

Ja napisem z môjho pohladu… vo vašom velu a obaja pracujúci už a spoločne byvanie,super! A dieta nie je prekážkou,v takomto veku máte obaja veeeeela energie… jasne že zivot sa zmeni od piky ale už keď je na ceste treba sa s tým zmieriť a keď ste vy davala dobrý pár tak to ustojíte,ja by som do toho sla… ja mam po 30tke ,blizsie k 40 a dve relatívne malé deti,jeden predskolak a druhý začína skolku🤷‍♀️😃a tá energia je niekedy mizivá 🤦‍♀️😃

thoughtfulweirdo
18. aug 2023

Vo vašej situácii nevidím dôvod ísť na potrat. Nie som ich zarytý odporca, ale na tvojom mieste by som ho ani nezvažovala. Stabilní partneri, pracujúci... Verím, že vás to neteší, keď to nebolo v pláne, ale bohužiaľ, to je následok vášho konania a teraz je čas postaviť sa k tomu dospelo.

januska12323
18. aug 2023

Je to na tebe ale neviem prečo rozmýšľate nad potratom. Dieťa ste plánovali no podarilo sa skôr tak sa vzchopte a riešte situáciu, ktorá nastala.
Nebola som tehotná ale raz to tak vyzeralo a vieš čo mi frajer vtedy povedal? Upokojil ma a vysvetlil, že to spolu zvládneme. Keby ma posielal na potrat vzťah by skončil skôr či neskôr.

nafka0483
18. aug 2023

@tamta Ano, ale statisticky je ovela vyssia pravdepodobnost tehotenstva pri "ochrane" typu - pocitam si plodne dni alebo davame si pozor ako pri tych co som menovala.

h2
18. aug 2023

Neviem, čo chceš počuť, ale obaja ste dospelí, pracujúci, máte spolu vzťah a chcete zostať spolu. Ja naozaj nevidím žiadny dôvod na potrat. Keď vám vzťah vydrží, jedného dňa sa zoberiete a budete mať deti, už nikdy sa nezbavíš pocitu, že ste jedno z nich nechali zabiť. Prepáč, možno kruté slová, ja naozaj nie som proti potratom, keď majú svoje opodstatnenie. Ale vo vašom prípade absolútne nie.

kacena4
18. aug 2023

po pravde nie nikdy som to tak nemala... dieta beriem ako dar, tiez sme mali neplanovane tehu 2x ale NIKDY sme neuvazovali nad potratom, hovori to o zrelosti paru. za mna 22 je ok na dieta, ja som mala prve v 25. držím ti palceky v rozhodovaní nakolko viem z okolia ako potrat ovplyvnil nie len zenu ale cely ich vztah

kvetinka75
18. aug 2023

ja si skôr myslím, že tu riešite skôr svoju pohodlnosť, že ešte nechcete o ňu prísť. Ja nie som proti potratom, ale iba v tom prípade, že žena nemá inú možnosť alebo je v naozaj ťažkej situácii. Čo vy nie ste. Aby sa nestalo, že sa niečo skomplikuje a už deti nebudeš môcť mať. A ešte k tomu máte aj podporu rodiny? Čo vám vlastne chýba?

marhulka13
18. aug 2023

@nela2343 my sme boli na tom s priateľom presne tak isto. Babatko sme si nechali, nebolo to úplne ľahké, ale všetko sme zvládli. Zobrali sme sa, mame vlastný dom, stabilnú prácu, financie super a ešte k tomu aj ďalšie dieťa. O jedno sme prišli. Uz je tomu viac ako 13 rokov a nič by som nemenila. Syn je úžasné dieta, sikovny, dobre sa učí a aj keď ho plieska puberta, je to náš poklad rovnako ako druhá dcera

vulka
18. aug 2023

@nela2343 Veď donos, poroď a daj na adopciu. Vieš aká šťastná bude niektorá dvojica.

kristiii
18. aug 2023

@h2 presne, aj mňa hneď napadlo, že ak sa rozhodnú pre potrat, teraz to možno ako tak ustoja, ale keď príde skutočne vytúžené dieťa, či nebudú pri každom pohľade naňho myslieť na toto.
@nela2343 za mňa si ho nechajte. Ja som bola o rok staršia, kopec problémov od začiatku tehotenstva, ale syn je to najlepšie, čo mám (väčšinou 😂). Dom počká, ten ti toľko lásky čo dieťa nedá. Máte prácu, bývanie, pomoc...baby majú pravdu, nemáte v podstate žiadny dôvod dať ho preč.

nevenka
18. aug 2023

@tamta presne tak, ja som mala 23 a priatel 21, ked som zistila, ze som tehotna. Obaja studenti. Prve, co povedal, bolo, ze kasle na skolu, najde si robotu a postara sa o nas. A celkom sa zacal tesit. No babatko odislo. Dieta som mala s nim potom az po svadbe ako 30 rocna, sme spolu 20 rokov, 11 manzelia. Mame 4 deti. Keby som vedela, co viem dnes, kludne by som mala deti skor.
Ist na potrat v takejto situacii, ako ste Vy, je zbabelost a sebeckost. To dieta za to nemoze a zaplati tu najvyssiu cenu. Ja osobne si myslim, keby som sla v Tvojej situacii na potrat, len preto, ze on je nakloneny k potratu, klesol by v mojich ociach a uz nikdy by som mu nedokazala verit ani sa spolahnut na neho. Opora znamena, ze sa postavi k situacii zodpovedne. A nie ze zuteka. Vies si predstavit, ze sa dietata zbavis a nikdy nebudes vediet, ci by to bol chlapcek, dievcatko, po kom by malo ocka, vlasky...Ja nie. A to stvrte dieta sme obaja s manzelom predychavali dost dlho, ale je taka nadherna, zlata, sikovna, a surodenci ju zboznuju. Dieta nikdy nie je chyba alebo skrt cez rozpocet, je to dar, zmeni Ta ako osobnost, ukaze Ti limity, rezervy, je to vyzva pre rodica, a posuva Ta to v zivote vpred. Nikdy by som sa bez deti nestala tym, kym som. Zazitkami a cestovanim toto nenahradis. A nikde nie je napisane, ze sa neda mat zazitky a cestovat aj s detmi.

poopsie
18. aug 2023

Ja len toľko, že dom sa dá postaviť aj s dieťaťom 🙈

adka176
18. aug 2023

Aj ja som takto isto mala, to som ešte končila vysokú školu.... nemala som prácu, nemali sme kde bývať ale aj tak tu nebolo o čom...vzali sme sa... porodila dieťa a boli sme najšťastnejší ľudia na svete.... tiež som mala množstvo otázok a dilemu ako to zvládneme....ale posunulo nás to do krásneho vzťahu a všetko všetko sa dalo zvládnuť...a kým sa nerozhodneš budeš stále váhať a vymýšľať a čo keby a čo potom a čo ako? Ale akonáhle som sa rozhodla, že si to dieťatko necháme všetko sa uberalo len jedným smerom... VŠETKO PRE DIEŤA A RODINU a potom už žiadne pochybnosti neboli....

Dnes po mnoho rokoch máme ďalšie deti, máme dom, máme prácu, máme všetko... dieťa v 22 rokoch nebola žiadna prekážka, práve naopak neskutočne sme sa naučili ŽIŤ ŠŤASTNE

1234321
18. aug 2023

@nela2343 ty sa pýtaš žien o radu ohľadom tvojho dieťatka? To snáď nemyslíš vážne. No tak vyber si, buď mu das život alebo ho jednoducho pôjdeš sama dobrovolne zabiť. A nezabudni, že babatko už teraz vníma, aké máš myšlienky a takto takze dávaj na to pozor.

melanta
18. aug 2023

Ja som otehotnela páš mesiacov po maturite, mala som 18. Brala som antikoncepciu. Prvý moment bol šok, mala som plány ako budeme cestovať, ako budem robiť kariéru. Ale ani na sekundu ma nenapadla myšlienka ísť na potrat. A vieš čo, dcéra nemala rok, keď sme boli prvý krát letecky preč a kým odišla na vysokú, sme precestovali celý svet, viac krát každý rok niekde. Aj kariéru som popri nej urobila ja aj muž. A to dokonca bez toho, aby nám pomáhali starí rodičia s malou. Takže všetko sa dá, keď sa chce. Dieťa nie je prekážka. Dokonca si myslím, že toľko sme zažili práve vďaka nej, že som chcela, aby ako dieťa cestovala, videla. Že v práci som bola tak úspešná nie iba preto, že ja som sa chcela realizovať, ale aj preto, že som mala od úplného začiatku motiváciu, že jej chceme zaplatiť dobrú školu v zahraničí a že jej do života po škole chceme dať dobrý základ, ktorý som ja ako dieťa nedostala, lebo rodičia na to nemali. Všetko sme dokázali skĺbiť. A napíšem ešte jednu vec. Chceli sme pred mojou 30 ešte jedno dieťa, niekoľko rokov sme sa snažili a nič, už som viac nedokázala otehotnieť. Takže moja dcéra je tá najlepšia nehoda, aká sa mi v živote stala.

nika11103
18. aug 2023

@pribinak to je ešte horšie ako “kakáme” “cikame” “teplotujeme” 🤣

Autorka to vôbec nie v zlom to len sranda . Ja tá podporujem a choďte do toho. Predstav si že budeš mat 30 rokov a doma už pomaly samostatnú jednotku . Ja som mala prve a teda posledné dieťa v tridsiatke a cítim sa už na to stará . Ty budeš mat 30 cely život pred sebou ešte a už kvázi “veľké” dieťa . Zvládnete to ak je tam podpora od rodiny neboj nič !!! Čas rýchlo beží a ani sa nenazdas pôjde do škôlky atd . Samozrejme rozhodnutie je na vás ale ak máš nejaké zázemie , ja by som si určite bábätko nechala. Držím ti palce

adrianka2606
18. aug 2023

Preco mam pocit, ze toto pise niekto, kto ma 15 a nie 22 🙄

kvetinka75
18. aug 2023

@nika11103 no chcela som napísať, že čo s tým druhým dieťaťom 😉.

vlado818
18. aug 2023

@poopsie kolkokrat ste stavali dom s babetkom??
Je to neskutocne narocne( casovo,financne a ci to ustoji vas vztah)
Aku odpoved ste cakali na fore o mamickach????

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre