Ako napíšem vecné bremeno do darovacej zmluvy?

rokka
6. máj 2015

Prosím Vas...chcem darovat manzelovi 1/2 domu, ktory som dostala darovacou zmluvou od rodicov s vecnym bremenom dochovat oboch rodicov. Darovaciu zmluvu si chcem urobit sama len neviem ako mam do nej zakomponovat to vecné bremeno. Staci len v kratkosti nejako?

pribinak
6. máj 2015

Tak na toto by som obetovala par eur na pravnika, aby to bolo spravne napisane a naformulovane a aby mala znluva vsetky nalezitosti. Nikdy nevies co ti zivot za par rokov prinesie

bubelko
6. máj 2015

@rokka : ja ho mam uvedene v spolocnych ustanoveniach v bode 2 a to takto: na zaklade dohody sa zriaduje vecne bremeno spocivajuce v prave dozivotneho byvania a uzivania nehnutelnosti uvedenych v bode ... tejto zmluvy darkynou. ty das miesto darkyne (lebo tou si ty), mena tvojich rodicov.
plus to pokracuje v bode 6: odo dna zapisu vlastnickeho prava ma darkyna pravo na uzivanie nehnutelnsoti a zaroven je povinna znasat poplatky spojene s vlastnictvom nehnutelnosti. (platila elektrinu, plyn, vodu. etc...).
tak snad ti to pomoze 😉

lorela
6. máj 2015

Na to, aby bola darovacia zmluva platná, musí obsahovať určité náležitosti a pri nehnuteľnostiach navyše ďalšie osobitné náležitosti určené katastrálnym zákonom.
Ďalej sa odporúča, aby podpisy darcu a aj obdarovaného boli riadne overené notárom alebo príslušnou matrikou.
Určite by som ti poradila navštíviť notára, ktorý tiež vypracuje a podá návrhu na vklad vlastníckeho práva do katastra nehnuteľností, lebo až vkladom vlastníckeho práva v katastri dochádza k prevodu nehnuteľnosti na obdarovaného.

nebicko2
22. máj 2015

Pravdou je, že na takýto typ odporúčam kontaktovať právnika (nielen preto že som sama advokátkou) ale kataster je štát v štáte a ak nie sú vety napísané tak ako požadujú tak Vám konanie prerušia a po neopravení zastavia. V rámci darovacej zmluvy sa napíše ustanovenie o zriadení vecného bremena a podpisy účastníkov zmluvy musia byť osvedčené. Dá sa ušetriť na poplatku na katastri ak elektronicky ohlasite plánovaný prevod. Rada Vám pomôžem ak budete mať záujem.

ndr
29. dec 2017

No, to bude komplikovanejšia zmluva, musia to podpísať: ty, manžel, aj rodičia. Ty zriadiš vecné bremeno in personam (pozri tu: https://ondrejhalama.blog.sme.sk/c/472411/vecne...) v prospech rodičov a rovnakou zmluvou daruješ tú polovicu domu manželovi. Je to síce dvojnásobný poplatok ako za dva právne úkony, ale overenie podpisu platíš len raz, keby si to robila dvoma zmluvami tak ťa to vyjde drahšie. Určite formuláciu nechaj na právnika, čo sa zaoberá nehnuteľnosťami.

steanly
Odpoveď bola odstránená
Zobraz