Je umelé prerušenie tehotenstva veľký hriech?

18. apr 2024

Je podľa vás upt veľký hriech ? Je to naozaj zabitie ?

babovka2321
18. apr 2024

Prosim ta. Sem s takymi otazkami radsej nechod. Ak sa upt tyka teba, chod sa radsej porozpravat do alexis poradne.

gribka1
18. apr 2024

Myslím, že tieto veci by mali byť súkromným rozhodnutím a tvojim nastavením, ako sa budeš cítiť, či to ty berieš ako hriech alebo nie.

thirstymonk
18. apr 2024

Áno, je to zabitie, vražda. Okrem náboženského hľadiska je tu aj biologické, aj morálne. Každopádne, je to legálne, takže neporušuješ zákon (ak je to do 12 týždňa, či koľkého). Pokiaľ ti stačí, že je to legálne, nech sa páči. Koniec koncov, aj holokaust bol legálny. Aj otroctvo...

dagmarovita
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
viestta
18. apr 2024

Je to cisto a iba na tvojom svedomi a rozhodnuti. Ty musis vediet ci ano ci nie.

medda_beda
18. apr 2024

Tak záleží asi od toho ako sa na to pozeráš.
V podstate áno, berieš život na ktorý nemáš právo siahať a rozhodovať o ňom.
Zároveň máš možnosť rozhodovať o tom či niekto bude žiť v tebe a ukončiť jeho život predtým než začne vnímať a cítiť.Takže je to skôr otázka svedomia.

Tak isto by mali mať výčitky vsetky ženy ktoré podstúpia IVF a nedajú šancu na život všetkým embryám.

Je tu tá možnosť, nech každý koná podľa svojho svedomia.

sabinaxd
18. apr 2024

Mnohých pohorším ale z môjho pohľadu to nie je hriech🙈 je to stále lepší prípad ako by tie deti mali vyrastať v detských domovoch... je to slobodná vôľa každej ženy.

viestta
18. apr 2024

@sabinaxd mna si nepohorsila. Ako pisem, je to vec rozhodnutia zeny. Ak k tomuto rozhodnutiu niektora dojde kto som ja aby som ju sudila?

thirstymonk
18. apr 2024

@sabinaxd Nepohoršuje ma to, len podľa mňa zlý pohľad... že niekto bude vyrastať v domove ešte neznamená, že to bude mať naisto hrošie, ako keď z neho spraví vlastna matka vo svojom lone čevabčiči. Môj názor je ten, že život sme nedali a nemáme ho právo ani brať a to nikdy. Z pohľadu katolíckej cirkvi je to úkladná vražda - do neba volajúci hriech, donedávna dokonca ani kňaz nemohol od tohto hriechu viackrát rozhrešiť a mohol rozhrešiť až biskup. Až v roku milosrdenstva (ktorý bol myslím v 2016, alebo nejak tak) pápež František zrušil túto ťarchu, takže kňazi už bežne môžu rozhrešiť od UPT.

Ale jasne, toto su papeženecke pohľady. Kto je neveriaci, alebo verí v niečo iné, tak ten to asi nerieši. Ale každopádne, aj keby som bol ateista, neprišlo by mi v pohode niečo také urobiť, ani podstúpiť. Nevidím v tom proste rozdiel zo žiadneho pohľadu.

Inač tu niekto spomenul aj IVF, tak presne preto je to hriech v katolicizme. Jedno dieťa sa možno narodí a stovky určite zomrú. Takisto za ťažké hriechy sa považuje abortivna antikoncepcia (antika, pesar, tabletky po a pod.), akurat že tento hriech mohol vždy rozhrešiť každý kňaz, lebo sa nedalo jednoducho dokázať, či k potratu došlo, alebo nie.

Keď sa autorka pýta na hriech, tak automaticky to beriem, že je katolíčka, lebo je nás na slovensku väčšina. Tak sory ako... 🙂

frzeiovn
18. apr 2024

Každý počaty človek má právo na život. Ani ty si tu nemusela byť...

dagmarovita
18. apr 2024

Keby sme nasli vo vesmire zivý zárodok, bol by to najvacsi objav sveta alebo čo. Taku velkú moc má zena, zivot dať aj zobrať. Ale nielen potrat povazujem za vážny hriech, aj psychický ,,potrat". Ked rodic odopiera dietatu lásku. Matka nedá dcere lasku napriklad, neobjime ju, chova sa chladne cele detstvo, rodicia dieta ignoruju, nevsimaju si, tyrajú. Zabiju ho na cely zivot mozno, ze sa neda dokopy. Iste fyzické zabitie originalnej jedinecnej bytosti ktora sa nemoze branit je strasné. Uz nikdy nebude taká kombinacia genov, ta jedinecnost. Clovek moze byt stastny aj ked vyrastie v domove. Zalezi akych ludi stretne. Nepokrvni ludia vedia dokonale nahradit rodicov, zalezi len na laske.

anjelok
18. apr 2024

Z nabozenskeho urcite ano. Ale ako zena mas pravo rozhodovat o svojom tele a zivote. To, ako sa rozhodnes a nasledne s tym vysporiadas, je uz na Tebe,

medda_beda
18. apr 2024

@frzeiovn Tieto poznámky ako tu nemusela byť sú zbytočné pretože už tu je.Keby tu nebola tak by jej to bolo absolútne jedno kedže jedného dňa tu ajtak zase nebude a tak isto jej to bude jedno lebo nebude mať vedomie.

kiki68
18. apr 2024

Ano je, zial tak to je.

taminka1986
18. apr 2024

Na toto forum nevhodna otazka. Urob ako myslis. Nikto za teba dieta vychovavat nebude. Zvaz si svoje moznosti a podla toho sa rozhodni. Za mna to nie je hriech. Ale ja hriechy neriesim. Robim ako citim a ako chcem,ako mi vyhovuje.

patus_2
18. apr 2024

@thirstymonk len taký malý doplnok, pesar nieje abortivna, ale bariérová forma antikoncepcie.

staleja
18. apr 2024

Ak sa pýtaš na náuku cirkvi, áno ísť na potrat je ťažký hriech, ktorý sa trestá exkomunikaciou. Nieje to umelé prerušenie tehotenstva ako to krásne a sladko niekto nazýva. Tu sa nič neprerusuje. Keď sa niečo preruší, tak sa môže zase pokracovat. Tu ide jednoducho o zničenie, zabitie.

anjelok
18. apr 2024

@thirstymonk " Môj názor je ten, že život sme nedali a nemáme ho právo ani brať a to nikdy. "
V tvojom pripade mas pravdu. Ty urcite nemas pravo o tom rozhodovat, kedze nemas maternicu 😉

haraburdova
18. apr 2024

Ano, potrat je hriech, je to vrazda cistej nevinnej ludskej bytosti ktora sa nema sancu branit. Clovekom sa babatko nestane po narodeni ani zazracne sa nepreklopi do clovecej fazy ked mu zacne byt srdce, to sa vola vyvin.

Ja som velky prolifer a potraty by som uplne zakazala bez ohladu na tyzden, okolnost, cokolvek. Jedine ohrozenie zivota matky, nic ine. Este sa to ide do ustav davat ze pravo na potrat, mojtyBoh. Ludia su chori na hlavu.

A este jedna vec ktora ma na tomto neuveritelne serie. Muz MA PRAVO do toho kecat, ked dieta ktore chce zena zabit je jeho. Ona ho nepocala sama od seba. To dieta nie je len "jej" . Ked zenu evolucia nauci produkovat spermie ktore ju budu vediet oplodnit potom je to len jej, "no uterus no opinion" je nafeministickejsi blud sveta.

A napokon "my body my choice" je tiez dobra hlupost. To telo totiz nie je zenine, patri tomu babatku, bez ohladu na to v akom vyvinovom stadiu sa nachadza.

mell27
18. apr 2024

@anjelok nech si každý robí so svojím telom, čo chce, akurát,že tu nejde o jej telo,ale o jej dieťa v štádiu vývinu...

anjelok
18. apr 2024

@haraburdova prepac, ale to, ze ma niekto iny nazor ako ty, neznamena, ze je chory na hlavu. Pre oponenta mozes byt rovnako chora na hlavu ty. To co tu ty splietas, zase neberie moja hlava.

haraburdova
18. apr 2024

@anjelok je rozdiel medzi nazorom a biologickym faktom, len tolko k tomu 🙂

viestta
18. apr 2024

@haraburdova nebolo by od veci ak by sme nechali kazdeho nech sa rozhodne ako on uzna za vhodne a ako mu svedomie dovoli?
@anjelok neviem co, ze dnes zrazu 2 temy o potratoch. To nebude nahoda

anjelok
18. apr 2024

Toto je biologicky fakt? "To telo totiz nie je zenine, patri tomu babatku" 😂
@haraburdova

haraburdova
18. apr 2024

@viestta samozrejme, je to slobodna volba svedomia. Ved potrat nie je novodoby vynalez, kedysi sa robili potraty bylinkami pripadne inymi drastickymi metodami. Ja som ale odpovedala na otazku ci je to hriech a zabitie a kedze som sa trosku rozohnila tak som to rozvinula.
@anjelok zena pri potrate zabije svoje telo alebo telo dietata ? To co z nej vyskrabu je jej telo a ona nasledkami toho umrie ? Nie. zena zije dalej, dieta ktore sa v nej zacalo vyvijat vsak nie.

anjelok
18. apr 2024

@mell27 ale praveze ide v prvom rade o telo matky. Snad tu netreba vysvetlovat, ze s kazdym tehotenstvom su spojene zdravotne rizika, dokonca riziko smrti.
Kazda zena ma pravo sa rozhodnut a zvazit dosledky svojho rozhodnutia.

pandorra
18. apr 2024

@viestta mozno, ze uz aj toto chcu riesit a obmedzit.

anjelok
18. apr 2024

@haraburdova moze zomriet nasledkom tehotenstva. Vzdy to bude moralna dilema, rozhodnut sa musi zena a dosledky svojho rozhodnutia nasledne znasat.
Ja som stastna, ze som vo svojom zivote nemusela takuto dilemu riesit, pretoze obe moje deti boli chcene a su milovane. Ale rozumiem tomu, ze nemozem rozhodovat za inu zenu, ani nikto iny, len ona sama.

mell27
18. apr 2024

@anjelok určite ide žena na potrat, lebo sa bojí,že zomrie pri pôrode 🤦

wanduska327
18. apr 2024

Ak si veriaca odpoveď poznáš.....

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre