Aké sú riziká pri interupcii?

magduskatothova1
20. nov 2013

Dobry može mi niekto poradit zistila som že som tehotna a mám hcg okolo 300 a aj dačo pred 5 tyzdnami som potratila samovolne a teraz sa stala nehoda ze som otehotnela aj ked sme davali s priatelom pozor ake su rizika pri interupcii najcastejsie moze mi niekto poradit budem vdačna ,,,aj ked nie som nadsena musim ist bo mam aj zdravotne problemi a zase bolesti jak na potrat ako po prvy raz dakujem

jaghvali
21. nov 2013

O zdravotných rizikách po interupcii toho nájdeš dosť na internete (v krajnom prípade i možnosť, že ďalšie dieťa už sa nepodarí donosiť). Nezanedbala by som však psychické následky - postabortívny syndróm, čo ženám po interupcii často prináša oveľa väčšie utrpenie. Píšeš, že si po spontánnom potrate, teda určite po veľmi bolestivom zážitku, nespôsobuj si sama ešte väčšie trápenie. A nie, otehotnenie nie je žiadna nehoda, ale zrod nového života. Teda najväčšie riziko v tomto prípade hrozí Tvojmu nenarodenému dieťaťu. Prosím neunáhli sa, zisti si aj informácie, čo sa vlastne deje pri potrate s dieťaťom a zodpovedne zváž aj iné riešenia situácie.

kazunomiya
21. nov 2013

Ahoj, mas narocnu situaciu, z jedneho potratu si sa este nemala cas spamatat, a uz si zas tehotna a hrozi ti druhy.

K rizikam interrupcie:

Toto je sice mimoriadne drsna stranka, ale tu to mas vsetko pokope:
http://web.pravonazivot.sk/fyzicke-nasledky-int... - mozne fyzicke nasledky
http://web.pravonazivot.sk/postabortivny-syndrom/ - psychicke nasledky

Viem si predstavit pocit, ze musis ist a nemas ine vychodisko, ale hlavne ak z toho nie si stastna... navrhovala by som ti aby si sa este predtym radsej poradila a porozmyslala ci nemas aj inu moznost, lebo toto rozhodnutie sa uz neda vratit naspat a je velmi vazne:
http://www.alexisporadna.sk/
pripadne tu: http://www.zachranmezivoty.sk/

Dalsie kontakty a informacie najdes aj na tej stranke pravonazivot.sk co som ti dala vyssie.
Nechcem moralizovat, lebo viem ze to je mimoriadne narocna situacia pre teba, ale som presvedcena, ze ak je to co i len trochu mozne, je lepsie pre teba aj pre babo, ak by sa nasla cesta ako ho prijat. Usetris aj sebe mnoho bolesti.

ivec16
21. nov 2013

Nerozumiem presne tvojej otazke... Preco musis ist? Nechces ale musis zo zdravotnych dovodov? Bojis sa ze inak potratis samovolne? Vzdy je lepsie ak potratis samovolne ako ked musis na kyretaz... Je to umely zasah, kedy ti nasili roztiahnu krcok a kyretou vyskrabu plod a vystelku (jedno z rizik je aj pretrhnutie maternice s naslednym krvacanim a zivot ohrozujuci stav, dalsie riziko je nedostatocne vycistenie a hroziaci zapal, dalsie rizika su rizika spojene s narkozou atd... Urcite najdes na aj ine na nete.. .Drzim palce aby si sa spravne rozhodla a neskor nelutovala

horana
21. nov 2013

Nerozumiem, kedze je tehotenstvo teraz nezelane, tak to pred 5 tyzdnami asi bolo tiez, ved situacia sa nezmeni tak rychlo aby to vtedy bolo zelane a teraz zrazu uz nie.
To 1. dopadlo ako dopadlo - asi aj tak ako si si zelala, kedze aj teraz premyslas nad interupciou, dedukujem z toho ze spontanny potrat pred 5t sa vlastne akosi hodil.
Takze vlastne 2 nehody v rozmedzi 5 t z coho prvu vyriesila priroda a druhu by si teraz chcela ty ak dobre chapem.
Ked mas zdravotne problemy clovek, ktore by mohli co? - ohrozit ta v tehu? ale asi to nemas potvrdene od gynekologa, vsak, by si jeden myslel ze sa chranis aj nejako inak nez ze si davate pozor...

mazula
21. nov 2013

nesúdim a akože nič v zlom,ale súhlasím s @horana,pred 5t tehu bolo chcené a teraz nie?
odporúčam Ti pozrieť video potratu na spomínanej stránke,ja som svoje deti ledva donosila a keď čítam takéto príspevky,tak...
Keď deti nechcem,tak sa chránim,a neotehotniem 2x za 5t.
veľa šťastie,rozhodni sa správne,je TO tvoje dieťa

stanislavao
21. nov 2013

sme v 21.storoci a moznosti ochrany pred pocatim je neurekom. nepochopim nikdy zeny, ktore sa nechrania, ked nechce mat dieta.
Interrupcia je zákrok, s ktorým sa spájajú isté riziká. Pri zákroku sa môže poškodiť materničný krčok, čo môže negatívne ovplyvniť ďalšiu graviditu. Poranenie, dokonca až pretrhnutie maternice je jednou z vzácnejších, no zato veľmi vážnych komplikácií umelých potratov.
Ženy, ktoré podstúpili interrupciu, môžu mať pri ďalšom tehotenstve problémy s donosením bábätka, častejšie sa vyskytujú aj spontánne potraty a niekedy je problémom samotné ďalšie otehotnenie. Takisto sa zvyšuje riziko mimomaternicového tehotenstva, kedy sa oplodnené vajíčko uhniezdi mimo maternice.
Podľa niektorých štatistík môže byť interrupcia aj jednou z príčin rakoviny prsníka v neskoršom živote.
Možno aj vás rôzne životné situácie doviedli k tomu, že ste sa rozhodli ukončiť neželané tehotenstvo a doľahli na vás nepríjemné pocity z tohto skutku. Určite nie je dobré tieto pocity a myšlienky v sebe dusiť a potláčať, ale mali by ste ich dostať zo seba. Ak je situácia vážna, zvážte aj odbornú pomoc. Interrupcia nie je len chirurgický zákrok, ale pre ženu je to aj traumatizujúci zážitok, ktorý zanechá rany na citlivej ženskej duši.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre