Vysoký cholesterol

miroslava2710
16. sep 2022

Ahojte, je tu niekto kto má vysoký cholesterol , má to v rodine a podarilo sa mu to aj tak napraviť?

Riešim ivf, mala som predoperačné vyšetrenie a doktorka mi povedala že mám zvýšený cholesterol, dala mi tabletky povedala že o tri mesiace mám príst na kontrolu a viac mi ku tomu nič nepovedala. Ešte teraz som z toho v šoku pretože sa zdravo stravujem (samozrejme občas si doprajem ale nie tak aby som riešila takyto zdravotny problem v 28rokoch) a som dosť aktívna celé leto sme behali po horách a športujem od malička ako rekreačne tak aj sútažne. Dnes som sa dozvedela že zvýšený cholesterol ma aj mamina a mala aj moja babka. Tak to tak trošku pripisujem tomu a možno aj stresu z IVF. Zaujímalo by ma či to mal niekto podobne s tým že to beží v rodine a podarilo sa mu to napraviť bez liekov. Hodnotu mám 6,4 a nič viac ku tomu neviem kedže doktorka bola maximálne neochotná.

nikaeli
16. sep 2022

@miroslava2710 ahoj, v stredu som bola na preventíve u obvodného (mam po 40) a tiež ma prekvapil vysokým cholesterolom.. nejedávam žiadne fast.foody, vyprážané a mastné jedlá veľmi sporadicky, pomaly do každého jedla vopchám zeleninu, pečivo celozrnné a doma pečené.. celý život som mala váhu pod 50kg, teraz som konečne pribrala a niečo mi ostalo aj po tehotenstve spred 4 rokov 🙂 povedal, že to môže byť genetické a že nemám stresovať 🤷🏻‍♀️ nedal mi žiadne lieky, o rok kontrolný odber

taktotedanie
17. sep 2022

Zdrave stravovanie, stihla linia atd nezarucuje, ze hladina cholesterolu bude idealna, to je len mytus..
pred ivf je fajn mat vsetky vysledky v poriadku, skuste uzivat lieky a po troch mesiacoch uvidite ako vam vyjdu vysledky znova..stres nezvysuje cholesterol..

oli18
17. sep 2022

Ja mam permanentne nad 6, tiez nejem mastne, som stihla. Mama bola chuda a tiez mala. Je to vec genov a stresu. Brala som lieky, ale velmi ma od nich boleli svaly , tak som prestala.

sissy27
17. sep 2022

@miroslava2710 ja to mám a teda už som mala aj okolo 12. Aktuálne som niekde okolo tých 6, čo ja považujem za skvelé číslo v mojom prípade ale dr až taká optimistická nie je 😃
Len teda som prekvapená, že to s tebou riešia práve pri ivf, nie som odborník ale podľa mňa to nesúvisí. Teda nie v tom zmysle, že by to malo nejako ovplyvniť otehotnenie a takisto to nie je kontraindikácia k anestéze / operácii. Lieky na tri mesiace ti nič nevyriešia - počas užívania ti cholesterol klesne, po vysadení zas stúpne. Lieky sú na celý život a nie som si istá ako sú kompatibilné s tehotenstvom.
Inak ak sa ti to zdá v 28 skoro, tak ja od 16 sa s týmto “trápim” 😂

majamat
17. sep 2022

@miroslava2710 ake tbl mas?

majamat
17. sep 2022

raz sa nejaky dr vyjadril, ze ak sa jedna o dedicnost, hodnoty byvaju ovela vyssie.
u nas v rodine vyssi cholesterol vsetci. mal otec, tusim uz aj bracho mal pri poslednom odbere, aj uz roky, sestra mava najvyssi a mama mava itez zvyseny, dokonca uz aj moja dcera.
tak neviem. ked som drzala dietu, cholesterol neklesal. hodnoty nad 6 este nei ej vysoka. mala som roky and 6,a le potom sa mi to ustalilo na hodnotach okolo 5,7-5,9 a to aj v obdobi, ked som sa dobre nestravovala.

neviem ci sa to da stravou ovplyvnit, no udajne ano,a le dlho to trva. snazims a schudnut a pouzivam KT a tam mi ukazuje, kolko tuku zjem. a teda tuky je vlemi lahke prekrocit. je mozne, ze tukov mame v strave naozaj dost. a to vyslovene mastne a vyprazane jedla nejedavam.

katulienkax
17. sep 2022

@miroslava2710 neber to svinstvo, môj otec ma tiež vysoký cholesterol, ma 70 , nemá srdcové problémy , pohybu ma dost a je aj chudý. Keby to bral ktovie ako by dopadol.

katulienkax
17. sep 2022

@taktotedanie a ešte jedna vec, moja babka mala dost veľké srdcové problémy , cievy zanezene tukom až to bolo vidno na vyšetrení a cholesterol pod normou. Tak niekto si tu robí biznis na zdravých ľuďoch ktorým vymyslia chorobu vysoký cholesterol

taktotedanie
17. sep 2022

@katulienkax nebudem vam vysvetlovat ako laikovi princip vzniku aterosklerozy, nastudujte si to a tak potom mudrujte
Pekny den

brembo
17. sep 2022

ide tu len o biznis. Prečo znížili hladinu cholesterolu? Do sučasnej hladiny sa nevojde ani polovica obyvatelstva.

kuba_art
17. sep 2022

@miroslava2710 u nás v rodine ma babka vyšší cholesterol, berie na to aj lieky ale ani moja mama, ani jej súrodenci sa zatiaľ na cholesterol neliečia a majú už cez 50 rokov, ale bratranec má 16 rokov a on už teraz berie lieky na cholesterol a pritom je aktívny športovec ale keď to jeho mama hovorila tak, že im doktor povedal, že to mohol zdediť po babke, keďže inak mu to nedáva zmysel nedávalo, keďže ostatné výsledky mal ukážkové

miroslava2710
autor
17. sep 2022

@sissy27 No ono sa to riešilo trz počas ivf lebo lebo som potrebovala predoperačné vyšetrenie a tam mi to doktorka zistila. V CAR mi povedali ze to vobec nevadi ale doktorka co to zistila mi predpisala tie tabletky s tym ze ich mam zacat uzivat po odbere vajicok. Este to prediskutujem s lekarom aj v CAR a aj s obvodnym. Len ma to teda zaskocilo dnes riadne lebo vsade sa pise ako treba zmenit zivotospravu aby bol dobry cholesterol ale ja uz nemam co zmenit uz len do konca zivota si nic nedopriat😃A zaskocilo ma aj to ze mi doktorka nenavrhla ziadnu inu liecbu len hned tie lieky. Je mozne ze je to kvoli tomu aby sa to zlepsill hned kedze planujem tehotenstvo alebo na mne videla ze zivotospravou to asi nebude. Neviem vobec

stanulienkat
17. sep 2022

@brembo to by si zas nebol opäť raz ty, aby si tu nešíril hoaxy a nenegoval všetko, čo vedci a lekári vymysleli. Myslíš si, že je lepší biznis,keď si niekto nechá zaniesť cievy tukom, alebo dostane tukovú embóliu? Vieš čo je potom za biznis, keď ležíš na Jiske niekoľko dní? To sa len farmabiznis nabali. A vieš prečo sa do súčasnej hladiny cholesterolu nevojde polovica obyvateľov? Lebo sú tučni ako divé prasce. Každý sa prežiera, žere čipsy, hranolky mastné koláče, tuky, všetkým je dobre, len žerú a sedia na riti. Pozri sa okolo seba, koľko prasiat okolo teba chodí v meste. Ty si apriori proti všetkým a všetkému, určite žiješ na lazoch, chováš husi, liečiš sa bylinkami a vlastne ani školu nepotrebuješ, lebo učitelia sú úplne sprosti a zaostali. Informácie zásadne asi čerpáš len od pána Blahu.😒

Autorka- keď váhaš či máš jesť lieky, tak skús na internete naštudovať diétu na zníženie cholesterolu. Cholesterol nie je vysoký len od tučného jedla, spadá tam aj alkohol, sladkostí, kremove kolace, privarky, losos a veľmi veľa potravín, pri ktorých by si bola prekvapená, že zvyšujú cholesterol. To, že má vysoký cholesterol babka aj mama môže byť naozaj genetika a môže to byť len tým, že preberáte vzorce nesprávneho stravovania. Ja som napríklad zažila už aj vegetariána, ktorý mal vysoký cholesterol. Takže áno hrá tam rolu aj genetika, len je otázne či to nie je len nesprávna strava. Apropo, vysoký cholesterol je veľmi nebezpečný aj v tom, že ťa nič nebolí a myslíš si, že nemáš ťažkosti, ale cholesterol tak ako aj vysoký tlak sa nazýva tichý zabijak.

majamat
17. sep 2022

@miroslava2710 neviem ake lieky beries,a le mna diabetologicka kedysi upozornila, ze ak chcem deti, lieky na predpis na zvyseny cholesterol nemam brat. neviem preco, neoverovala som to, lebo som ich nai nebrala

- a je pravda, ze referencne hodnoty cholesterolu sa znizili. toto je fakt.
-udajne su za tym ludia, ktori maju prepojenie na farmafirmy. neviem neoverovala som.
- dalsi fakt, pri cholesterole nad 6 sa hned lieky v minulosti vobec nedavali, lebo to este nie je tak vysoka hodnota. pri genetike mavaju ludia hodnoty nad 10.
- dalsi fakt, ani na liekoch sa netreba rozhadzovat a nezdravo stravvat. lieky zazraky neurobia.
- dalsi fakt- taketo lieky mavaju neziaduce ucinky. moja mama mala nejake tazkosti, brala lieky pomerne dlho, sama prisla na to, ze je to z tych liekov, vysadila ich a tazkosti prestali. tu je nieco o tom https://www.internimedicina.cz/pdfs/far/2005/03...
- dalsi fakt, ja som mala skoro 20r zvyseny cholesterol, ked ma dr poslala na sono karotid, lebo tam sa najskor ukaze ako sa usadza na cievach. karotidy mam uplne ok, bez zanesenia.

brembo
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sissy27
17. sep 2022

@stanulienkat vysoký cholesterol riešim väčšinu svojho života a môžem ti povedať len toľko - lekári ma svojim “musíte držať diétu” dohnali k extrémne nízkej hladine tuku v tele a takmer k zlyhaniu obličiek. Nevážila som ani 40kg, nejedla prakticky žiadny tuk ani cukor, len surovú zeleninu, športovala 2-3 hodiny denne a môj cholesterol sa pohyboval niekde medzi 12-14mmol. Alkohol len zriedkavo, cigarety ani iné návykové látky nikdy. Takže reči o nevhodnej strave, životospráve a nadváhe si strč niekam. Rovnako tak to, čo pred xx rokmi bolo považované za normálnu hladinu cholesterolu (do 6) je dnes zvýšená a už si v smske nájdeš ereceptík na tabletky. Alebo ešte lepšie (osobná skúsenosť) - nemusíš sa ani unúvať do lekárne, dr ti ich vytiahne rovno zo skrine, zásoby od sponzora ambulancie.
Takže na jednej strane - vysoký cholesterol je problém, ale zároveň to je aj veľmi lukratívny biznis pre farma firmy. Znížené normy len aby ti mohli natlačiť drahé lieky, ktoré musíš užívať desiatky rokov (celoživotne).
A vieš kedy mi cholesterol klesol na polovicu? Keď som sa na všetko vykašľala a začala jesť normálne. Občas si bez výčitiek dám aj vyprážané, aj langoš, aj fastfood. Cvičím výrazne menej ako pred rokmi a samozrejme mám viac ako 39 kg, ale neriešim to.
A mimochodom, bola som aj na vyšetrení ciev - všetko v poriadku, ani len náznak zúženia.

stanulienkat
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
stanulienkat
17. sep 2022

@sissy27 nie lekari ta "dohnali" k hmotnosti pod 40 kil a "extremne" nizkej hladine chol. Hadam mas rozum a vies zhodnotit, co robis uz za ciaru a nad ramec. Nikto ti nemohol povedat, ze mas robit take extremy. Dieta neznamena hladovat a chudnut. Dieta znamena aj, ze mas obmedzit vo vhodnej miere potraviny, ktore ti skodia. Nie, ze nemas jest a vylucit vacsinu potravin.

stanulienkat
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sissy27
17. sep 2022

@stanulienkat cholesterol bol stále vysoký, tuk v tele nebol, to je rozdiel. A áno, bolo to na odporúčanie lekárov, podľa ktorých som mala ešte toto vylúčiť a ešte toto no a ani toto by som nemala jesť. A pridať na pohybe ☝️😃
Mala som čerstvých 18, takže som verila dospelákom, odborníkom, študovaným, s dlhými rokmi praxe. Ale nepochybujem, že ty si všetku múdrosť sveta požrala už dávno pred maturitou a vedela by si lepšie 😃 škoda, že som ťa vtedy “nepoznala”, isto by si mi už vtedy skvelo poradila 😂
A áno, keď som “prišla k rozumu” a prestala sa riadiť odbornými radami lekárov a začala sa stravovať “nezdravo” (podľa teba aj lekárov) tak cholesterol išiel z 12-14 na 6-8. 🤷‍♀️

stanulienkat
17. sep 2022

@sissy27 🙄🤦‍♀️

palomka
17. sep 2022

@miroslava2710 mala by si si dat vyšetriť štítnu žľazu. Veľmi to spolu súvisí. https://zdravie.pluska.sk/zdravy-zivot/vysoky-c...

ninka297
17. sep 2022

@stanulienkat nehnevaj sa, ale ja športujem, nie som tučná, zdravo sa stravujem, hranolky a nezdravé jedlá jem minimálne a aj tak mám vyšší cholesterol...čo mi teda poradíš?

kuba_art
17. sep 2022

@ninka297 nemôže to byť náhodou dedičné? Môj bratranec, ktorý ma ešte len 16 rokov to má tiež tak, že on si dáva veľký pozor na stravu keďže je aktívny športovec, nadváhu tiež nemá a cholesterol ma už tak vysoký, že až lieky berie a lekár mu povedal, že tým, že aj babka má vysoký cholesterol tak je v rodine a mohol to po nej kľudne zdediť keďže ostatné výsledky, že mal ukážkové

ninka297
17. sep 2022

@kuba_art môže byť, nejako som to doma ešte nezisťovala. Viem, že môj dedko sa liečil na vysoký cholesterol, ale to som si vždy myslela, že je to problém starších ľudí. Rodičia vysoký nemajú, nespomínali nikdy nič také.

kuba_art
17. sep 2022

@ninka297 áno, ja tiež som si to tak myslel až keď pred nedávnom sa u nás doma o tom teta s mamou bavili oni tiež ako súrodenci nemajú vysoký cholesterol nikto ale že doktor povedal, že kľudne to ich mohlo obísť a bratranec ako vnuk ho zdedil, keďže ho má v tak skorom veku, ale nie som odborník aby som rozdával rady

palomka
18. sep 2022

@kuba_art nech si dá vyšetriť štítnu žľazu.

kuba_art
18. sep 2022

@palomka bol aj na vyšetrení štítnej žľazy keďže sa čosi jeho obvodnému nezdalo ale je v poriadku tam nenašli žiadnu príčinu čiže on sa lieči, poctivo užíva lieky aby sa mu nezhoršil zdravotný stav

ninka297
18. sep 2022

@kuba_art tak to musi mat uz velmi zvyseny, lebo mne este lieky neodporucil brat

brembo
19. sep 2022

@stanulienkat chod si svoje komplexi niekam inde,chudera !!!!!