Som hypochonder?

smolinka123321
21. jan 2023

Ahojte. mám 26 rokov, zvykla som mávať tep v pokoji okolo 50, občas sa mi točila hlava a pociťovala som diskomfort. Niekedy na mňa prišli mdloby aj keď som sedela na káve s kamarátmi, keď varím a podobne, no nikdy som neodpadla. Tri roky dozadu som absolvovala sériu vyšetrení u viacerých lekárov , všetko negatívne a odporučili mi psychiatra, vraj to môže byť stresom (ktorý ale nemám).Kardiológ mi nasadil 1/2 egilok v prípade potreby. Aktuálne mám už vyše týždňa tachykardiu, na pohotovosti som mala nameraný tep 150, boli mi podané betablokátory. Pociťujem nepravidelnú činnosť srdca ( akoby raz šlo rýchlejšie, raz pomalšie, údery po sebe sú každý iný, inak udieralo jednoducho), extrasystoly (niekedy i viacero po sebe), pociťujem palpilácie. V noci sa niekedy spotím na hrudi, mám časté nutkanie na močenie. Na EKG na pohotovosti (kde som bola zaslaná všeobecným lekárom) aj u kardiológa, ktorý ma sleduje raz ročne mi bola diagnostikovaná sínusová tachykardia, arytmie sa nezachytili, nakoľko prešli pred samotným EKG. Nikdy mi nebol daný holder, vraj zbytočne a mám sa naučiť reagovať na stres.
Ale mne sa toto deje i bez stresu. Najskôr príde slabosť, následne nepravidelný tep a extrasystoly. Konzultovala som všetko so psychológom a ten potvrdil, že nie som v strese a po psychickej stránke som v poriadku. Ovplyvňuje to môj život, stránim sa sociálneho kontaktu. Cítim, že nie som úplne v poriadku a mám pocit, akoby sa nepátralo po príčine a cítim sa potom ako hypochonder. Viete mi prosím poradiť?

neson123
21. jan 2023

📌

neson123
21. jan 2023

U neurologa ste boli?tetania to nemoze byt?uzkosti?

hermanoval
21. jan 2023

tiež mi to príde ako tetánia, alebo panická porucha

pribinak
21. jan 2023

A prečo nejdes k psychiatrovi ako ti odporúčajú? To čo popisuješ mize byt úzkosť ci panika.

dreamss
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
isis234
22. jan 2023

Psychiater predpíše lieky a od nich budeš spať. Tým to nevyriešiš. Máš výsledky od psychologa, je to OK. Skús neurologické vyšetrenie. Možno infúzie pomôžu

smolinka123321
autor
22. jan 2023

@isis234 u neurológa som bola, negatívne :/

smolinka123321
autor
22. jan 2023

@dreamss mám to ešte z obdobia pred covid :/ len teraz sa to zhoršilo

marianarem
22. jan 2023

@smolinka123321 Ked arytmie presli pred EKG, tak to vyzera, ze to naozaj moze byt aj nejakeho psychickeho povodu. Kedy sa ti tieto problemy objavili prvykrat? Bolo to uplne z nicoho nic, nic tomu nepredchadzalo, ani len nejaka banalna viroza napr.?

dreamss
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ninka297
22. jan 2023

@smolinka123321 takto sa kludne moze prejavovat aj neuroborelioza..mozno si mala kliesta a nevies o tom..daj si vysetrit protilatky, robi to jedna pani doktorka v Bratislave, pozri si na internete

larazivago
22. jan 2023

@smolinka123321 mňa zaujalo.... "stránim sa sociálneho kontaktu". Skôr to vidím na psychiku.

siska53
22. jan 2023

@smolinka123321 podla mna by si holter mala absolvovat, ja som ho mala niekolkokrat. Vyluci sa fyzikca pricina. Ja mam napr.nedomykavost chlopne a extrasystoly z toho, rychly tep mam dedicny a plus histaminova intolerancia tiez tomu napomaha.
Cize echo+holter, aspon denny a ked, tak potom patrat po dalsej pricine.

smolinka123321
autor
22. jan 2023

@larazivago áno, lebo odkedy mi začali tie problémy, že mi prebúchava srdce z ničoho nič, už sa toho začínam báť. Vravím, bola som na viac sedeniach u psychológa. Nič sa nezistilo. Histamínovú intoleranciu mám, ale držím diétu, prešla som si vylučovacou. A hej, začalo mi to z ničoho nič, bez stresu, bez podnetu. Toto všetko som skúmala so psychológom.

jjanulienka
22. jan 2023

Vyžiadaj si holter na 24h aj ekg aj na tlak. A aj echo by bolo dobre urobiť keď pociťuješ búšenie srdca. Davaj si magnezium... držím palce 😊

smolinka123321
autor
22. jan 2023

@jjanulienka mám ísť opäť ku kardiologičke? Bola som u nej minuly rok dva krát a už na mňa pozerá dosť zvláštne. Tvári sa, akoby som ju obťažovala. Vraj som mladá žena a nemôžem mať takéto problémy. Maximálne mi urobí EKG, nič viac. Začala mi vysvetľovať, že to môže byť psychika, to, že som jej vravela o psychologovi nepomohlo.

iwesska
22. jan 2023

Bez Holtera sa nikam nepohnes. Trvaj na nom. Cez palpitacie.sk si sama mozes objednat holter,na kolko dni chces,oni ti ho poslu,ty ho nasadis,zosadis,zasles im a oni ho vyhodnotia. Nasledne to mozes konzultovat s kardiologom.Odporucam viacdnovy,idealne aj tyzden.

jjanulienka
22. jan 2023

Objednaj sa k internistovi na holtera, ten ukáže či je nejaký problém

gemerka17
22. jan 2023

Ako ti tu radili ostatné, choď k lekárovi znova a žiadaj holtera. Cestou internistu to bude jednoduchšie.
Ak kardiologička na teba pozerá cez prsty a vyhovára sa, že si mladá a nie je nič ochotná urobiť pre ďalšiu diagnostiku, treba ju urýchlene zmeniť. Presne taký lekár ti dokáže najviac ublížiť, že zanedbá tvoje príznaky, lebo vraj si mlada. To, že si mladá, neznamená, že nemôžeš mať zdravotné problémy. Aj mladý ľudia ich majú. - to treba vždy povedať lekárovi, ktorý to hovorí, aby sa zbadal. Vôbec nie je hanba meniť lekára z dôvodu jeho prístupu.
Neurológ pomocou EMG vylúčil tetániu ?
Lekári, keď nevedia, čo už robiť (resp. nie sú ochotní poslať na ďalšie vyšetrenie či ponamáhať si mozgové závity), tak to zvaľujú na psychiku. Keďže máš vyjadrenie od psychológa, treba sa na to ohradiť a pátrať po príčinách. Zaznela tu diagnóza aj neurobolerióza. Čo tiež stojí za vylúčenie.
Treba si nájisť lekára, ktorý je ochotný pátrať po príčine. Nezameriavaj sa na lekára blízko bydliska, kľudne za ním aj cestuj, ak to za to stojí. Mňa tiež ORL lekárka odbila pri problémoch veľmi jasne, pričom ju ani nehlo, že by sa mohla zamyslieť a poslať na vyšetrenia ďalej. Okamžite som ju menila. Nemalo pre mňa význam byť u lekára, ktorý mi 5 krát zopakoval, že nevie, čo mi je, pričom ju ani nehlo ma vyšetriť a urobiť ďalšie vyšetrenia a spraviť záver, návrh riešenia.

smolinka123321
autor
22. jan 2023

Ďakujem všetky za rady, veľmi ste mi pomohli 🙂

xxl22
23. jan 2023

Ahoj, extrasystoly mam aj ja na dennej baze cca 20-30 denne. Trva to asi 5 rokov a ver mi, presiel som vsetko a vsetkych, nikto mi nepomohol, vsetko mam OK, vysledky ako vrcholovy sportovec. Aj moj kardiolog ich ma. Uplne ta chapem, si na nervy z toho a potom uz ide ruka v ruke s panikou a beznadejou. Extrasystoly ma kazdy, len vacsina ludi ich neciti a potom mas male percento ludi co ma velmi citlivy nerovovy system a ten prenasa vzruch do mozgu. Napr. je otazne ci extrasyslota prebehne naozaj alebo je to len vyplod hlavy. J asom bol na echu srdca ked som citil extrasystolu a na echu srdca nic nebolo. Je to zahada a mozno aj diagnoza nasej "modernej civilizacie" vsade vysielace a pod ... Dobra vec je psycholog, ten mi pomohol, totiz ty mozes nieco riesit v hlave ale o tom ani nevies, ze to riesis, riesi to tvoje podvedomie, ktore reaguje adrenalinom. tomu zodpoveda aj nocne mocenie co moze byt vyssi tlak, busenie srdca a pod ...

lagunka0000
23. jan 2023

@smolinka123321 ahoj, ja som mala toto isté, len mne aj tlak letel veľmi hore, z ničoho nič v noci búšenie srdca a tlak 210/100, vyšetrenia okolo srdca ok, mňa ešte ale poslali aj na štítnu lebo aj hormóny štítnej toto môžu robiť alebo aj obličky môžu robiť problémy, mne zistili že sa mi niekde stráca draslík len nevedia zistiť že prečo. Keď chýba minerál môžu byť takéto problémy, musím užívať kalduym na predpis a magnosolv no a žiaľ už aj lieky na tlak, ako tak sa mi to upravilo už iba raz za čas cítim ako mi bije srdce. Skús u dr žiadať aj tieto vyšetrenia a nech ti urobia aj mineralogram a uvidíš. Nie vždy keď máš búšenie je to problém so srdcom

smolinka123321
autor
24. jan 2023

@lagunka0000 no, tieto všetky vyšetrenia mam za sebou. Tlak mávam práveže aj počas tohto stavu 110/70, preto sme aj so psychológom vylúčili panickú poruchu. Každopádne, držím ti palce na tejto ceste, je fajn vedieť, že sa trápime viacerí a vieme sa podporiť.