Bolesť chrbta po cvičení

matka1961
30. jan 2021

Ahojte🙂
Je tu niekto kto cvičí cviky zamerané na bolesť chrbtice? Cvičím len 2hy deň, ale je možné, ze po cvičení sa cítim ešte horšie?
Pri cvičení cítim ako uvolnujem chrbát ako mizne stuhnutosť, ale po cvičení to boli viac ako predtým.
Ma to tak byť, či necvicim správne? Ďakujem

gubiko
30. jan 2021

@matka1961 myslíš, že to bolí tesne po cvičení alebo na ďalší deň?
môžeš aj zle cvičiť. základom je mať pevné vnútorné brucho pri každom cviku. ak ho nemáš, môžeš si chrbticu nesprávne preťažovať. tiež či robíš iba cvičenia, alebo aj naťahovacie a uvoľňovacie cviky.

gubiko
30. jan 2021

tu je video, kde na začiatku presne popisuje kde sú vnútorné brušné svaly:

https://www.youtube.com/watch?v=fMnHOAB0FAc


je dôležité ich mať pri rôznych cvičeniach na chrbát pevné.

gubiko
30. jan 2021

keď to dobre popreťahuješ, pouvoľňuješ, tak by to nemalo potom bolieť. závisí aj, či nemáš s ním nejaký chronickejší problém..
ja mám dlhodobý problém s chrbtom. niektoré cviky na chrbát vôbec nerobím. pokiaľ máš napríklad diastázu, ja mám, tak vôbec sa neodporúča precvičovať priame brušné svaly. ja keď som ich cvičievala, cítila som sa horšie a preťažene, vyčerpane. podľa mňa ale, keď cítiš, ako ti odchádza stuhnutosť chrbta, tak to je dobre. dôležité sú aj tie preťahovacie cviky, ktoré sval natiahnu, nie len posilnia.
mne najviac pomohli hodiny s fyzioterapeutkou. robili sme veľmi jednoduché cviky, ale opravovala ma, aby som ich robila správne. pokiaľ do tohto môžeš investovať, tak ti to radím. pretože ti presne poradí, čo áno, čo nie s tvojím konkrétnym chrbtom. potom sa aj doma inak cvičí. teraz je to ale ťažšie cez túto koronu..

matka1961
autor
30. jan 2021

@gubiko po cvičení, tak až že si musím dať silný liek od bolesti a tomu som sa chcela vyhnúť .. a praveze doobeda som sa cítila dobre(po včerajšom cvičení), ešte som si hovorila že súper asi to pomáha a po cvičení zas bolesť príšerná.. mám chronické dlhodobé problémy, rehabilitácie 2x absolvovane, aj lekári,aj masér, aj chiropraktik .. asi máš pravdu musím to keď skončí toto zlé obdobie s covidom poriešiť nejakým chiro a rozmýšľala som nad sm systémom.. to čo cvičím sú práve natahovacie cviky väčšinou z jogy a idem len po svoje možnosti počúvam svoje telo. Len teraz neviem či pokračovať alebo radšej nie lebo logicky to asi ma bolieť keď sa roky stuhnuté svaly uvoľňujú či? Ako keď cvičím drepy tak ma potom pália nohy :D
Každopádne ďakujem za vycerpavajucu odpoveď aj odporúčania 🙂😘 ☺️

dema4016
30. jan 2021

@matka1961 ja tiež cvičím yogu, a tiež sa snažím cvičiť tak ako povie trénerka, ale tiež mám dni kedy ma bolí chrbtica, konkrétne mňa krčná chrbtica, od lopatky hore k temenu, tak neviem či cvičím zle, ale niekedy mám problém s bolesťou, a niekedy nie, tak neviem

mladenca
30. jan 2021

Tak to mam obavu, ze cvicis asi zle, ked az tak, ze tabletku, to by vobec nemalo byt, ja som kedysi cvicievala podla videi na nete a tak, ale potom som zacala s trenerkou sm system aj jogu a pilates a vtedy som pochopila ze je to sto a jedno. Kopu veci som robila zle ani som si to neuvedomovala.

marca12
30. jan 2021

@matka1961 pokial mas chronicke bolesti,tak ano,mozes mat bolesti z cvicenia. Ja cvicim uz druhy rok a poviem ti,ze take bolesti,akymi si pechadzam,to je peklo. Ale ja mam v hroznom stave chrbat,hrozi mi operacia a tej sa chcem vyhnut. Cakaj aj to,ze sa ti budu bolesti presuvat z jedneho miesta na druhe.trebars ja som mala vysunute platnicky a kopu inych diagnoz,trpla mi ruka noha. Chodila som k fyzioterapeutovi. Robieval aj masaze uvolnovacie potom sme cvicili. Prava strana sa napravila teraz ma boli lava strana,ale nohy,ruky uz netrpnu. Je to na dlhe roky. Roky mame zle drzanie tela,takze roky potrva,kym sa to napravi. Pozri si videa od czoborovej zdravy chrbat. Ja mam doma uz roky od nej dvd,ale da sa stiahnut na ulozto. Tie cviky su komplexne a naucia ta spravne pri nich dychat. Tato jej seria zdravy chrbat je fakt super.

juliet86
30. jan 2021

pozeram ze si z ba. veeelmi odporucam tohto fyzioterapeuta zoltan sykora poliklinika sustekova 0948622425

gubiko
30. jan 2021

@matka1961 ja mám tiež chronické problémy s chrbtom. to je veľmi dobre, že počúvaš svoje telo, mne sa toto osvedčuje najviac, pretože mám dojem, že najhoršie som si robila, keď som sa snažila robiť cviky silovo. mne doktorka povedala, že mám cvičiť aj keď mám bolesť, ale neísť cez tú bolesť. tiež necvičiť na ibalgin, pretože potom tú bolesť necítim a škodím si a ani o tom neviem, pretože necítim, že už je to moc.
hej, ja si tiež myslím, čo píšeš, že svaly bolia, keď ich cvičíš. no až tak, že si musíš dať liek, to si nemyslím. najmä by som mala obavu, aby som si viac neuškodila, ako pomohla. ale ty takto premýšľaš tiež, inak by si sem nepísala.
neviem, čo ďalej, kým to fyzio je nedostupné. možno by som skúsila iba ubrať? to video, čo som ti dala, to má 10 min. - pre mňa fajn. asi len začať postupne, najprv 10 min., pridávať si veľmi pomaly. ja napríklad nemám trpezlivosť, som úplne mizerná v dlhodobom cvičení. preto som chodila na pilates, že sa tam s ostatnými donútim, ale doma dlhodobo sa neviem. ja teda zvyknem cvičiť nárazovo, a potom sa na to vyprdnem. aj už som naštvaná, že sakriš by som sa chcela tomu dlhšie sústavne venovať a neviem sa dokopať. je super, že si sa na to dala. asi by som na tvojom mieste len uberala a pomaličky skúšala čo mi robí dobre nie len v tú chvíľu, ale aj v čase.

janula2511
3. jan 2022

Zvykne vás z chrbtice až prsník bolieť.