Skolióza chrbtice a vyšetrenie v Bratislave

anshelia
18. okt 2022

Ahojte, prosím o vlastnú skúsenosť s konkrétnym lekárom v Bratislave, resp.v blízkom okolí na vyšetrenie skoliozy chrbtice u detí. Ako vyšetrujú, liečia, alebo riešia rehabilitácie. Chodíme na ortopédiu, nosí vložky, ale poslal nás na ďalšie vyšetrenia práve kvôli chrbtici.

gemerka17
18. okt 2022

@anshelia na diagnostiku skoliozy je potrebné RTG. Ten určí stupeň zakrivenia. Mal by však ortoped pozrieť celý pohybovy aparat. Si na slovensku, nerob si nadeje, väčšina sa na to vykasle. Skoliozu vieš liečiť len cvičením. Tvrdá drina, množstvo odcvicenych hodin + sú tam aj podporné veci. Cvičenie cez poisťovňu je na nič. Treba zaplatiť kvalitného fyzioterapeuta so špeciálizaciou na skoliozu. Celá liečba leze do peňazí, teda ak chceš aby to malo význam.

anshelia
autor
18. okt 2022

@gemerka17 RTG mám, ortopéd stanovil stupeň 2. Mňa preto zaujímajú osobné skúsenosti. Nepotešila si ma, že je to tak...ale zrejme cvičiť a cvičiť

kacena4
18. okt 2022

@anshelia snop.sk tam je skolioticka ambulancia pre deti vsetci lekari su super z rtg zistia kolko % je skolioza a ak hude tusim nad 20% daju korzet ak menej tak podporny pas na lopatky a budu pravidelne sledovat ci sa to nezhorsuje

gemerka17
18. okt 2022

@anshelia ortopeda je len na to, aby poslal na RTG a treba vedieť stupne presne. Nie druhý stupeň - to je blbosť, tak sa to neoznacuje. Inak ti ortoped nemá ako pomôcť. Vážne je to z 99 % o cvičení. Pridaj sa na FB do skupiny skolioza (Česká skupina, dosť aktívna). Nájdeš tam.kopec užitočných rád, čo robiť, čomu sa vyhnúť, možnosť poučiť sa z chýb napr. ak by dostalo dieťa korzet, treba urobiť RTG v ňom ako kontrolu.

anshelia
autor
18. okt 2022

@kacena4 ďakujem, zistím ako to tam funguje. Máš skúsenosť s korzetom, alebo podporným pásom? Keď áno ako dlho sa to nosí?

anshelia
autor
18. okt 2022

@gemerka17 ďakujem, mrknem to. Zaujímaju má skúsenosti. Aj keď viem, že každý môže mať niečo iné..

0silvia0
18. okt 2022

@anshelia dcera tiez chodi do snop. Korzet sa nosi cca do 18teho roku. Teda u nej to tak bolo, nosila ho asi od 12tich rokov.

anshelia
autor
18. okt 2022

@0silvia0 aj cvičila, alebo nosila iba korzet? Korzet prepláca poisťovňa? Koľko hodín denne ho nosila?

0silvia0
18. okt 2022

@anshelia ona ho mala vacsinou na noc. Mala ho nosit aj hodinku cez den, ale nenosila. Korzet preplaca poistovna. Jasne, ze treba aj cvicit. To je najdolezitejsie.

att123
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
anshelia
autor
18. okt 2022

@0silvia0 ďakujem, niet nad osobnú skúsenosť. Aby som aspoň zbežne vedela kam ísť a čo od toho očakávať. Fuu do 18 rokov, o chvíľu bude mať ešte len 11.

anshelia
autor
18. okt 2022

@att123 RTG chrbtice už máme, ešte absolvovať vyšetrenie. Aj odporúčaš nejakého fyzioterapeuta? Trnava, Senec, Galanta, Bratislava?

att123
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
oli18
18. okt 2022

@anshelia vyzerá, že si veľmi vystrašená. Ja mám skoliózu, aj moje dve dcéry. Žiadna z nás nikdy necvičila. S mladšou som bola u odborníka, ktorý bol vtedy lekárom v detskej liečebni a okrem toho, že ju vizuálne pozrel, mi podtrhol autoritu u dcéry tým, že pred ňou povedal, že sa jej nediví, že nechce cvičiť. Netvrdím, že nemá byť syn pod pravidelnou lekárskou kontrolou, ale skolióza nie je nič výnimočné. Známa dala dcéru do plaveckého oddielu, aby športom zabránila zhoršeniu. Cvičenie nemusí byť nijak špeciálne, každé je lepšie, ako nič. Ide o to, spevniť svaly chrbta, aby držali chrbticu. Možno ba radšej chodil na nejaký vhodný šport, ako len tak cvičiť sám doma. Cez prázdniny mu môžeš vybaviť kúpeľnú liečbu cez ZP. Moja dcéra bola v Piešťanoch.
Dnes sa robí okolo toho veľký humbuk, ale väčšina z toho je len biznis. Ako vo veľa veciach v zdravotníctve.

oli18
18. okt 2022

@att123 Mala som kedysi knihu od prof. Antona Gutha (Ako poslať chrbticu do školy?), presný názov som nenašla ani na Googli. Ale pozerám, že má nejaké videa na You tube. Skús pozrieť.

markus1
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
anshelia
autor
18. okt 2022

@oli18 aj ja som to mala ako dieťa/možno stále mám..neviem. Syn má o pár dní 11 rokov a 30 kg, veľmi je chudý. Žiadny tuk, každá nerovnosť na ňom vidno. Uvedomujem si, že keď sedí pri PC, mobile, tak sedí ako paragraf. Upozorním ho, narovna sa, o pár minút sa uvoľní a zase sa pokrúti. Nejakými rehabilitačnymi cvikmi spevniť telo bude musieť jednoznačne... niečo je biznis a niečo je predchádzanie zdravotným problémom v buducnosti...ďakujem za názor 🙂

att123
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kacena4
19. okt 2022

@anshelia korzet az kym dieta neprestane rast upravi sa minimum nemalo by sa zhorsovat. podporny pas je len upominacia bandaz

oli18
19. okt 2022

@anshelia v tej knihe od prof. Gutha bolo, ako správne sedieť, dvíhať bremená, viazať šnúrky, umývať sa pri umývadle a pod bežné denné úkony, ktoré väčšina z nás robí nesprávne. Boli to názorné kreslené obrázky s popisom. Veľmi dobrá pomôcka, ako si to zapamätať.

ivana11155
19. okt 2022

@anshelia osobna skusenost: Snop v BA na Zahradnickej, dochadzame tam, sme 100km od BA. Mudr. Martin Polonyi. Ma detsku skolioticku ambulanciu. Pristup fajn, musis mat vymenny listok, objednas sa k doktorovi k akemu chces, je ich tam viac. Urobia Rtg, vypocita stupen zakrivenia a zhodnoti, ci treba korzet alebo nie resp. len cvicit. Kontroly kazdych 6mesiacov. Ak budete mat korzet aj toto pracovisko odporucam v snope, super pristup, doslova sa necaka, metoda laserom. Ja som si odtlacky na korzet ako decko odkrutila sadrovanim naheho tela, takze ked som videla tuto modernu metodu...ani nehovorim, proste super.

ivana11155
19. okt 2022

@oli18 mas pravdu, cvicenie je velmi potrebne. Ale pri niektorych chudych detoch to svalstvo proste tu chrbticu nedrzi a korzet potrebuju. Cvicit a spevnovat svaly musia tak ci tak. Doktor len pozrie na dieta a vidi, ci cvici alebo nie. Tam sa ani klamat neda🙂

anshelia
autor
19. okt 2022

@ivana11155 ďakujem, takže smer Snop Ba, viaceré ste sa zhodli

majkabambulik
21. okt 2022

@anshelia cez leto Snop poriada tyzdene tabory pre deti so skoliozou, tento rok positovna union to uplne preplacala, pokial dieta tam bolo na oddeleni - cize spalo aj so stavou akoze hospitalizacia cely tyzden, pokial tam dieta bolo iba pocas dna cize cvicenie,bazen a animatorky tak za to pytali myslim ze nieco vyse 100 euro. Pokial da ortoped vymenny listok- treba ziadat na rehabilitaciu, tak potom pohladat tam, kde na poistovnu naucia cvicit SM system. Cvicia to s detmi v snope , alebo aj v detskej nemocnici na Kramaroch. Nic sa za to neplati a pomoze to aj dospelym-no po zlepseni a odburani bolesti u despelych po cca 3 mesiacoch dospeli zvycajne prestanu cvicit a potom su v jednom zacarovanom kruhu-takze nahanat cvicit chlapca, kym sa teraz vytahuje rychlo do vysky. Pokial uz clovek chce sukromne rehabilitacne centra, tak tam uz spekuluju, lebo im preplati aj poistovna to cvicenie, ale oni chcu, aby aj rodicia platitli este raz-ich biznis zisky. My tiez chodime do snopu, odporucaju nam tam okrem denneho cvicenia aj denne plavat - no to by sme sa museli prestahovat....

luliu
21. okt 2022

@anshelia chodíme do SNOP, dcéra má aj korzet. Základom je cvičiť, cvičiť, cvičiť a cvičiť.
Len ta nepoteším, tam sú termíny na objednanie skoro za rok

majkabambulik
21. okt 2022

Suhlasim, terminy su v snop 6-7 mesiacov

anshelia
autor
21. okt 2022

@luliu asi náhoda, ale dali mi termín od objednania za 7 dní 🤔 tak som ho zobrala. Dá sa tam parkovať?

anshelia
autor
21. okt 2022

@majkabambulik vy teda chodíte cvičiť tam? Ako často? Denné plávanie je u nás nereálne.

majkabambulik
21. okt 2022

@anshelia my tam nechodime cvicit, pretoze parkovanie je tam uz vsade spoplatnene, myslim ze pred snopom na ich parkovisku je to 2,50 na hodinu a na chodniku je to uz tiez zona PAAS https://paas.sk/ my chodime do maleho rehabilitacneho centra v ruzinove-tiez zadarmo aj parkovanie aj cvicenie

att123
Odpoveď bola odstránená
Zobraz