1 / 1

    "Aj ja som dostala par vychovnych, a neuskodilo mi to" napise dospela zena ktora si na socialne siete chodi liecit nizke sebavedomie zhadzovanim a hejtovanim inych. Tuto na Mk sa najde nespocetne mnozstvo prikladov.

    14. mar 2024

    To všetko je pravda,ALE iba čiastková. Použitá podľa potreby. Väčšina detí naozaj žiadne traumy nemá,lebo rodičia nazachádzali do extrémov. A tí,čo zachádzali boli psycho a takí sa nájdu v každej dobe(aj tej dnešnej).

    14. mar 2024

    @dusankomoj nesuhlasim.
    Na zanechanie trvalych jaziev na dusi cloveka staci aj par "vychovnych" alebo par skaredych slov.
    Preco si niektori rodicia nevedia poradit bez bitky? Lebo nevedia prekonat zacarovany kruh ktory sa dedi v ich rodine cez cele generacie

    14. mar 2024

    @dusankomoj Tito ludia v hornych prikladoch si urcite neuvedomuju ze maju psychicke problemy. Su to presne ti, ktori povedia, "nam to neuskodilo". Lebo nevedia ze sa da zit aj stastnejsie, bez traum a nizkeho sebavedomia.

    14. mar 2024

    @inaemre veď ja som napísala,že je to pravda. Ale je veľký rozdiel či dieťa zatvorím do pivnice,alebo vyženiem do detskej izby! Vždy sa nájdu rodičia,ktorý prekročia hranicu. Vždy. A keď je niečo napísané,takým sugestívnym spôsobom,ako príspevok( zozbierané extrémy) tak je tá pravda zmanipulovaná. Treba priznať aj druhú časť. Napr. v puberte dieťa toľko šponuje situáciu,že sa neovládne rodič a pleskne. Výsledok:každý vidí facku a nič iné. Pritom to možno bola prvá v živote. Takže áno, v niektorých prípadoch má správanie v detstve za následok problémy v dospelosti,ale je to skôr ojedinelé.

    14. mar 2024

    @dusankomoj no a ja prave tvrdim ze to vobec nieje ojedinele. A v prispevku niesu spomenute ziadne extremy. A ze naozaj aj ta jedna facka moze zanechat rany na dusi.

    14. mar 2024

    @inaemre ak máš takéto skúsenosti,tak mi to je ľúto. Moje sú zase také štandardnejšie. Narodila som sa v dobe,keď rodičia nerobili deťom animátorov, neriešili za nás úlohy po večeroch na MK a mávali sme zaracha na bežiacom páse. Nepoznala som nikoho,kto by bol na tom horšie a koho by rodičia viac trestali.

    14. mar 2024

    Nemusi to vobec zachadzat az do katastrof. Staci iba «  studena vychova » a traumy su na svete a pritom dieta nebolo vobec bite.

    14. mar 2024

    @dusankomoj Problem je prave v tom co je povazovane za standard a je to akoze v poriadku, lebo to tak robi vacsina.
    Ked niekto povazuje "jednu vychovnu" alebo strcit dieta pod studenu sprchu pri zachvate zlosti, pripadne nechat babatko vyplakat za ok...

    14. mar 2024

    @dusankomoj tam plati, ze ti ludia su ok NAPRIEK bitke (ano, aj par vychovnych je bitka ) a nie vdaka bitke.

    14. mar 2024

    @inaemre pretoze si sami obetou vychovy strachom, pretoze si nevedia poradit s vlastnou frustraciou.. zial, dovodov je mnoho.

    14. mar 2024

    Vystizne, tlieskam.
    Zaroven pridavam, ze som nedavno pocuvala simoninne podcasty 90-60-90 a bolo to pre mna neuveritelne a vela som sa naucila. Nemusi to byt len o bitke. Nevazime slova, to je problem. Lujza garajova napr hovorila, ze tusim do dospelosti aj dlho po nej nenosila sukne, lebo jej mama vzdy vravela, ze ma krive nohy. Takych prikladov bolo milion, ktore nam ostanu v hlave a ovpkyvnuju nase chovanie v buducnosti.

    14. mar 2024

    @dusankomoj prave, ze to vobec nie je ojedinele.
    Skor len ojedinelo si to ludia uvedomuju..

    Ono, aj to, ako sa rozhodujeme vo vypatych situaciach, je ovplyvnene pristupom rodicov v detstve. A to nie len vyslovene fyz.trestami, ale aj to ci sme zazili podporu a bezpodmienecne prijatie a pod. Faktorov je vela.

    Najhorsie je vsak podla mna to, ze ludia maju casto tendenciu situaciu bagatelizovat a fyz.tresty ospravedlnovat, este stale je to akceptovatelny sposob vychovy, namiesto toho, aby sami sebe priznali skutocnost a to, ze kazda jedna "vychovna" je zlyhanie rodica a nic ine.

    14. mar 2024

    @beronsche ale áno,všetko je to pravda! Lenže v dnešnej dobe sa rodičia boja vychovávať deti. A teraz vôbec nemyslím bitkou,alebo trestami. Stačí nejaká empatia,úcta,slušnosť. Stačí keď dieťaťu niečo nedovolím,alebo odopriem a už sa na to pozerá,že mu narúšam osobnostný rozvoj. Stačí si prečítať pár diskusií na MK,ako maminky zhejtujú keď niekto núti deti upratať po sebe,alebo nedaj Bože! pomôcť doma. Už je s toho pomaly otroctvo. Takže ja sa nesnažím bagatelizovať,len používať treba vyrovnane hlavu a srdce.

    14. mar 2024

    Naozaj veľmi výstižné... vo vyše polovici, som sa našla 😯 najhorsie roky mojho zivota doma a dost ťažké aj neskôr, kedze uvedomit si odkial traumy pramenia a pracovat s tym, to je na velmi dlhe roky....

    14. mar 2024

    Ja z pracovne vidim fakt strasne traumatizovane decka..
    Ale tym, ze maju viac ako rodicia.

    Ze rodicia su menej ako oni

    Ze ucta k druhemu, nie je ziadna

    Ze ich ega siahaju az do neba..
    Len ja, ja a ja som dolezity...

    Na autach, so 600 eurovymi telefonmi v znackovych handrach...

    Atd...
    A psychopatoch sa nebavime.
    Ale o "normalnych" rodicoch..
    Chudatkahlavne, ze dostali po zadocku... Alebo, ze by mama dostala? Ved to nevadi, to si len nas Tobik vybija zlost🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

    14. mar 2024

    @dusankomoj
    @derdia ale to, ze niektori rodicia zlyhavaju aj bez fyz.trestov este neznamena, ze vychova s fyz.trestami je dobra.

    Tak, ako su zle fyzicke tresty a direktivna vychova strachom, tak je zla vychova bez hranic, kedy deti maju vsetko , co si pisknu a skacu rodicom po hlave.
    To su 2 rovnako nespravne a skodlive pristupy, akurat z opacnych nazorovych polov.

    Paradoxne sa casto stava, ze prave v detstve biti rodicia, ked sa snazia o iny pristup, preklopia sa do opacneho, rovnako skodliveho extremu benevolence bez stanovenia hranic.

    Takze nie, ziadna vychovna po zadku.
    A ano, hranice su pre dieta zivotne nevyhnutne.

    Inak, nerozumiem, preco vzdy, v kazdej teme , ktora kritizuje "vychovne" capanie a bitky, sa zacne poukazovat, na to, ze vela rodicov nezvlada vychovu a sklza do benevolence, kde sa deti vlastne nijako nevychovavaju, ale skor oni rozkazuju a skacu po hlave rodicom..
    Krasny priklad whataboutizmu.

    14. mar 2024

    @beronsche výborne zhrnuté, je to presne tak.

    14. mar 2024

    Prosim vas povedzte mi kde su ti ultrabenevolentni rodicia? Ja takych takmer nestretavam a to chodim na rozne miesta kde je vela deti s rodicmi. Ti,ktori fakt svojmu dietatu dovolia vsetko by som merala v jednotkach percent. V drvivej vacsine pripadov vidim,ze su stanovovane rozne hranice detom - ta nemozes ist,je to obsadene, nestuchaj do chlapceka, nerozhadzuj tie hracky....atd.

    14. mar 2024

    Toto je tak hraničné 🤦‍♀️.
    Aj rodič je človek s chybami, učí sa celý život...dieta má mať lásku aj povinnosti...
    Vzorec ani recept ako vychovávať dieťa neexistustuje.... dôvod povaha, charakter.....
    To keď rodič robí úlohy a projekty za dieťa, háda sa s učiteľkou, čo si to dovolila mu dať trojku, je na hlavu....omg... čo chce mu kedykoľvek kúpia, nevie a nechce sa pozdraviť, poďakovať... S tých detí vyrastlo prosím čo????
    Poznám aj takých pár už dospelých...
    Vy nie???

    14. mar 2024

    @denithestrange1993 ja ich poznám viac...

    14. mar 2024

    @derdia a preco su deti viac ako rodicia? Kto ich vychovava? Harmonicky ladeny jedinec asi nie, deti su ken taki, aki su rodicia, oni za to nemozu. Nasavaju od malicka vzory, ktore maju doma. Skusaju, ak maju povolene, idu za hranicu. Otazka je: preco ich ten rodic nehca? Ved o tom to je. Mozno mal extremne prisnych rodicov a povedal si, ze on taky nikdy nebude a tak to uplatnuje na svojom dietati. Vsetko naae chovanie soravanie vzorce mame z detstva. Na vsetko existuje dovod, preco tak koname.

    14. mar 2024

    @denithestrange1993 v Cechach. Myslim to vazne, ceske deti su vychovavane ovela benevolentnejsie ako slovenske (viem porovnat aj v rodine, kde jeden surodenec vychovava deti na SK a druhy v CZ, pricom obaja maju z domu rovnaky zaklad)

    14. mar 2024

    @emjee nuz ani dvaja surodenci nevyrastaju za uplne rovnakych podmienok..
    Plus tam vstupuje viac faktorov, napr. osobnost a pod.

    14. mar 2024

    @victoriab presne to si myslim, aj som to spomenula - ze prisne vychovavany rodic lahko prehupne do opacneho extremu, Lebo vie, Ako v detstve trpel a tak chce pre svoje dieta nieco ine..

    14. mar 2024

    @emjee skus mi to priblizit,ak sa da. Nemam taku skusenost a zaujima ma to

    14. mar 2024

    @brendaa a aka je tvoja skusenost? V com su tie deti nevychovane?

    14. mar 2024

    @denithestrange1993 napr. taka, pre mna nepochopitelna, vec ako lozenie po nabytku. Kym u sk rodiny je to no-go, u ceskej rodiny je to dovolene (ked na navsteve na sk zaznie "uz aj zlez dolu" tak cz maminka, ktora dovtedy ignorovala, vysvetli dietatu "vis, tady se to nesmi").

    15. mar 2024

    @victoriab ja vacsinou pisem "ironicky"
    Ano mozu za to rodicia. Ani rodicia nemaju velakrat utcu... K nikomu a nicomu
    A tak vedu svoje deti.
    Viac pisat nebudem. Myslim, ze som sa k teme vyjadrila jasne.

    15. mar 2024

    @beronsche ja som nikde nenapisala, ze deti treba bit.
    Vychovavat sa da aj stylom, ze skutok ma nasledky.
    Nevazi si dieta rodica? Tak mu neposkytnem napr vyhody, typu ideme do kina, ideme na nakupy, wifi, vreclove atd.
    Decko ktore nevie, ze skutky maju nasledky, sa sprava vonku ako keby skutky nemali nasledky.

    15. mar 2024

    Zeny vy mi chcete povedat, ze kazdy z vas ma dokonale dieta? Ano?
    Ze vase deti na strednych skolach su slusne, vedia sa pozravit, vedia prejavit uctu, vedia pomoct kamaratovi, nesikanuju, ucia sa nepredbiehaju sa na obede atd.
    Tak neviem koho su tie decka drze. Na skolach.. Ved vy mate vsetkyvdaka vasej vychove.uzasne deti. Proste tu namk, sama dokonalost, ved ano vidime to v skolkach aj skolach.

    15. mar 2024

    @beronsche a kde som napisala, ze deti treba bit?

    15. mar 2024

    @derdia Lenze toto povodne nebolo vlakno o vychove ako takej. Reagujes predsa na prispevok o negativnych nasledkoch fyz.trestov kritikou benevolentnej vychovy.
    Prepac, ale posobilo to na mna, akoby "jednu vychovnu na zadok" nepovazujes za nic hrozne.. Pretoze benevolentna bezhranicova vychova je zla.
    na to reagujem, ze oba sposoby su nespravne.

    Dieta potrebuje hranice (uz sa opakujem), potom vie, ze kazdy skutok ma nasledok a ano, suhlasim, ze idealne je ist cestou prirodzenych nasledkov.

    15. mar 2024

    @derdia a ja nemam dokonale deti.
    Ja ani nie som dokonala matka.
    Robim chyby, obcas ma premozu moje naucene vzorce spravania, niekedy zlyham.
    Napr.aj vcera - tazky prac.tyzden, unava, skoncilo to, ze som vykricala deti, psa a povadila sa s muzom.. ale viem, ze to nebolo spravne, ze to bolo o mne, nie o nich. A nemala som problem sa ospravedlnit, ked emocie utichli.
    A o tom to podla mna je, ze si rodic vie pripustit chybu, ze vie identifikovat, kedy zlyhal.. a skusi to inak..
    A este o hraniciach, ale na nich sme sa uz zhodli. 🙂

    A nie, tvarit sa, ked nieco vybuchne, ze je to ok.
    Ze je ok, ked dieta vyfliaskam, lebo ono sa sprava nevhodne. Alebo, ze je ok, ak sa dieta sprava nevhodne, lebo to, ci hento..
    A absolutne nerozumiem tvojej potrebe posmesne sa tu vyjadrovat o vychove zien, ktore prispeli.
    Kde presne tu vidis, ze niekto vyhlasuje, ze jeho pristup je neomylny?
    Inak, toto je tiez specifikum podobnych debat - akonahle je nieco kritizovane, aj ked je ta kritika namieste, objavi sa posmesna nalepka - vy dokolanost sama..

    15. mar 2024

    @emjee no take lozenie po nabytku je celkom aj nebezpecne

    15. mar 2024

    @dusankomoj nie je vobec ziadny rozdiel medzi tym, ci dieta zamknes do pivnice, alebo vyzenies do detskej izby.. naozaj nie.. princip a ucinok je rovnaky.. len to dieta z pivnice ma vacsiu sancu si uvedomit, ze to, co robi rodic, nie je ok, vdaka tomu, ze je to extrem.. to neextremne, priemerne, bezne ublizovanie, si mnohi do smrti neuvedomia.. ako si to neuvedomujes ani ty.. a netusis, ake vsetky problemy a nespokojnosti v zivote su tym sposobene.. nespojis si to.. preto si schopna mysliet si, ze je to v poriadku

    17. mar 2024

    @derdia ja mam dokonale deti.. nezdravia, ale to je ich vec 😀
    mas skreslenu predstavu o dokonalosti.. dokonale dieta nie je take, ktore vzdy vyhovuje poziadavkam inych.. aby bol clovek spokojny a stastny, musi vyhovovat predovsetkym sam sebe.. a s druhymi to zladovat.. ak chces vychovat dokonale dieta len pre potreby druhych, tak tam ano, to si treba obcas pomoct aj par vychovnymi, inak sa niektore deti tazko zlomia, no

    17. mar 2024

    @reanda takto su dokonaly vsetci.... Ako tvoje deti. Same pre seba. Presne toto je ta vychova. Najskor ja potom ostatni...my dve budeme zbytocne diskutovat. Ja nepatrim do vasej skupiny. Vdakabohu.

    17. mar 2024

    @derdia a do akej skupiny patris?
    Ako sa podla teba ma vychovavat dieta?

    17. mar 2024

    @derdia zaujimave, ze ja s mojimi 'sebeckymi' detmi nemam v spoluziti vobec ziadny problem.. narozdiel od 'vasej skupiny', kde mnohe matky uz nevedia, co od zufalstva s tymi neposlusnymi detmi urobit

    17. mar 2024

    @reanda asi tak. Toto nepochopia ked nechcu, darmo vysvetlujes. Jednoduchsie je pre nich seknut výchovnú. Len ked je taká dobrá vychovna, nechapem sakra preco nezabera jedna🤦‍♀️ ale opakovane musia pouzit silu na slabsieho aby jedine co vo svojich detoch vyvolali, je strach a ziadny respekt a uctu.
    Moja sesternica pliaska deti odmala po zadku, kazdym razom viac a viac, silnejšie a uz mali aj facky. Ako to , ze to nezaberaaaaaa, dava si zalezat, robi to opakovane a tie deti su stale horsie a horsie. Asi ich treba este viac obíjať 🤷‍♀️

    17. mar 2024

    Zeny, aj ja mam dokonale deti. Uplne uzasne. Starsia je velmi empaticka, kolkokrat ma ona zastavi a povie "Mamka, vidim ze tebou hadzu emocie, nechces si najprv trochu oddychnut a potom sa kludne porozpravame / dokoncime tie ulohy?". A to ma 7 rokov. Niekedy je velmi hlucna. Proste taka je....🤷‍♀️ Niektorym ludom to vadi. Ona to tiez vie a snazi sa brat na inych ohlad ak sa jej to prave dari, ale ja sa ju nehodlam "ohybat" len preto ze niekomu sa zda byt hlucna a "prilis vesela". Chodi jazdit na koni kde si dokaze trosku trenovat ze nemoze stale skakat a jasit a kricat, lebo poplasi kone. 😀

    Mladsia je vysoko emocionalne dieta. Neviem ci musim vysvetlovat 🤣 Kazdy den pri nej trenujem svoje sebaovladanie a trpezlivost, kedze ona kazdu emociu hned vyciti a zo 100nasobi. 😀 Mame to vesele.
    Moje dievcata su uzasne osobnosti a lubime ich take ake su! Za kazdych okolnosti a nikdy by som nezneuzila ich doveru a pouzila na nich nasilie, kedze ja a moj manzel sme momentalne najdolezitejsi ludia v ich zivote. My sme tu na to, aby sme ich chranili a lubili!

    A co na to okolie? V jeden den na nakupe su to 2 anjeliky, zastavuju sa pri nas babky a chvalia ako krasne pomahaju, ake su uzasne vychovane...
    V iny, zly den, dostane mladsia zachvat hnevu koli hluposti v strede Billy. Starsia sa hneva lebo jej to lezie na nervy. Pravdepodobne vtedy si niektori ludia pomyslia "ake nevychovane decka".
    Ale uprimne? Vy dospelaci nemavate zly den? 😃

    17. mar 2024